Woningbouw en huisvesting zijn hot. Ook in Valkenswaard. Daarom gaat Valkenswaard24 de komende weken op zoek naar plekken binnen de gemeente waar gebouwd wordt of gerenoveerd. We spreken met projectleiders en uitvoerders, bouwbedrijven en ontwikkelaars en geeft een beeld van de voornaamste (ver)bouwlocaties van dit moment. Vandaag staat het project Binnenveld en omgeving centraal.
Aan tafel in het kantoorgebouw van Woningbelang zitten Frenklin van der Burgt, adviseur vastgoed en projectleider Paul de Graef. Deze laatste is verantwoordelijk voor de aanpassingen van de woningen en bergingen in het gebied Binnenveld en omgeving, waar 133 woningen staan, waarvan de daken worden vervangen. Een gigantische klus. Waarom vervangen van daken? Paul: “We wilden het asbesthoudend dakbeschot verwijderen. Bovendien zouden we dan de daken meteen ook kunnen gaan isoleren. Tenslotte zouden we tegelijkertijd nieuwe goten en regenpijpen kunnen aanbrengen.” Aannemer is Hendriks Coppelmans.
De woningen dateren uit de periode eind jaren '40. “De berging grenst aan de woning. In de loop der jaren hebben de bewoners die berging gepersonaliseerd door er een echt paleisje van te maken. Anderen gebruiken hem als berging. Er zijn ook mensen die er een keuken van hebben gemaakt, al hoort die officieel in de woning te zijn.” “We willen de bewoners wel de ruimte geven om van de woning iets moois te maken, zolang het redelijk en billijk is”, aldus Paul. De berging heeft slechts een steensmuur; een muur zonder spouw.
Frenklin merkt op dat een nieuw dak ook tot gevolg heeft dat de huurders een vrijblijvende aanbieding krijgen voor zonnepanelen. “Vanwege een asbest dakbeschot kon dat tot nu toe nog niet.” Bovendien stimuleert Woningbelang de huurders om te isoleren en het enkelglas te vervangen door dubbelglas. Paul: “We zijn ervan overtuigd dat we door dit alles een comfortabelere en duurzamere woning kunnen aanbieden, met minder stookkosten en betere warmteregulering in huis. De aanpassingen kosten de bewoners niks, terwijl wij veel geld investeren per woning. We hebben er een extern deskundige naar laten kijken om de kosten zo laag mogelijk te houden.”
De woningen zijn destijds in opdracht van Woningbelang gebouwd. “Enkele ervan zijn intussen verkocht”, volgens Frenklin, hetgeen wat jammer is voor het totaalplaatje van de renovatie. Zodra besloten is om het project op te starten, wordt het aangemeld bij de gemeente. Zij letten op de veiligheid, hebben extra aandacht voor de brandveiligheid en denken daarin mee. “Ook het verkeersplan gaat naar het gemeentehuis om zoveel mogelijk overlast in de straten te voorkómen. Voor de opslag van bouwmateriaal stemde de gemeente in met een grasveld aan de Dr. Dagevosstraat”, legt de projectleider uit.
Het project startte meteen na de bouwvakvakantie van dit jaar en zal ongeveer twaalf maanden duren. Paul: “Bij de start hebben we containers geplaatst waarin bewoners gratis hun overtollige spullen konden deponeren om ruimte te krijgen voor ons, in de woningen. Ik heb zelf nog meegeholpen met opruimen. De ene ging met een kruiwagen, de ander met een platte wagen. Alles is er nu op gericht om de overlast zo veel mogelijk te vermijden.”
Uitvoerder Bas Zijlmans zet in het tijdelijke kantoor aan de Dr. Dagevosstraat koffie voor de bouwvergadering die over een half uur gaat beginnen. “We hebben slechts ’n paar dagen pech gehad omdat het regende. De mensen die het asbest verwijderen, kunnen een dak bij regen niet in één twee drie dichtleggen, want er is nadien grote kans op vervolgschade zoals lekkages. Dus bij regen wordt er door hen niet gewerkt.” Bas regelt dat de dakdekkers op het juiste moment aan de gang kunnen, dat iedereen op tijd geïnformeerd wordt en verder coördineert hij hand- en spandiensten.
“Van onszelf loopt er vandaag één timmerman rond, de rest zijn onderaannemers.” Projectleider Paul arriveert even later en tijdens een wandeling langs de werken valt als eerste op dat de koopwoningen soms inderdaad niet deelnemen aan de renovatie. Paul: “Dit noemen we gespikkeld bezit. Ik begrijp dat, want het gaat om best veel geld, wat de eigenaar zelf moet betalen.” Rondom in de straten zijn allerlei woningen die op dit moment onder handen genomen worden. Op de grond tegen een schutting liggen loodslabben, die straks de aansluiting tussen de woning en de berging waterdicht moet maken. De werkman nodigt uit om te schatten hoeveel een rolletje lood weegt. Het blijkt 13,5 kilogram te zijn! “Je wordt er niet vrolijk van als je er de hele dag mee moet sjouwen”, zegt hij.
Woningbelang spant zich duidelijk in om zo veel mogelijk rekening te houden met de bewoners. Door een ernstige privésituatie in één woning wordt bijvoorbeeld besloten het werk over te slaan en pas op het allerlaatst alsnog ter hand te nemen. Bij een hoekwoning is onlangs een nestje pups geboren en de rijroute van de vrachtwagens wordt enigszins aangepast ter bescherming van de diertjes. Als het over de hoge kosten van de onderhoudswerken gaat, zegt Paul: “Klopt. Het is heel duur. Maar wij proberen heel scherp te zijn op de prijs. Wij hebben geleerd: Hoe lager de kwaliteit, hoe hoger de kosten. We doen het in één keer goed door de zogenaamde no-regret-maatregelen. Zo zijn de daken in 2050 nóg goed, én ze zijn voorbereid op het gasloos maken van de woningen, zodra dat over een aantal jaren verplicht wordt.”
Tenslotte wordt uitvoerig stilgestaan bij de mannen-in-witte-pakken die bezig zijn met het verwijderen van de asbestplaten van de daken. Alles is afgezet met een geel lint omdat het daar om verboden terrein gaat. Voorzichtig worden de platen één voor één losgeschroefd en naar beneden gebracht. Bewoners groeten naar Paul. De band met de bewoners en Woningbelang is door dit project zeer zeker verstevigd. Aan de interessante rondleiding komt een einde, want een bouwvergadering gaat beginnen en het is daardoor jammer genoeg tijd om de gele jas weer onder de snelbinders te stoppen.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android