Luister
muziek
08 April 2022 15:47
Deel dit artikel:

Antoniuskerk in Valkenswaard aangewezen als gemeentelijk monument

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Eindhovenseweg 73 aangewezen als gemeentelijk monument. Oftewel: De Antonius van Padua-kerk. Dit op advies van de A2-Erfgoedcommissie.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Rooms-Katholieke kerk Heilige Antonius van Padua, gebouwd in 1920-1921 onder architectuur van de Eindhovense architect F. Wolters, in de stijl van de Delftse School. Opgebouwd in rode baksteen in een kruisverband. Het is een basilicale kerk met breed middenschip met zadeldak en smalle zijbeuken. Voor de kerk een lager ingangsportaal. Achterzijde met klokkengevel boven het koor. Modern eenlaags parochiezaaltje aan linkerzijde uit 1969.

Cultuurhistorische betekenis

De kerk heeft een belangrijke cultuurhistorische betekenis omdat dit de eerste nieuw gebouwde kerk is die door de grote bevolkingsgroei in het begin van de 20ste eeuw van de oude parochie werd afgesplitst. Het is gelegen op een belangrijk en markant punt aan de Eindhovenseweg. De kerk is gebouwd als zaalkerk, een typerende architectuuruiting voor de kerkenbouw van de eerste helft van de 20ste eeuw. De architect is hier duidelijk onder invloed van de architectuur van de Delftse School. Het pand vormt een ensemble met de belendende pastorie op nummer 71 (ook architect F. Wolters) en het kloosterhuis op nummer 69-69a.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie