Op advies van de commissie straatnaamgeving, heeft het college van burgemeester en wethouders, is voor drie plantsoenen in de gemeente Valkenswaard een naam vastgesteld.
De toegekende namen zijn ‘Frans Hoppenbrouwersplantsoen' (nabij de Kreijenbeek), ‘Jeroen Mettesplantsoen’ (nabij De Smelen) en ‘Maria van Schoorplantsoen’ (grote groenstrook aan de Tienendreef, vanaf de Dommelstraat tot aan de rotonde). Voor deze plantsoenen zijn speciale naamborden gemaakt met een korte toelichting op de vastgestelde naam.
Donderdag 20 oktober heeft burgemeester Anton Ederveen, samen met de commissie straatnaamgeving en betrokkenen, twee van deze naamborden, ‘Frans Hoppenbrouwersplantsoen’ en ‘Jeroen Mettesplantsoen’, symbolisch onthuld. Dit gebeurde na toespraken door de burgemeester, de heer Coolen (lid van de commissie straatnaamgeving) en door professor Korsten, die de heer Mettes goed heeft gekend. Nabestaanden van Frans Hoppenbrouwers en Jeroen Mettes en overige betrokkenen bij de plantsoenborden waren uitgenodigd voor dit moment.
De commissie straatnaamgeving kwam met het initiatief om een plantsoen in Valkenswaard te vernoemen naar Frans Hoppenbrouwers. De nabestaanden van de heer Hoppenbrouwers stonden heel positief tegenover dit voorstel. De commissie stelde voor om het plantsoen bij de splitsing Kreijenbeek/Bosstraat de naam ‘Frans Hoppenbrouwersplantsoen’ toe te kennen. Deze naam is vervolgens officieel vastgesteld door het college.
Schrijver/dichter Frans Hoppenbrouwers (1940-2013), werd geboren in Valkenswaard. Hij schreef hoorspelen, kinderboeken, verhalen en historische boeken. Daarnaast verschenen van zijn hand een respectabel aantal dichtbundels. Frans was een zeer geliefd schrijver in de regio.
Van 2005 tot 2012 vervulde hij de rol van gemeentedichter van Valkenswaard. In 2010 verscheen van zijn hand “Dorp aan de Dommel” een bloemlezing van Valkenswaardse gedichten met zeventig sonnetten.
Op 26 plaatsen, die onderwerp zijn van een gedicht, kwamen in 2013 als eerbetoon tafeltjes met het betreffende gedicht. Ze vormen samen de wandel- en fietsroute ‘Beleef het gedicht’ in en rond Valkenswaard.
Er is bij de commissie straatnaamgeving een verzoek ingediend voor vernoeming naar de heer Mettes. Ze deden een concreet voorstel voor het plantsoen bij het appartementencomplex aan De Smelen.
De commissie bracht een positief advies uit over deze naamgeving en het college stelde de naam officieel vast.
Jeroen Mettes (1978-2006), dichter, essayist, criticus en literatuurwetenschapper, is opgegroeid in Valkenswaard. Studeerde literatuurwetenschap aan de universiteit van Leiden en slaagde summa cum laude. Hij liet een oeuvre na dat al voor zijn dood bijzonder veel aandacht kreeg en jaren daarna nieuwe generaties lezers en schrijvers bleef boeien.
In 1999 begon hij een blog 'Poëzienotities' die veel losmaakte in de literatuurwereld. Ook begon hij aan een prozagedicht 'Het Nieuwe Zinnen-epos' dat hij de naam N30 gaf. N30 staat voor 30 november 1999 toen een congres van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle USA door massaprotesten werd stilgelegd. Voor de Nederlandse literatuur is N30 een nieuwe manier van schrijven, zeker voor een werk van deze omvang. In 2011 werd 'Nagelaten werk' uitgegeven, bestaand uit 2 boeken: 'Weerstandsbeleid' en 'N30+'.
N30 is ook nu nog regelmatig onderwerp van vele discussies.
De commissie naamgeving heeft het voorstel aangedragen om het plantsoen aan de Tienendreef in Dommelen, net voorbij huize Agnetendal, de naam Maria van Schoorplantsoen toe te kennen. Deze naam past historisch gezien goed op deze locatie en het college heeft de naam vastgesteld.
Op de plaats van Huize Agnetendal aan de Dommelstraat heeft het gelijknamige klooster gestaan. Maria van Schoor is ruim dertig jaar overste van het convent geweest en overleed op 18 maart 1573. Haar grafsteen bevindt zich nu in het portaal van de St. Martinuskerk
Dirk Bruninckx was priester en stichtte in 1432 een nonnenklooster van de Derde Orde van St. Franciscus in Achel. In 1452 stichtte hij ook in Dommelen een tweede klooster.
Het klooster werd rijk begunstigd door geestelijke en wereldlijke overheden. Hierdoor bloeide het klooster op en er waren soms wel zeventig zusters. In 1717 kwam er op last van de Staten-Generaal een einde aan de aanwezigheid van het convent en vertrok moeder-overste Maria van de Eijnden met enkele zusters naar Arendonk, waar Sint-Agnetendal opnieuw werd opgericht.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android