Luister
muziek
8 april 2022 - 06:05
Deel dit artikel:

Bernice Dings schrijft en dicht over haar bewogen leven: 'Het ene na het andere viel om'

In 2013 kwam haar debuut Lichtstralen uit. Een autobiografie over de heftige gebeurtenissen die ze moest doormaken. Haar openhartige verhaal over haar persoonlijke en gezondheidsproblemen. In februari van dit jaar is haar bundel Wat er overblijft verschenen. Gedichten over vreugde, verdriet, lachen en rouwverwerking. Bernice Dings, een voormalige onderwijzeres, zet zich nu in voor stichting WANDA. En niet te vergeten is ze ook een gewaardeerd schrijver van Valkenswaard24.

valkenswaard24
  / Ellen Poppeliers
  • Beeld - Ellen Poppeliers
Advertentie

Openhartig deelt ze wat haar heeft bewogen om te gaan schrijven en dichten. Want met haar levensvreugde en de liefde voor kunst blijft ze in haar kracht.

Nadat Bernice een kop thee met een plak cake heeft gepresenteerd, nestelt ze zich op de bank bij haar in de woonkamer. Ze knikt, lacht stralend en begint haar verhaal als we het hebben over haar dichtkunst. “Ik heb altijd al gedicht, eigenlijk van kinds af aan. Wat ik voelde en meemaakte, had ik de behoefte om dit om te zetten in woorden.” Daarnaast heeft ze altijd gelezen en daardoor krijg je een rijke woordenschat. Zo ervaart ze het ook als ze schildert. Dit doet ze eigenlijk met woorden. Ze heeft altijd een affiniteit met kunst gehad. Zo zei een kunstenares, Claudia, met wie ze bevriend is, deze mooie zin: “Impressie zonder expressie leidt tot depressie.” Een citaat waar Bernice veel aan heeft gehad. De mooie cover van haar nieuwe dichtbundel heeft ze zelf geschilderd tijdens haar ziekteproces, toen ze borstkanker moest doormaken. Het luidt als symbool Gods genezende hand, maar ook vanuit tranen. Dat is dus te zien aan de linkerkant van de cover.

Taallandschap

De vraag of ze de gedichten uit haar mouw schudt, verklaart ze: ”Als onderwijzeres ben je altijd met taal bezig. Zo creëer je altijd een taallandschap in de klas met kinderen en geef je betekenis, waarde en kracht aan een woord. Op die manier probeer ik ook mijn gedichten op te bouwen.”

Therapie

Haar autobiografie Lichtstralen was voor Bernice een therapie. Haar levenssituatie was op dat moment een domino-effect. “Het ene na het andere viel om. Zoveel gebeurtenissen in zo’n korte tijd. Het schrijven van dit boek heeft me echt geholpen.” Ze is van plan om het te herschrijven. “Het is te gedetailleerd. Maar toen had ik het nodig”, bekent ze. Overigens heeft ze ontdekt; hoe puurder ze is in haar woorden, hoe meer dat er binnenkomt bij de lezer. “Maar als ik het ga bedenken, komt er minder binnen”, aldus Bernice. Bij lichtstralen heeft ze tijdens het schrijfproces wel veel eenzaamheid ervaren.

Dealen

Al die tijd is ze een zelfstandige vrouw geweest, maar reuma zorgde ervoor dat ze niet meer optimaal kon functioneren. Een hele impact als ze al op haar 36e wordt afgekeurd. Daar heeft ze echt mee moeten dealen. Bernice was een lerares in hart en nieren. “Maar ik heb het gelukkig kunnen omzetten in iets positiefs. Dat ik schrijfster ben geworden. Dat ben je niet meteen, maar dat word je”, benadrukt ze. “'Ik ben nog steeds in opleiding', zeg ik altijd." Terwijl ze dit opmerkt, verschijnt er weer een brede glimlacht op haar gezicht. “Wat betreft het schrijven, stuur je eigenlijk iets een bepaalde richting op. Je laat de lezer door jouw bril naar de wereld kijken.”

Toon Hermans

Dat mensen haar bundel gaan lezen, wordt haar van harte gegund, zelfs door een goede kennis uit Israël. “'Ik wens dat mensen gedichten van jou uit het hoofd gaan leren. Dus dat ze geraakt worden'. Dat zei hij. Zo lief hè”, zegt Bernice vertederend. Ze haalt Vriend van Toon Hermans als voorbeeld aan. Dit gedicht kennen vele mensen ook van buiten. “Vele dichters, bijvoorbeeld hier in Valkenswaard, verdienen sowieso om meer gelezen te worden. Denk aan Frans Hoppenbrouwers, Jacques van Gerven en niet te vergeten onze Toos (Toos van Riet). Stuk voor stuk prachtige kunstenaars, die we in ere mogen houden”, zegt ze stellig.

Boek bestellen

De boekpresentatie wordt gehouden op woensdagmiddag 13 april 2022 om 13.30 uur in de bibliotheek van De Hofnar in Valkenswaard. Het boek is vanaf vrijdag 8 april te koop via boekscout.nl en tijdens de presentatie op 13 april. Die is vrij toegankelijk. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie