Luister
muziek
9 augustus 2022 - 15:27
Deel dit artikel:

Coach Goeran van den Heuvel vertrok snel bij SV Valkenswaard: 'Visies niet op één lijn'

Hieronder een interview met Goeran van den Heuvel, die na een sabbatical aan de slag ging bij SV Valkenswaard. Het avontuur bij 'de Bosuilen' was van korte duur. Na éen seizoen gaat Van den Heuvel de club verlaten en is hij komend seizoen de eindverantwoordelijke bij RKSV Heeze.

valkenswaard24
  / Amateurvoetbal Eindhoven
  • Beeld - SV Valkenswaard
Advertentie

Via Amateurvoetbal Eindhoven

Voetbalnomade Goeran van den Heuvel gaat SV Valkenswaard na één seizoen alweer verlaten. De oud-trainer van onder andere DBS, Marvilde en Geldrop gaat na de zomer bij eersteklasser RKSV Heeze aan de slag. Desondanks is hij Valkenswaard dankbaar. “Door Valkenswaard is het weer gaan kriebelen.”

Voetbalpassie

Die passie, die verdwijnt niet. Na twee jaar door privéomstandigheden aan de kant te hebben gestaan, diende zich in de zomer van 2021 een nieuwe uitdaging aan. Frank Weijers, de toenmalige hoofdtrainer van SV Valkenswaard, vertrok onverwachts. In de zoektocht naar een nieuwe interim-coach kwam de club uit bij de Veldhovenaar. En toen hij eenmaal benaderd werd, was de keuze snel gemaakt. “Het was niet moeilijk om het plezier terug te vinden.”

Al op jonge leeftijd raakte Van den Heuvel besmet met het trainersvirus. Nadat hij niet doorbrak bij FC Eindhoven, waar hij als jongeling voetbalde, verlegde hij de focus op het trainerschap. Een UEFA-trainersdiploma verder en hij kreeg de smaak te pakken: gezien het aantal clubs (veertien) waar hij bij betrokken is geweest, kun je hem gerust een voetbalnomade noemen. Van de KNVB, Roda JC, Helmond Sport en FC Eindhoven tot Gestel, ODC, Rood Wit Veldhoven en RPC: zowat alle smaken zijn voorbijgekomen. “Voetbal, het mooiste spelletje dat er is.”

Terugkeer en corona

Zijn terugkeer in de trainerswereld vond plaats in coronatijd. Maar dat deerde hem niet: “Corona of niet, als je weer je bijdrage aan het voetbal kunt leveren, dan doe je dat.” Die bijdrage heeft hij het afgelopen jaar op inventieve wijze moeten brengen. Daarbij kwam ook een onverhoopt lange winterstop om de hoek kijken. “Je mocht een tijdlang niks doen, dan houdt het op”, zegt Van den Heuvel. “Ik ben van mezelf gaan sporten, maar het voetbal lag twee maanden behoorlijk stil. Dan liggen blessures op de loer.” En om vijf uur ’s ochtends trainen, zoals sommige clubs deden? Dat zat er niet in. “Je moet reëel blijven. Ik snap dat sommige divisieclubs dat wel hebben gedaan, maar van een tweedeklasser kun je dat niet verwachten”, stelt hij.

Toch vindt de trainer dat de zaken er niet slecht voor staan. De Valkenswaardenaren staan na tien wedstrijden op een negende plek, maar volgens hem vertelt de stand niet het hele verhaal. “Wij hoeven van niemand te verliezen”, beaamt hij. “We zijn nog niet weggespeeld, maar komen moeilijk tot scoren. Dan verlies je soms nipt.” Het kwartje moet volgens hem wat vaker de goede kant op vallen. “Dan zijn we een stabiele tweedeklasser, die het elke tegenstander moeilijk kan maken. Dat is ook mijn doel.”

Verschil in visie

Desondanks scheiden de wegen van 'de Bosuilen' en Van den Heuvel aan het eind van het seizoen. Een verschil in visie. En hij is niet de enige die daarmee te maken heeft. Ook routinier Erwin Isbouts gaat de club na dit seizoen verlaten, nadat er interne onenigheid is ontstaan. Van den Heuvel: “Ik ben een trainer die normaal ook naar de lange termijn kijkt, maar omdat ik Valkenswaard na dit seizoen ga verlaten, maak ik keuzes voor de korte termijn. De club kijkt naar de toekomst, vandaar ook de beslissing van de club om Erwin niet meer in de selectie op te nemen.” Hij vervolgt: “Dat vind ik jammer, omdat Erwin met zijn ervaring een meerwaarde kan zijn. Maar de club heeft deze keuze gemaakt.”

RKSV Heeze

Vanaf de zomerstop richt hij zich op de Heezenaren, die een goede indruk bij hem hebben achtergelaten. Het sportpark van RKSV Heeze krijgt er komende zomer een nieuw kunstgrasveld bij en hij vindt het een bijzondere vereniging. “Er is niks mooier dan binnenkomen bij een club waar de zaken op orde zijn en waar de eigen jongens zo hoog mogelijk willen voetballen.” Dat hij bij de eersteklasser, die verwikkeld is in een spannende titelstrijd, op een hoger niveau actief zal zijn, is voor hem onbelangrijk. Van den Heuvel: “Spelers elke dag beter maken, de gezelligheid ervaren. Dat is het mooie van trainer zijn, ongeacht het niveau.”

En zo gaat hij in de zomer aan de slag bij een club waar hij nog niet eerder trainer is geweest. Dat doet hij eerst voor één jaar, om zo alle scenario’s open te houden. “Daarna kunnen we kijken of het klikt en of we bij elkaar passen.” Nieuwe club, nieuwe kansen dus. En dat vooruitzicht doet Van den Heuvel goed. “Elke club heeft zijn eigen uitdagingen en kwaliteiten en dat is mooi.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie