Luister
Live
24 november 2022 - 06:05
Deel dit artikel:

Zonnebloem-leden kijken ogen uit bij het kerstige Coppelmans

Vier leden van de Zonnebloem in Valkenswaard genieten van alle glitter en glamour. De kerstshow bij tuincentrum Coppelmans biedt afleiding en verwondering.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

Op woensdagmiddag staan begeleidsters Arianne Jeurissen en Marie-Thérèse Maas klaar om de leden van de Zonnebloem in Valkenswaard een fijne middag aan te bieden. Even later voegt zich chauffeur Henk Hendriks ook bij het gezelschap en de vier dames, met rollator of rolstoel, bekijken binnen al het moois.

De dames zijn blij dat ze door de Zonnebloem zijn uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen bij alle moois voor de aankleding van de kerstdagen bij tuincentrum Coppelmans. Arianne: “Vorige week hebben we twee keer elf bezoekers meegenomen naar hier en nog ’n keer vijf met vrijwilligers erbij. Vandaag vier en morgen nog eens vier. De mensen mogen zelf aangeven wanneer ze willen, zodat iedereen de geschikte dag kan kiezen.” Volgens haar is deze activiteit zeven jaar geleden door haar opgestart. “Er waren wel mensen die hierheen gingen, maar dan waren ze altijd alleen. En nu zijn ze met een groepje. Het zijn er elk jaar dertig die graag mee willen.”

De dames zijn blij elkaar weer eens te zien tijdens dit uitje. Enkele van hen komen hier niet voor het eerst. Er wordt nog even gewacht op Maria. Na een telefoontje blijkt dat ze al binnen is en daarom trekt de stoet vol verwachting door het toegangspoortje.

Efteling

De gasten zijn niet verplicht om bij elkaar te blijven. “Vorige week was er een man bij die een treintje geweldig vond. Het liefst bleef hij daar hangen. Hij had zelf vroeger thuis treintjes gehad en was daarom niet weg te slaan bij de kersttrein. Mooi toch?” Aan het begin van de route worden de gasten getrakteerd op een sprookje over kabouters: “Er was eens een klein kabouterdorp. In dat dorp woonde de kabouterfamilie Kroos. De familie bestond uit opa, papa en mama Kroos, en twee kinderen. Het was een bijzonder koude winter...” Het geheel doet sterk denken aan de Efteling. Het sprookje wordt niet afgeluisterd, want het gezelschap wil graag verder. Dan is in de verte Maria zichtbaar. Ze zit in een rolstoel en heeft een boodschappenmandje op haar schoot. “Ik heb nog nooit glühwein gekocht, maar vandaag doe ik het eens”, zegt ze vastberaden.

Marie-Thérèse en Arianne geven de gasten alle ruimte om te kijken bij de plekjes die hen interesseert. Henk loopt geduldig mee en geniet ook als hij ziet hoeveel plezier de dames hebben. Op de vraag of Jetty hier al eens eerder geweest is, zegt ze: “Jawel, vroeger. Maar sinds mijn man niet meer kan rijden moet ik altijd iemand vragen. Het is hier elk jaar anders, maar ook nu weer heel mooi. Er zijn mensen bij die kopen elk jaar en dan hebben ze uiteindelijk hun hele kamer vol staan! Wat zou bijvoorbeeld zo’n mini-huisje kosten?” Een eindje verderop probeert een moeder haar kindje een kerstmuts op te zetten om een mooie kerstfoto te maken. De dreumes laat zich niet zo gemakkelijk sturen met alle drukte om hem heen. “Zoek je misschien iets speciaals?“, vraagt Marie-Thérèse aan haar cliënt, die zegt alleen te willen kijken, zonder te kopen.

“Wat een verschil met vroeger!”, zegt Jo, ik heb 43 jaar in het onderwijs gewerkt en we moesten altijd alle versieringen zelf maken. Nou kun je het allemaal zomaar kopen.” Dan lepelt ze gedreven haar hele onderwijsloopbaan op, vanaf leerkracht bij de zusters in Waalre in 1954, via de St.-Janschool in Valkenswaard en de Mulo aan het Wilhelminapark. Daarna verhuist ze naar Nijmegen om daar verder te werken. “Ik kan er een boek van schrijven.” Aan het gerinkel te horen valt er ergens in de zaak een kerstbal op de grond. Iedereen schrikt ’n beetje.

Statistieken

Aan het einde van de rondgang langs alle kerstpracht en praal valt het gezelschap een kopje koffie met appeltaart ten deel. Directeur Bas Coppelmans toont ook belangstelling voor de gasten en vertelt tussendoor graag over het familiebedrijf. “We ontvangen meer groepen, zoals ook Met je Hart, en leerlingen van scholen. We hebben immers een winkel voor iedereen.” Zowel zijn ouders als zijn zus zijn nauw betrokken bij het tuincentrum, dat inmiddels bezig is met een uitbreiding met ruim 3.000 vierkante meter.

Op de vraag van één van de Zonnebloemgasten wat er toch moet gebeuren met de producten die overblijven op het einde van de kersttijd, zegt Bas dat er veel gebruik wordt gemaakt van statistieken. “Onze aankoop is geen wilde gok; we weten redelijk nauwkeurig wat er verkocht zal worden, deze maanden.” Hij vertelt over de toekomstplannen van bredere paden, meer voorlichting en over nog meer milieuvriendelijke producten.” Mede dankzij de zestig personeelsleden is het voor de Zonnebloem een onvergetelijke middag geworden.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug