Luister
muziek
26 mei 2022 - 09:26
Deel dit artikel:

Jaarverslag en jaarrekening 2021 gereed in Valkenswaard: 'Aantal mooie resultaten'

Het jaar 2021 kende voor gemeente Valkenswaard, ondanks de coronacrisis, een aantal mooie resultaten in het kader van de Toekomstvisie 2030. "Naast onze inzet in het bestrijden van de coronacrisis, is veel inzet uit blijven gaan naar het realiseren van de Toekomstvisie 2030. Valkenswaard heeft volop economische en sociaal-maatschappelijke kansen die passen binnen de Toekomstvisie", zegt de gemeente.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Michael van Tol
Advertentie

Om deze kansen te verzilveren zijn de laatste jaren een groot aantal ambitieuze projecten opgestart; denk aan het gebiedsakkoord N69 (Westparallel, gebiedsimpuls en nulplusmaatregelen), het Masterplan Centrum en het programma Groote Heide Dommelland.

In 2021 zijn wederom stappen gezet deze ambities te realiseren. Ook is de nieuwe N69, de zogenaamde Westparallel, in 2021 geopend. Dit is een belangrijke voorwaarde geweest voor de transformatie van ons centrum dat onherkenbaar aan het veranderen is. Samen met inwoners is gewerkt aan onze ambities ten aanzien van de Groote Heide Dommelland in een participatietraject. In 2021 is het uitvoeringsprogramma afgerond, dat daarna aan de gemeenteraad is aangeboden en in januari 2022 is vastgesteld door de gemeenteraad.

Oog voor elkaar

In 2021 hadden inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en ook de gemeente Valkenswaard nog steeds te maken met de coronacrisis. Een periode die hevig heeft ingegrepen op ons dagelijks leven. Dit heeft veel van de bestuurlijke en ambtelijke inzet en flexibiliteit gevraagd. “En flexibel is ook onze Valkenswaardse samenleving. Twee jaar op rij hebben onze inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers met oog voor elkaar initiatieven geïnitieerd. We zijn dan ook ontzettend trots op al onze inwoners”, geeft wethouder Theo Geldens van Financiën aan. “Als college hebben we de afgelopen periode vooral gekeken naar wat wél kon, en dat is te zien in wat we dan ook samen als gemeenschap mochten bereiken - ondanks alle beperkingen."

Overschot

In financiële zin sluit het jaar af met een overschot van 2.301.000 euro. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan overschot op de rijksmiddelen voor de gevolgen van de coronapandemie en tussentijdse winsten uit de grondexploitaties.

Aan de gemeenteraad is voorgesteld om het overschot op de door het rijk beschikbaar gestelde middelen te reserveren voor het in 2022 uit te werken coronaherstelplan, zodat deze middelen zullen worden besteed aan het doel waarvoor ze zijn ontvangen.

Voor het restant van het voordelig saldo wordt voorgesteld om dit toe te voegen aan de algemene reserve, om het weerstandsvermogen van de gemeente op peil te brengen.

Nota Kaders 2023

De Nota Kaders 2023 is gereed. Deze Nota vormt traditioneel de aftrap van de jaarlijkse beleids- en planning en controlcyclus van de gemeente Valkenswaard. In deze nota kijkt de gemeente vooruit. Het is de opmaat naar de gemeentebegroting. Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart, zijn alleen wettelijke en autonome ontwikkelingen opgenomen. Daarnaast is 1 procent van de begroting (870.000) gereserveerd voor keuzes van de nieuwe gemeenteraad. Het meerjarenperspectief is op basis van de huidige inzichten structureel sluitend.

Behandeling Jaarrekening en Nota Kaders

De formele behandeling van de Jaarrekening en de Nota Kaders door de raad is op donderdag 30 juni 2022. Hieraan voorafgaand staan de Jaarrekening en de Nota Kaders op de agenda van de commissievergadering op 16 juni 2022. Beide vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in het gemeentehuis.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie