Cor van der Heijden deed jarenlang onderzoek naar de persoon Anton Schellens, fotograaf van het ongerepte Brabantse plattelandsleven. Daarover vindt aanstaande dinsdag een lezing plaats in Valkenswaard.
Anton Schellens (1887-1954) was een textielfabrikant uit Eindhoven met een bijzondere belangstelling voor kunst. Hij legde een kwalitatief hoogwaardige collectie schilderijen aan. Zijn villa aan de Parklaan in Eindhoven werd wel eens omschreven als ‘het kunstpaleis van de Haagse School’.
Daarenboven had Anton Schellens, naast zijn werk en bestuurlijke activiteiten op cultureel gebied, één grote hobby; de fotografie. Daarmee kon hij zich ontwikkelen als actief scheppende kunstenaar.
Vooral tussen 1910 en 1925 maakte hij in de omgeving van Eindhoven een uitgebreide collectie foto’s. Hij werd daarbij geïnspireerd door kunstschilders uit de Haagse School en hun navolgers. Met zorg koos hij in zijn Eindhovense omgeving taferelen van het natuurlijke, onbedorven plattelandsleven. Foto's met charme. Ook al ging het over eenvoudige huiselijke taferelen van keuterboeren, thuiswerkende ambachtslieden en oude vrouwen. Het schetst een beeld van hoe zij hun werkzaamheden deden en hun dagen sleten; een verstilde weergave van generatieslang leven.
In de foyer van de Carolus in Valkenswaard, aan de Oranje Nassaustraat, geeft Cor van der Heijden een lezing vanuit de heemkundekring. Dit vindt op 17 mei plaats om 20.00 uur.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android