Luister
muziek
19 augustus 2022 - 15:46
Deel dit artikel:

Anneke Maas zwaait na 18 jaar af bij Cordaad Welzijn Valkenswaard

Na achttien jaar de spin in het web van Cordaad Welzijn Valkenswaard te zijn geweest, hangt Anneke Maas-van Bommel de lier aan de wilgen. Ze wordt opgevolgd door collega Ella Cornelissen. Beide dames vertellen over de functie van welzijnswerker binnen de organisatie.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het kantoor van Cordaad bevindt zich in het gebouw De Hofnar, tegenover het gemeentehuis. Anneke (64) en Ella (24) nemen plaats aan een grote tafel, terwijl een andere dame aan een bureau onverstoord verder werkt. Intussen valt sinds maanden de eerste regenbui uit de hemel.

De openingsvraag van het gesprek luidt: Hoe ben je ertoe gekomen om bij Cordaad te gaan werken? Anneke: “Destijds werkte ik bij de CVB-bank. Daar liep het mis. Ik was 47 jaar en wilde niet de rest van mijn leven op de bank gaan zitten.” In die tijd krijgt haar moeder (toen 80 jaar) een brief van de gemeente Bladel over activerend huisbezoek. “Het doel was om met de mensen te spreken over welke behoeften ze hadden, hoe ze in het leven stonden en zo meer. Door dat te doen kwamen er veel vragen en problemen bij ouderen naar boven.”

Vast contract

Dan gaat Anneke naar de gemeente om te vragen of zij voor dat werk mag solliciteren en wat ze ervoor moet doen om dat te kunnen. “Toen heb ik de opleiding sociaal-cultureel werker gevolgd en kwam daarna bij Cordaad - toen nog Stichting Welzijn aan de Maastrichterweg - en kreeg een stageplaats.” Na enkele jaren krijgt ze een jaarcontract en na het slagen een vast contract. “Toen ik hier in Valkenswaard kwam, begon men heel toevallig met het opzetten van activerend huisbezoek. Dus het werd mijn eerste opdracht om dat traject mee te begeleiden.”

'In Valkenswaard moet ik zijn en blijven'

Als een geboren vertelster zegt Anneke dat ze nimmer de neiging heeft gehad ergens anders te gaan werken. “In Valkenswaard moet ik zijn en daar moet ik blijven. Er waren in de begintijd in totaal negen of tien medewerkers. Het was een periode waarin we nog tijd hadden om aandacht aan elkaar te besteden.” Als het over welzijnswerk gaat, herinnert Anneke zich in Valkenswaard het Lokaal Informatie- en Adviescentrum LIAC en zij hadden het volgens haar heel druk. “Ik herinner me een dame die weduwe werd. Dan komt er ontstellend veel administratie op je af, veel meer dan wanneer je weduwman wordt. Zij wist er geen raad mee en uiteindelijk is ze door ons geholpen. Dat komt trouwens nog steeds voor.”

Inmiddels is het pakket veel veranderd, ook voor Anneke. Het principe is nu: iedere vraag is legitiem, maar het moet nodig zijn. “Ook heb ik geleerd: wil je het zelf wel? Want soms wil de familie met de beste bedoelingen iets regelen terwijl de betrokkene zelf dat eigenlijk niet wil.” Door de jaren heen is Anneke allround geworden, met name op het gebied van ouderenwerk. In het begin betrof dat de 65-jarigen en ouder en nu is het: het moet nodig zijn, ook al ben je 40. Bovendien is het pakket verder uitgebreid en bestaat nu uit aspecten als hulp bij eenzaamheid, vriendendienst, digicafé, belastingvragen, financiële vragen en formulierencafé. Ook vanuit Valkenhof komen regelmatig hulpvragen voor mensen die buiten de instelling wonen. Enige uitzondering zijn Wandelen in de Wijk en Inzicht (voor slechtzienden). Hiervan maken ook bewoners van Valkenhof gebruik.

Coördineren en faciliteren van vrijwilligers

“Mijn hoofdmoot is het coördineren en faciliteren van de vrijwilligers. Ik zie de laatste jaren dus nauwelijks nog klanten”, aldus Anneke, die aanvankelijk 24 uur per week werkte en nu nog 18. "Ook is de organisatie in de loop der jaren groter geworden door de vele fusies. Ik houd graag alle touwtjes in handen, maar als er vijftig collega’s zijn, lukt dat niet meer. Toen hadden we bijvoorbeeld vier chauffeurs als vrijwilliger en nu 42. Dat is een groot verschil met vroeger. De werkdruk was toen ook veel lager als nu.”

Ella neemt de taken over

Intussen luistert Ella aandachtig naar haar voorgangster en knikt regelmatig instemmend. Zij kent haar collega inmiddels zeven maanden en is goed ingewerkt in de materie. “Maar ik heb geprobeerd haar niet naar mijn hand te zetten", haast Anneke te zeggen. Ella besteedt haar werkuren voor de helft in Valkenswaard en de andere helft in Veldhoven. “Gelukkig ben ik heel gestructureerd en zijn de twee werkplekken in één baan geen probleem meer.”

Mensen gaan voor de administratie

Anneke heeft duidelijk minder affiniteit met de structuur en de administratie die erbij komt kijken. Ze vertelt: “Ik ben iemand die alles liet vallen als een klant 'help!' riep. Gevolg was wel dat ik mezelf regelmatig appjes moest sturen als herinnering wat ik nog allemaal moest doen. Maar ik had nooit last van druk. De mensen gingen steeds vóór de administratie.” Ella voelt wél de druk, mede doordat ze juist heel erg gestructureerd is en alles goed wil vastleggen in de dossiers.

Na de afscheidsreceptie zal Anneke haar vrijwilligerswerk op de Jacobushoeve in Vessem verder gaan uitbreiden en bij de Donksbergen is ze ook al actief. “Maar ik heb ook een man en onze zeven kleinkinderen zullen vragen 'mag ik blijven logeren?' Desondanks mag Ella me altijd bellen.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie