Luister
Live
20 september 2022 - 15:03
Deel dit artikel:

Praktijk in Dommelen bootst valgevaarlijke situaties na om vallen te voorkomen

Zowel binnen- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij je lelijk kunt vallen. Vervelende scheve stoeptegels, natte bladeren in het bos of een lastige trap zijn herkenbare situaties waarbij je kunt struikelen of uitglijden, met alle vervelende gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Per jaar belanden ongeveer 50.000 mensen met een botbreuk op de spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan hun activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechterd.

Omgaan met valgevaarlijke situaties

valkenswaard24
  / Redactie

Het Vallen Verleden Tijd-programma is voor ouderen het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. Na het volgen van het programma is de kans op vallen met de helft verminderd en is de valangst zelfs met nog meer afgenomen. Dit betekent dat mensen minder in een isolement leven en beter kunnen omgaan met 'valgevaarlijke situaties'.

Nabootsen

Het programma Vallen Verleden Tijd is een groepstraining en bevat drie onderdelen: een hindernisbaan, sport- en spelvormen en het leren van valtechnieken. Tijdens de hindernisbaan worden valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven nagebootst en geoefend onder veilige omstandigheden. Gedurende de training wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd. Tijdens sport- en spelvormen wordt het veilig voortbewegen in een drukke omgeving geoefend. Omdat niet alle valpartijen voorkomen kunnen worden, worden valtechnieken aangeleerd met als doel val gerelateerde blessures te beperken.

Diana van Beek-Daams

De cursus wordt gegeven door fysiotherapeute Diana van Beek-Daams in samenwerking met een verpleegkundige. In het najaar wordt er een nieuwe cursus Valtraining gepland. In 2022 zal de training starten op woensdag 5 oktober 12.30 uur.

Voor meer informatie of inschrijving neem contact op via info@praktijkdommelen.nl of 040-2018269. Er wordt getraind in groepen van maximaal vijftien deelnemers. De training vind plaats in de gymzaal van de Martinusschool, Groenstraat 1 in Dommelen.

De kosten van deze training zijn 135 euro en afhankelijk van hoe je verzekerd bent kun je tot 100 euro terugkrijgen van je zorgverzekering.

Wil je een indruk krijgen van hoe de valtraining eruit ziet? Bekijk dan onderstaande video.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug