Luister
muziek
22 Maart 2022 15:40
Deel dit artikel:

Leger des Heils heropent opgeknapte winkel aan Corridor

Na enkele weken gesloten te zijn geweest, is vanaf maandag 21 maart winkel De Verbinding weer geopend voor het publiek. Grootste verandering: meer ruimte voor contact, een gesprek. Kortom: een verbinding.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

"Winkel en huiskamer van de buurt”, zo staat op een groot reclamebord te lezen in het voetgangersgebied bij de winkel. Er staat een kledingrek buiten, op een hangtafel staat wat lekkers en op een gedichtje valt te lezen dat je echt een parel bent van waarde. Op een winkelruit is een mooi nieuw logo aangebracht dat aangeeft dat binnen een huiskamer is. In de zaak is het een drukte van belang. Zo’n vijftien bezoekers kijken op de verschillende rekken of er iets van hun gading bij is of zitten aan een gezellige tafel met koffie of thee. Aan een andere tafel zitten medewerksters Mia Vaassen en Marga Luiijf, die al meerdere jaren een bekend gezicht zijn in de winkel.

“Vandaag is het precies drie jaar geleden dat deze winkel werd geopend”, zo weet Marga zich te herinneren. Zij stak toen haar hoofd door de winkeldeur en bood zich aan als vrijwilliger. Mia kwam een jaar eerder bij ‘het Leger’, toen het nog in de Ontmoetingskerk zat. Op de vraag wat er tijdens de verbouwing verbeterd is, zijn de twee dames unaniem: er moest een grotere ontmoetingsplek komen op een centralere plek in de winkel. Zaten gasten voorheen helemaal achter in de zaak aan één lange tafel, nu is aan de zijkant een aantal tafels gesitueerd en maken verschillende losse stoelen het gemakkelijker om ergens bij te schuiven. Dan verschijnt vrijwilliger Auke Alkema en schenkt een kopje koffie in.

Dagelijks wordt kleding gebracht

Meestal zijn er vijf vrijwilligers tegelijkertijd aan het werk in de winkel, maar vanwege de opening van vandaag zijn er enkele medewerkers meer. Er hangt een goede sfeer, mede veroorzaakt door de stralende zon en de vele bezoekers. Mia heeft geen dienst vandaag, omdat ze elders ook al is ingezet als vrijwilliger. “Maar ik kom gewoon even kijken hoe het loopt en om collega’s goedendag te zeggen na de lange sluitingsperiode. Hierna ga ik sporten.” Mia werkt in de winkel overal en nergens, maar vooral ook in het nieuwe sorteercentrum, achter in de winkel, waar tientallen dozen en zakken met kleding worden uitgepakt die de bevolking bijna dagelijks komt afgeven. Om toch contact te houden met de winkel, zijn enkele raampjes aangebracht tussen de sorteer en de winkel. Marga is hoofdzakelijk in de winkel te vinden, tussen de klanten of achter de kassa. “Meer ontmoeting creëren in de koffieruimte was het belangrijkste doel van de verbouwing, en dat is gelukt”, zegt ze. Ook hier op tafel lekkere bonbons, voor deze gelegenheid beschikbaar gesteld door Winters Chocolaterie.

Een dame kijkt in de nieuwe boekenkast, waar vooral boeken staan met een christelijke inslag. Fraaie boekenleggers liggen op tafel, om mee te nemen. Een andere vrouw verdwijnt in het pashokje met enkele kledingstukken op haar arm. Terwijl aan een andere tafel gezellig wordt gebabbeld, heeft de medewerkster aan de kassa het druk met afrekenen. Naast de sorteerruimte is een apart kantoortje gerealiseerd, waar gesprekken kunnen worden gevoerd onder vier ogen. Mia: “Als iemand behoefte heeft aan een apart gesprek, kan voortaan een afspraak gemaakt worden met leidinggevende Christine Brink. Een grote verbetering. Het draait in deze winkel natuurlijk om de ontmoeting tussen de mensen. De verkoop van kleding draagt bij aan het draaiend houden van de winkel.” Dan schuift collega Irene Olthof aan.

Veel inzet van vrijwilligers

De dames hebben vandaag al meerdere positieve reacties geïncasseerd: "Blij dat jullie weer open zijn, we hebben jullie winkel gemist, we vinden het een geweldige verbetering", zo luidt het. De renovatie is vooral door Christine Brink gerealiseerd, samen met vrijwilliger Frits, die al vaker klussen deed voor het Leger. Ook Marga en haar man Wil hebben de nodige uren geïnvesteerd om er iets moois van te maken. Het eindresultaat mag er zijn, natuurlijk ook mede door inzet van andere vrijwilligers. Is alles klaar? Mia: “In de sorteerruimte moeten nog enkele plafondplaten gehangen worden en de achtermuur krijgt nog een voorzetwand.” Het is vandaag goed merkbaar dat er wat minder kleding wordt aangeboden. Volgens de dames komt dat vanwege de vele donaties voor Oekraïne. “Het was straks nóg drukker, wel twintig bezoekers”, zegt Irene die vindt dat gelukkig veel mensen bewust en gericht hun kleding naar het Leger des Heils brengen voor het goed doel. “Er wordt al zó veel weggegooid, tegenwoordig”, zegt ze.

De nieuwe winkel nodigt niet alleen uit om tweedehands kleding te komen kopen, maar dus ook voor een goed gesprek en voor hulpvragen bij alle mogelijke problemen is er een luisterend oor en kunnen professionals worden aangetrokken om mensen verder te helpen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie