Ilse Sanders: "Sinds mijn recente terugkomst in Valkenswaard, realiseerde ik me dat er binnen 500 meter van onze straat geen AED beschikbaar was. Terwijl we aan een drukke straat wonen met veel fietsverkeer, een bushalte voor de deur en er meerdere oude mensen in onze wijk wonen. Via Facebook zag ik de BuurtAED-actie voorbijkomen. Hierdoor werd ik getriggerd om direct in actie te komen." De AED is inmiddels een feit en deze week geplaatst. "Iets waar we als buurt erg trots op zijn. Hopelijk hebben we hem niet nodig, maar de aanwezigheid geeft een veilig gevoel en kan mensenlevens redden."
De reden om dit artikel te plaatsen is om andere inwoners bewust te maken van de BuurtAED-actie. Of een soortgelijke actie. Er zijn namelijk meerdere wijken waar geen AED hangt. Hangt er in jouw buurt een AED die dag en nacht snel toegankelijk is? Binnen zes minuten reanimeren en een AED gebruiken, verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Een ambulance is er vaak niet op tijd. Met een BuurtAED wordt de wijk dus aanzienlijk veiliger.
Middels sponsoring vanuit Philips kun je samen met de omliggende buurtbewoners geld inzamelen voor een AED. Het is de bedoeling dat je binnen dertig dagen een totaalbedrag ophaalt van 1.660 euro, het resterende bedrag legt Philips bij. Middels het aan huis verspreiden van een brief of flyer ontvingen alle bewoners van de omliggende straten uitleg over de actie. En binnen 4,5 dag was door 48 donaties het totale bedrag al binnen. Echt ongelofelijk snel. Veel donateurs waren zich niet bewust van het ontbreken van een AED en zagen het nut er absoluut van in. Voor zichzelf, maar ook voor andere huisgenoten en buurtbewoners. Ook enkele trieste eigen praktijkervaringen werden gedeeld waardoor het nut van een AED nogmaals werd bevestigd.
Na een vertraging door het wereldwijde chiptekort is de AED inmiddels geleverd en deze week opgehangen. "Meerdere mensen uit onze straat hebben de intentie om op korte termijn een AED-training te volgen om zelfverzekerd de AED te kunnen toepassen", zegt Ilse Sanders. "Ook hebben we met de straat een appgroep aangemaakt zodat we elkaar bij een vermoedelijke hartstilstand snel kunnen assisteren. Uiteraard blijft de eerste handeling om 112 te bellen zodat de burgerhulpverleners en een ambulance kunnen worden gealarmeerd. Bij een 112-melding ontvangen burgerhulpverleners 'in de buurt' automatisch een melding met het verzoek naar de persoon in kwestie te gaan of om de dichtstbijzijnde AED op te halen." Zij zijn er vaak voordat de ambulance arriveert. Bij een situatie waarin iedere seconde telt dus van levensbelang. Tevens hebben mede dankzij de actie twee wijkbewoners de intentie om zich als burgerhulpverlener aan te melden bij Hartslagnu.nl. "Iets waar we als buurt erg blij mee zijn." Ook de reeds bestaande burgerhulpverleners zijn positief over de actie omdat de AED bij een 112-melding nu sneller kan worden ingezet. Het is echt een actie in het kader van kleine moeite groot plezier.
Hopelijk worden mensen door dit artikel geïnspireerd om bij het ontbreken van een AED (die snel en altijd bereikbaar is) ook een dergelijke actie op te zetten. "En indien ik daarbij mijn aanpak en ervaring kan delen dan doe ik dat uiteraard graag", aldus Sanders. "Per e-mail ben ik bereikbaar via sandersilse@hotmail.com."
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android