Luister
muziek
8 december 2022 - 15:45
Deel dit artikel:

Brandweer Ferdy: 'Valkenswaard heeft zeer dynamisch korps, maar komt mensen tekort'

Het brandweerkorps van Valkenswaard kan nog een aantal nieuwe spuitgasten gebruiken. Daarom is een regionale campagne gestart. Brandmeester Ferdy van de Sande vertelt over de Valkenswaardse kazerne, de organisatie en de wervingsactie. Ze komen vooralsnog mensen tekort.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Via de intercom van de brandweerkazerne roept een dame: “Kom binnen!” Dan komt via een brede trap Ferdy van de Sande naar beneden, gehuld in het kazerne-uniform van de brandweer. Na een stevige handdruk zegt hij: “We gaan naar boven. Alle kantoren zijn bezet, want we hebben veel mensen in de dagdienst werken, ondersteunend aan de brandweerorganisatie. Daarom heb ik de vrijwilligersruimte geclaimd.” Via de koffieautomaat loopt hij de bedoelde ruimte in en al snel gaat het over de banner buiten, die de aandacht trekt voor nieuwe pompiers. Maar eerst meldt hij tussen neus en lippen dat zijn vader 33 jaar bij de brandweer is geweest.

Warme en koude beroepsmensen

Ferdy is inmiddels 18 jaar lid van de vrijwillige brandweer, waaronder posthoofd, hoofd van de kazerne, in Best. Vorig jaar is hij overgestapt naar de Veiligheidsregio en is inmiddels ook posthoofd in Valkenswaard. “Valkenswaard is een grote post en hier zit een hele mooie dynamische club. Aanvankelijk was hier een vrijwilliger als posthoofd, maar vorig jaar is dat een regionale beroepsfunctie geworden.”

Dan maakt Ferdy een onderscheid tussen warme en koude beroepsbrandweerlieden. “In bijvoorbeeld Eindhoven zitten de beroepsmensen die 24 uur per dag in de kazerne verblijven. De koudeberoeps zijn bijvoorbeeld mensen op de afdeling planvorming, trainen en oefenen, risicobeheersing en allerlei andere zaken, regiobreed. Hier in Valkenswaard zit bijvoorbeeld de wasserette en het magazijn voor de regio. Die mensen zijn niet allemaal repressief inzetbaar om uit te rukken”, zo legt de brandmeester uit. De regio bestaat uit ruim dertig posten, verdeeld over de verschillende gemeenten. “Elke post is een kazerne en heeft minimaal één brandweervoertuig: een tankautospuit. Alle typen incidenten kunnen daar in principe mee bestreden worden.”

Brandweerwagens

Vanuit de vrijwilligersruimte is er een mooi zicht op de garage, waar drie voertuigen staan opgesteld. De gastheer geeft uitleg over het soort wagens dat hier achter de grote rolluiken staat. “De voorste is een WTS-400: watertransportsysteem 400, met 400 meter aan slangen om water aan te voeren vanuit een kanaal of brandkraan. Uiteraard zit er ook een pompinstallatie in.” Aangezien er steeds minder brandkranen komen, vanwege de hygiëne op het drinkwater, moet de brandweer over steeds langere slangen kunnen beschikken om water af te tappen. “In het midden staat de tankautospuit, die gebruikt wordt door een chauffeur, een bevelvoerder en vier manschappen”, aldus Ferdy, die aangeeft dat deze wagen wordt ingezet bij technische hulpverlening, brand, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen, waterongevallen, en soms ook bij reanimatie.

Op de derde garageplek staat de hoogwerker, die wordt gebruikt bij een afhijsing. Dan is de brandweer ondersteunend aan de ambulance, omdat een patiënt uitsluitend horizontaal verplaatst mag worden. “Maar ook om vanaf grote hoogte te kunnen spuiten.” Deze wagen heeft geen pomp en daarom gaat de tankautospuit volgens Ferdy vrijwel altijd mee om de hoogwerker te voorzien van water.

Brandmeester

Dan gaat het nog even over de functie van de bevelvoerder, de voertuigbedienaar en de chauffeur. Qua kleding wordt over het uitruktenue vaak een fluoriserend hesje gedragen, terwijl de bevelvoerder een rood schouderstukje draagt als herkenbaarheid. Op de vraag wat de rol is van de brandmeester, zoals ook Ferdy is, legt hij uit dat brandmeester een rang is en een opleidingsterm. “Als je wordt opgeleid voor de taak van bevelvoerder, word je opgeleid tot brandmeester. Wij hebben hier trouwens acht of negen bevelvoerders. Het systeem bepaalt wie bij een calamiteit de rol van bevelvoerder krijgt toebedeeld.”

Werving van nieuwe brandweerlieden

De kern van het interview betreft de werving van nieuwe brandweerlieden. “Je werft via de regio voor Valkenswaard want de touch met Valkenswaard vinden we heel belangrijk. Omdat er veel inwoners zijn en veel bedrijven is er een grote vijver om uit te kunnen vissen. Dat is nodig, want op dit moment zijn veel mensen beschikbaar in de avonduren en tijdens het weekend. Nou ben ik voornamelijk aan het zoeken naar mensen in de dagdienst, tijdens kantooruren.”

In gesprek met bedrijven

Ferdy wil graag in gesprek met lokale bedrijven die ervoor open staan om personeel te leveren dat binnen 4,5 minuten op de kazerne kan zijn, ongeacht waar men woont. In een hoogst urgente situatie gaat de tankautospuit immers aan het rijden 4,5 minuut nadat een melding is binnengekomen.

Sollicitatieprocedure

Iedereen die belangstelling heeft, wordt uitgenodigd om de eerste informatie op te halen via jouwbrandweer.nl. Wil je daarna verder gaan richting een eventuele sollicitatie, dan vindt er een digitaal informatiemoment plaats, waarbij allerlei extra info beschikbaar komt. Ook kun je vragen stellen en aangeven dat je in contact wilt komen met de brandweer. Hierna komt Ferdy in beeld voor een laagdrempelig gesprek in de kazerne. Daarna kun je je sollicitatiebrief indienen, waarna een praktijkdag volgt op het ROC in Waalre, bij de Engelse Tuin. Die dag wordt ook meteen al een brandweerpak besteld. Aan de hand van een scoreformulier van die dag volgt een sollicitatiegesprek.

Er staat voor het brandweerwerk een vergoeding tegenover. Dit betreft niet alleen het uitrukken, maar ook de opleidingen. Kortom: alles wat met de brandweer te maken heeft, komt in aanmerking voor de vergoeding. Ook met de werkgever wordt een gesprek gevoerd om de gevolgen te bespreken.

Contact

“Het zou heel leuk zijn als belangstellenden contact met me zouden willen opnemen om het brandweerkorps te komen versterken”, zo eindigt brandmeester Ferdy van de Sande zijn enthousiaste betoog. “En begin via jouwbrandweer.nl."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie