Luister
Live
29 november 2022 - 15:07
Deel dit artikel:

Ontdek de sterrenhemel met deze cursus in Valkenswaard

In januari en februari 2023 zal de IVN sterrencursus 'De fascinerende sterrenhemel' van start gaan. Tijdens deze cursus hopen ze de prachtige wintersterrenbeelden Orion en Stier en de Pleiaden aan de hemel te zien en natuurlijk ook de Poolster en andere sterren en sterrenbeelden.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie

Deze cursus, bedoeld voor mensen die wat meer van de sterrenwereld willen weten, probeert op een begrijpelijke wijze de complexiteit van de sterrenhemel, de bewegingen van de hemellichamen en de processen in de kosmos uit te leggen. Veel tijd zal besteed worden aan het zich oriënteren en het waarnemen van de sterrenhemel waarbij we gebruikmaken van een sterrenkaart. De cursus kent vijf lesavonden waarvan een avond in Asten, voor een bezoek aan de Jan Paagman Sterrenwacht met het Pieterse Planetarium.

Onderwerpen

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: de diverse hemellichamen (sterren, planeten, manen, kometen, meteoren, sterrenstelsels), naamgeving van sterren, ons zonnestelsel, de dierenriem, de levensgang van sterren (Rode Reuzen, Witte Dwergen, Neutronensterren en Zwarte Gaten), de oerknal, het werken met een sterrenkaart, app’s en computerprogramma’s voor sterrenhemelsimulatie.

Informatie

De cursusavonden zijn donderdag 12, 19 en 26 januari en op 2 en 9 februari. De cursustijden zijn van 19.45 tot 22.15 uur. De cursus wordt gegeven in het IVN-gebouw van de afdeling Valkenswaard (Bosstraat 25, 5553 CK Valkenswaard). De cursusgelden bedragen 35 euro voor leden en 40 euro voor niet-leden. Deze prijs is inclusief syllabus, sterrenkaart, bezoek aan de sterrenwacht en planetarium in Asten en koffie en thee tijdens de cursusavonden.

Aanmelden

Voor nadere informatie over deze cursus, kun je contact opnemen met Emile Weijters (040-2075670) of via e1000acmw@gmail.com. Hier kun je je ook aanmelden voor de cursus.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug