Luister
muziek
8 december 2022 - 05:51
Deel dit artikel:

Valkenswaard zamelt kaarsen in: 'Maar wat voor toekomst hebben wij jongeren nog in Oekraïne?'

Voormalig eigenaresse van 't Sieradenwinkeltje in Valkenswaard, mevrouw Verbeet, had een duidelijke, persoonlijke reden om haar voorraad kaarsen te doneren aan mensen in Oekraïne.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Onlangs plaatste Valkenswaard24 een oproep voor inzameling van kaarsen voor noodlijdende mensen in Oekraïne. Daar is al veel gehoor aan gegeven. De komende en laatste dagen hoopt de organisatie er nóg meer in te kunnen zamelen.

"Ik denk vaak aan de mensen daar in de Oekraïne", stelt Verbeet. "Toen ik zelf als jong meisje in de oorlog in de schuilkelder zat, in Berg en Dal bij Arnhem, waar flink gevochten werd en veel gebombardeerd werd, zaten we in het pikkedonker. We hadden niks. Totaal geen licht. Dat is toch wel heel erg indringend hoor, voor zo'n jong kind. Daarom wil ik graag mijn steentje daaraan bijdragen."

Kaarsen inleveren

Omdat op veel plekken in het oorlogsgebied zowel de gaskraan als de elektriciteit is afgesloten, is een Oekraïense vluchteling, die nu in Valkenswaard woont, een inzamelingsactie gestart om zoveel mogelijk kaarsen te kunnen versturen. Tot en met 9 december kunnen de kaarsen ingeleverd worden bij De Verbinding, de Leger des Heils-winkel aan Corridor 13a in Valkenswaard.

Verhaal van Oekraïense vluchteling

Een verhaal van de andere kant hoorden we afgelopen weekend van een Oekraïense jongen die op zijn 17de zonder zijn ouders naar Nederland is gevlucht. Hij verblijft in azc De Koepel, de voormalige gevangenis in Breda. Voorlopig kan hij daar tot en met maart 2023 blijven. Hij probeert online lessen te volgen via zijn school in Oekraïne, maar dat lukt heel vaak niet omdat de stroom daar is afgesloten. Vaak hebben ze maar zo'n twee uur per dag elektriciteit.

'Wat voor toekomst hebben wij jongeren nog?'

Zijn ouders zitten daardoor vaak in de kou, maar zijn dankbaar dat hun enige zoon hier in Nederland opgevangen wordt. "Ik leer hier wat Engels en kan wat bijverdienen door in een restaurant te werken. Natuurlijk hoop ik dat de oorlog zo snel mogelijk voorbij is, maar wat voor een toekomst hebben wij jongeren daar dan nog? Ik mis mijn ouders en probeer elke dag even contact te hebben."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie