Luister
muziek
25 mei 2022 - 06:55
Deel dit artikel:

Jan blikt terug op MAFS-avontuur: 'Ik ben anders dan wat ze op tv van me schetsten'

Jan van den Broek uit Valkenswaard trouwde (en scheidde) op televisie in Married At First Sight (MAFS). Het programma is een sociaal experiment, dat twee mensen die elkaar niet kennen, met elkaar in het huwelijk laat treden. Een team van professionele matchmakers, gedragsbioloog, seksuoloog en psycholoog stonden de deelnemers bij. Wij blikken met Jan terug op zijn avontuur.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
Advertentie

Waarop de match gebaseerd was, weet hij niet. Maar toch vond Jan, 57 jaar en schilder van beroep, zijn deelname aan het televisieprogramma MAFS een leuk avontuur.

Na zijn scheiding drie jaar geleden, was hij er weer klaar om een nieuwe relatie aan te gaan. Tijdens een gezellig avondje met vrienden opperden zijn beste maten Addy en Rob, dat ze hem op wilden geven voor het programma. "Oh, da's goed, doe maar", was zijn reactie. Openstaand voor alles, met een houding van 'we zien wel', werd Jan na het invullen van een lange vragenlijst, uitgenodigd op het Mediapark in Hilversum te komen. Met zo’n 2.000 anderen moest hij allerlei testjes doen. "Dat wordt helemaal niks, dacht ik toen. Zovelen deden er aan de voorrondes mee”, legt Jan uit.

Maar hij kreeg kort daarna telefoon en het bericht dat er iemand van de productie bij hem thuis zou komen praten om met hem en zijn twee dochters kennis te komen maken. In de veronderstelling dat hij een ronde verder was, wachtte hij op het bezoek. Via de poort in zijn achtertuin werd hij echter ‘overvallen’ door presentator Carlo Boszhard en een complete cameraploeg.

In een hoog tempo

"Als hij (Carlo Boszhard, red.) aan de deur staat met een gouden envelop in zijn hand, dan weet je wel dat er meer aan de hand is dan zomaar een gesprek. Carlo vertelde dat ze iemand voor me hadden gevonden en ik ging trouwen”, vertelt Jan in diezelfde achtertuin aan Valkenswaard24. “En toen ging alles heel snel. Trouwpak uitzoeken, ringen halen, alles wordt gefilmd.”

En ook zijn aanstaande, Birgitte uit Oss, doorliep alle voorbereidingen onder het oog van de camera. Het werd echter al heel snel duidelijk in het programma, dat het enige wat beide deelnemers met elkaar gemeen hadden, dat ze uit Brabant kwamen. Termen als ‘mismatch’ volgden al gauw op social media. Roddels en meningen vlogen het koppel om de oren. “Ik heb dat allemaal niet gelezen. Ik heb me daar bewust voor afgesloten en er niet ingedoken”, zegt Jan. “Natuurlijk hoor je van mensen om je heen wel eens wat. En we konden ook een hulplijn vanuit RTL inschakelen om ermee om te gaan, maar daar heb ik geen gebruik van gemaakt.”

Beeldvorming

Jan werd getypeerd als ‘een hork’ en dat hij Birgitte een mooi 'vrouwtje’ noemde werd hem niet in dank afgenomen. Daarnaast werd hem ook gezegd dat hij meer van zichzelf moest laten zien en zich mannelijker moest opstellen. Dat Jan daarvoor naar Apenheul werd gestuurd om zijn 'innerlijke Bokito' te leren ontdekken en zogezegd assertiever te worden, stuitte hem juist figuurlijk tegen de borst. "Mensen die mij kennen weten echt wel dat ik mijn zegje heb. Ik ben anders dan het beeld wat ze van me schetsten op televisie. Ik klapte gewoon dicht."

Dat het communicatief niet lekker tussen Jan en Birgitte liep, was ook te merken op hun huwelijksreis in Portugal. Voor zijn gevoel had ze op ieder ding wat Jan deed of zei commentaar. “Op een gegeven moment zei ik niks meer. Ik had er geen zin meer in.” Maar zijn zorgzame karakter en opvoeding zetten hem ertoe het beste er van te maken. In onvervalst Valkeswirds zegt Jan: “ons moeder zee altijd; ‘liefde ken groeien’.”

Familie, (nieuwe) vrienden en gezelligheid

Zijn twee dochters, rest van familie en vrienden werden ook meegenomen in dit experiment. "Het was best raar om m'n vader zo te zien", vertelt zijn jongste dochter die net thuis komt. "Ik ben wel blij dat het voorbij is." Dat ze zolang moesten wachten bij de bruiloft en verder geen uitleg kregen, was voor hen allen vreemd. Dat was ook duidelijk te zien tijdens de uitzending op televisie. De klik was er ook niet met de familieleden van Birgitte. Al die tijd mochten ze echter niks zeggen over het verdere verloop.

Maar nu het programma is afgelopen en ze officieel zijn gescheiden, is Jan weer vrij. En hij heeft er ook een paar vrienden aan overgehouden: Sonny en Joep. "Met hen heb ik regelmatig contact. We komen bijvoorbeeld samen bij mij voor een barbecue.”

Dat hij onlangs op festival Lakedance werd herkend, vond Jan tot een bepaalde hoogte wel leuk. Fans van MAFS wilden met hem op de foto. "Die gezelligheid is leuk, maar meer bekendheid hoeft voor mij echt niet hoor. Al die camera’s op m’n neus tijdens het programma vond ik al moeilijk genoeg om mee om te gaan.”

Open voor nieuwe relatie

Terugkijkend op dit tv-avontuur, heeft Jan (achternaam: van den Broek) zeker ook leuke momenten met Birgitte gehad. Dat ze met hun blote voeten druiven hebben staan pletten bij een wijngaard bijvoorbeeld, heeft hij goede herinneringen aan. De hoop en het vertrouwen in de liefde heeft wel een deuk opgelopen, maar heeft hij geenszins verloren. Jan staat weer open voor een nieuwe relatie. Met deze ervaring en nieuw opgedane kennis, wil hij weer gaan daten.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie