Luister
muziek
12 augustus 2022 - 10:12
Deel dit artikel:

Hoog percentage rijtjeshuizen in gemeente Valkenswaard

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft in kaart gebracht wat de verdeling van de type huizen zijn in alle Nederlandse gemeenten. Zo ook gemeente Valkenswaard. Leuk om eens een kijkje te nemen wat de verdeling is.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Het gaat om de statistieken op 1 januari 2021. Op dat moment telde Nederland bijna 8 miljoen woningen. 42 procent daarvan was een rijtjeshuis. Dat is een lager percentage dan in gemeente Valkenswaard. Een rijtjeshuis is hierbij een blok van ten minste drie woningen.

1965-1985

Dat het rijtjeshuis momenteel domineert, heeft te maken met ontwikkelingen tussen 1945 en 2005, meldt het CBS. "Vooral in de periode 1965-1985 zijn er zeer veel rijtjeshuizen opgeleverd die nog altijd bestaan."

Verdeling in gemeente Valkenswaard

Hieronder brengen we in beeld (aan de hand van de cijfers van het CBS) wat het percentage van de woningen per woningtype is.
- Rijtjeshuis: 50,8 procent
- Vrijstaande woning: 12,1 procent
- Twee-onder-een-kapwoning: 12,6 procent
- Meergezinswoning: 24,4 procent

Hoger percentage rijtjeshuizen

Een aantal percentages valt op. Zo ligt het percentage vrijstaande woningen niét zo ver uit elkaar. Landelijk is dat 13 procent, in gemeente Valkenswaard 12,1. Het verschil bij de twee-onder-een-kapwoningen is dan weer wat groter. In heel Nederland is dat 9 procent van de woningen, in gemeente Valkenswaard wat meer: 12,6 procent. Ook het percentage rijtjeshuizen (50,8 procent) ligt een flink stuk hoger in onze gemeente. Landelijk is dat 42 procent.

Meergezinswoning

Het percentage meergezinswoningen is in gemeente Valkenswaard een stuk lager. Een meergezinswoning is volgens het CBS een woning die samen met andere woonruimten c.q. bedrijfsruimten een geheel pand vormt. Hieronder vallen flats, galerij-, portiek-, beneden- en bovenwoningen, appartementen en woningen boven bedrijfsruimten, voor zover deze zijn voorzien van een buiten de bedrijfsruimte gelegen toegangsdeur. 24,4 procent van de woningen was een meergezinswoning in gemeente Valkenswaard in 2021. Landelijk lag dat percentage op 36 procent.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie