Luister
muziek
19 Oktober 2022 06:07
Deel dit artikel:

'Een huttendorp lijkt me wel leuk', zegt kersverse kinderburgemeester Jesse van Liemde

In de gymzaal van basisschool Sint Martinus aan de Groenstraat in Dommelen is de 11-jarige Jesse van Liemde uit groep 8 dinsdag geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Valkenswaard. In het bijzijn van alle schoolkinderen, het personeel, de ouders en de wethouders Mieke Theus en Rens Pijnenburg hangt burgemeester Anton Ederveen hem de ambtsketen om.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het is een drukte van belang in de gymzaal. Een indrukwekkende geluidsinstallatie wordt bediend door de leerlingen Elin en Willem, samen met judoleerkracht Olaf. Als het hele gezelschap een plekje heeft gevonden, heet locatieleider Anne Habraken iedereen welkom. “Er is iets heel speciaals aan de hand, want er hangen slingers en ballonnen in de gymzaal, en er staan een aantal heel belangrijke mensen en zelfs fotografen en iemand die filmt.” Ze vertelt de jeugd dat het feestje alle te maken heeft met Jesse.

Hoge gasten en veel leerlingen

Burgemeester Anton Ederveen krijgt het woord en zegt dat Valkenswaard al sinds vier jaar een kinderburgemeester kent. “Als het schooljaar voorbij is, gaan we weer op zoek naar iemand nieuws uit de groepen 7 of 8. Een heleboel kinderen sturen dan een briefje dat ze het leuk zouden vinden om kinderburgemeester te worden. Wij gaan dan op het gemeentehuis kiezen. Ik word dan geholpen door Mieke, wethouder van scholen, en Rens, wethouder van jeugd. De beste nodigen we dan uit en de keuze viel op Jesse.”

Hierna legt Ederveen uit wat er allemaal te zien is aan de ambtsketen: over het wapen van Valkenswaard, van Borkel en Schaft en Sint Martinus van Dommelen. “Ik vind jou een beetje mooi!”, roept één van de kinderen spontaan. “De nieuwe kinderburgemeester krijgt dadelijk ook een ambtsketen, gepoetst en alles", zo vertelt de burgemeester. Hij verontschuldigt de vorige kinderburgemeester Amy, die vanmiddag niet aanwezig kan zijn. Onder luid applaus nodigt de burgemeester de aanstaande kinderburgemeester Jesse uit om naar voren te komen.

Toespraken houden en dingen doen tegen pesten

Ederveen vindt het belangrijk dat kinderen meepraten over wat ze belangrijk vinden. Jesse sprak op het gemeentehuis al over een huttendorp tot aan dingen doen tegen pesten. “Je gaat het nog druk krijgen, Jesse, want je gaat me ook nog helpen komend jaar. Je gaat ook toespraken houden. Het is heel leuk maar ook leerzaam.”

Dan volgt het moment waarop Jesse officieel wordt gevraagd de taak als kinderburgemeester op een zo goed mogelijke manier te vervullen. Jesse: “Ik beloof als kinderburgemeester dat ik mijn rol zo goed mogelijk op een respectvolle manier zal vervullen”, waarna hem de ambtsketen wordt omgehangen. De ouders van Jesse kijken trots toe hoe hun zoon het ambt aanvaardt. “Ik hoop dat ik een heel leerzaam jaar zal krijgen”, aldus de nieuwe kinderburgemeester. “En dat ik vooral een heel leuk jaar zal krijgen. Als jullie ideeën hebben, mogen jullie dat gewoon tegen mij zeggen.” Dan gaan de beide heren in op wensen van de jeugd, die geduldig op de grond zit. Het blijkt vooral te gaan om een nieuwe speeltuintje, maar ook om een zebrapad bij de Bergstraat, om een skatebaan. “En dat niet alle paddenstoelen worden omgeschopt”, weet één van de leerlingen serieus te melden.

Felicitaties en een eerste interview

Dan laat burgemeester Ederveen de ouders van Jesse aan het woord. Vader: “We vinden het helemaal geweldig. Knap dat Jesse het wil doen.” Ook moeder is trots en zegt: “Met alle liefde breng ik hem dit jaar overal naartoe.” Anton Ederveen sluit af met de woorden: “We hebben een nieuwe kinderburgemeester. Daar gaan we van genieten!” Locatieleider Anne Habraken feliciteert Jesse en juffrouw Jolanda Caeijers zegt: “Gefeliciteerd en vanaf nu kan ik zeggen dat ik juf ben van de kinderburgemeester.“ Ze overhandigt hem een felicitatiekaart van alle juffen en klasgenootjes.

Hierna volgt een kleine receptie van de klasgenoten en omhelzen de ouders van Jesse hun zoon die nu officieel geïnstalleerd is. Daarna gaan alle kinderen weer terug naar hun klas, om te beginnen met groep 1en 2 van juffrouw Betty.

Willem en Elin sluiten de geluidsinstallatie af, terwijl Jesse zijn eerste persmoment heeft. “Ik vond het superleuk. Als eerste wil ik gaan denken aan een huttendorp, want dat is wel leuk. Het sollicitatiegesprek vond ik niet zo moeilijk, want dat had ik vorig jaar ook al eens gedaan, toen ik nog in groep 7 zat.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie