Het aantal woninginbraken daalt al tien jaar. Ook vorig jaar daalden de cijfers weer ten opzichte van voorgaande jaren, maar sinds het einde van de coronacrisis stijgen deze weer fors. Daaruit blijkt dat preventieve maatregelen nodig blijven. Tijdens de vierde European Focus Day zijn er daarom door heel Nederland activiteiten om mensen op te roepen om hun woning te beschermen.
In 2021 werden er 23.509 woninginbraken gepleegd, een stuk minder dan in de jaren ervoor. Daarnaast daalt het aantal woninginbraken al tien jaar. Toch zijn maatregelen om je huis ‘inbraakproof’ te maken nog steeds nodig, volgens Sybren Van der Velden Walda, landelijk projectleider woninginbraak. ‘Dat zijn er voor mij nog steeds 23.509 teveel.’’. Verder is er in de zomerperiode en wintermaanden altijd een piek zichtbaar in het aantal inbraken.
Ook de coronacrisis had invloed op het dalende aantal inbraken, vertelt Van der Velden Walda. ‘Tijdens de coronacrisis zorgden veel maatregelen voor andere patronen bij mensen. Door het vele thuiswerken waren mensen overdag meer thuis of juist 's avonds vanwege de avondklok. Sinds de maatregelen voorbij zijn zien we de woninginbraken weer met 23 procent stijgen. Juist daarom moeten mensen alert blijven.’
‘Een inbraak in de woning is een heel heftige ervaring’, zegt Van der Velden Walda. ‘Het zal je maar overkomen dat een wildvreemde je huis openbreekt, doorzoekt en jouw spullen steelt. Op de plek waar je je het veiligst moet voelen.’ De landelijk projectleider benadrukt daarom dat het belangrijk is om zelf maatregelen te nemen om je woning te beschermen tegen inbraak. ‘Doe als je weggaat altijd je ramen dicht en de deur op slot. Laat ’s avonds licht branden als je weg bent, bijvoorbeeld met tijd- of schemerschakelaars. Gebruik ook goedgekeurde sloten. Deze herken je aan het SKG®-logo met sterren. En bel altijd 112 bij een verdachte situatie.’
Tijdens European Focus Day organiseren onder andere politie, gemeenten, buurtpreventiegroepen lokale activiteiten mensen bewust te maken van de dingen die zij zelf kunnen doen om het risico op woninginbraak te verlagen. Zo rijdt in Bergen op Zoom een Tuk-Tuk van de politie rond om informatie te geven over inbraakrisico’s en organiseert de gemeente Lingewaard een clinic genaamd ‘Wat is verdacht gedrag?’ voor buurtpreventiegroepen en andere inwoners.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android