Luister
muziek
09 Juni 2022 06:06
Deel dit artikel:

Valkenswaardse kraamverzorgende Ingrid naar Gambia: 'Altijd al ontwikkelingswerk willen doen'

Ingrid Tijssen vraagt aandacht voor verbetering van kraamzorg in Gambia. De Valkenswaardse kraamverzorgende zet zich in voor stichting Rescue Baby Gambia. Ze wil zoveel mogelijk geld inzamelen voor de benodigde zorg en materialen. Valkenswaard24 sprak Ingrid over haar missie.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

“Ik heb eigenlijk altijd al ontwikkelingswerk willen doen”, legt Ingrid uit. “Niet alleen door mijn werk als kraamverzorgende, maar ik heb altijd al veel affiniteit met kinderen gehad. Via social media las ik verslagen over het werk van Regina Bouwman, oprichtster van Rescue Baby Gambia, en ben haar gaan volgen.”

Geraakt door het werk van de stichting besluit Ingrid om na overleg met haar werkgever zich aan te sluiten. In november dit jaar gaat ze met een team van zes vrijwilligers er naar toe. “Het is voor het eerst dat ik naar Gambia ga en ben benieuwd hoe de cultuurverschillen daar zijn in de zorg rondom jonge kinderen. Moedergevoel is wel universeel, maar de kansen zijn daar niet gelijk.” Ingrid zal in de tijd dat ze daar is begeleiding geven aan zwangere vrouwen, assisteren bij bevallingen, voorlichting geven over borstvoeding en hygiëne en met een arts mee op spreekuur in buitengebieden.

Snelheid geboden

Ingrid vertelt hoe het gebied waar zij werkzaam zijn, het noordoosten van de republiek, door de rivier Gambia moeilijk te bereiken is. “Er is veel armoede daar en de moeder- en kindsterfte hoog, omdat hulp gewoon niet snel ter plaatse kan komen.” In een periode van zo’n tien jaar heeft Rescue Baby ter plaatse het Essau Districht Gambia ondersteund. Inmiddels heeft het officieel de status ziekenhuis gekregen en is er een operatiekamer gerealiseerd. Door de bouw van een vrijwilligershuis wordt ook voor extra werkgelegenheid gezorgd.

Inzamelingsactiviteiten

Iedere maand worden in Gilze in Nederland materialen ingezameld om naar Gambia te verschepen. Dat gebeurd in samenwerking met andere organisaties, zodat ze de kosten voor de zeecontainer kunnen delen. “Onder andere via Facebook heb ik veel kraampakketten aangeboden gekregen. De hulp ‘explodeerde’. Dozen vol werden bij me aan de deur gezet.” Ook haken en breien vele vrijwilligers babymutsjes en dekentjes die hard nodig zijn. Want om een idee te geven over aantallen in het gebied waar ze werkzaam zijn: “per maand worden er ongeveer 150 baby’s geboren.” De noodzaak is duidelijk.

Ondanks dat Ingrid zeer dankbaar is voor alle materiële giften door mensen die willen helpen, kan ze doelgerichter werken met financiële donaties. “Via mijn werk kan ik voor inkoopsprijs medische materialen aanschaffen en heb zo ook het overzicht wat er mee gaat de container in.” Er wordt uitsluitend in de vorm van materialen en middelen gesponsord aan het ziekenhuis, zij ontvangen geen donaties in de vorm van geld.

Materialen

De volgende materialen zijn welkom: restanten van kraampakketten zoals onderleggers, kraamverband, steriele gaasjes, navelklemmetjes, matrasbeschermers. En hydrofiele doeken, badcapes, dekentjes en lakentjes.

De Valkenswaardse middenstand en scholen werken ook mee aan Ingrids missie. Daarnaast kun je via goededoelenshop.nl het werk van Rescue Baby Gambia steunen door online aankopen te doen.

Overzicht activiteiten

Hieronder staat een overzicht en hou ook haar website ingridgoesgambia.nl in de gaten.

- 3 juli: Graverspektakel Verkoop van onder andere babyspulletjes en het geven van voorlichting;

- 23 en 24 september: Brownies & Downies Benefietdiner bij Ingrid reserveren. Vrijdagavond 23 september is inmiddels uitverkocht, voor zaterdag 24 september zijn nog enkele plekjes beschikbaar;

- 17 september: De Hobbytafel Creatieve dag, sponsoractiviteit, haken, breien, samen een slinger maken die een mooi plekje gaat krijgen op de kraamafdeling
Falcon Ballooning Voor elke passagier doneert Falcon Ballooning in Valkenswaard een bedrag aan het project;

- 7 oktober: B.S Schepelwijen Schoolbrede sponsoractiviteit in de vorm van een Vossenjacht.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie