Luister
Live
3 oktober 2022 - 15:03
Deel dit artikel:

Studenten Cas en Stijn roepen op: 'We willen dialoog aangaan met jongeren over politiek'

De twee studenten Cas Theuws en Stijn Pasmans willen de dialoog aangaan met jongeren uit Bergeijk en Valkenswaard, over lokale en mondiale kwesties. Cas legt uit waarom.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

De jongeheren zijn van mening dat gemeenten wel inzetten op jongerenparticipatie, maar dat het uiteindelijk vanuit de jongeren zelf moet komen. Daarom roepen zij alle jongeren op om contact met hen op te nemen. Tijdens het gesprek, waarbij Stijn niet aanwezig kan zijn, legt Cas uit dat het om jongeren gaat tussen de 14 en de 27 jaar die politiek geïnteresseerd zijn. Cas: “We nemen het initiatief om op lokaal niveau bijeenkomsten te organiseren waarin gesproken wordt over onderwerpen die de jongeren bezig houden. Ook kan tijdens deze avonden nieuwe kennis worden opgedaan over zaken die politiek actueel zijn.”

WhatsAppgroep

Door zich aan te melden bij een WhatsAppgroep is deelname zeer laagdrempelig. “Op deze manier kun je vanaf onderaan beginnen om thuis te raken in de wereld van politieke vraagstukken”, aldus Cas, die van mening is dat gemeentepolitiek vaak abstract en ingewikkeld is. Op de vraag waaróm Stijn en hij deze handschoen opnemen, legt Cas uit dat meerdere onderwerpen spelen bij de jongeren en hij noemt huisvesting en klimaat als twee voorbeelden. “Je ziet dat in allerlei peilingen en je hoort hierover in de klas. Jongeren hebben vaak behoefte aan iemand die naar ze luistert.” Cas benadrukt dat initiatieven vanuit de deelnemers ook zeer welkom zijn.

Discussiestuk

Cas en Stijn willen graag een coördinerende rol vervullen en hopen op die manier te voorzien in een behoefte. “Al melden zich maar tien geïnteresseerden, dan vinden we dat al genoeg om ze uit te nodigen voor een discussiebijeenkomst. Op een geschikte locatie kunnen we dan bij elkaar komen, eventueel met een gastspreker als een wethouder of de burgemeester.” Om de bijeenkomst op te starten wordt gedacht aan het toesturen van een discussiestuk, zodat iedereen zich kan inlezen in de materie, voordat de discussie van start kan gaan.

In de regio

Het idee van Stijn en Cas is niet helemaal nieuw. In de regio zijn jongerenafdelingen van diverse politieke organisaties die ook proberen om de toegankelijkheid naar de politiek te vergemakkelijken.

De twee zijn niet aangesloten bij een bepaalde partij maar willen wel de gelegenheid geven om je vrijblijvend aan te sluiten bij de WhatsAppgroep. “Wijzelf gaan ook regelmatig naar soortgelijke bijeenkomsten in Nederland. Daardoor kennen we al enkele mensen die geïnteresseerd zijn om zich online aan te sluiten bij de groep, om vervolgens te kijken welke onderwerpen een thema zouden kunnen zijn”, zo luidt het.

Aanmelden

Mocht jij geïnteresseerd zijn om mee te denken en te discussiëren over onderwerpen die je als jongere bezig houden, meld je dan aan via DEZE LINK.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug