Op zaterdag 24 december wordt opnieuw een fakkeltocht georganiseerd. Het thema is eenzaamheid. Tijdens de daaraan voorafgaande radiouitzending komt Suyan de Jong voor de microfoon en vertelt over de activiteit die ze met enkele andere jonge vrouwen gaat organiseren. Kortom: een dag vol verrassingen, georganiseerd door In de Sigarenfabriek.
Geerten Linsen is geen onbekende als het gaat om het ontplooien van activiteiten met een diepere betekenis. Al enkele malen heeft ze een fakkeltocht georganiseerd, samen met Jos van Poppel, Onno de Jong en Joerie van Looij. Ook dit jaar staat dit evenement weer op de rol, als onderdeel van 24 december. Geerten: “Vanaf 12.00 uur gaan we via RTV VOS radiomaken. We richten ons op het thema eenzaamheid. Daarbij schenken we vooral aandacht aan mensen die de eenzaamheid bij de ander verlichten. Dus niet dat we een treurig programma gaan maken.”
Voor die uitzending zijn heel veel sprekers uitgenodigd, van de Wensambulance, het Leger des Heils en kok Ruud van Haren tot medewerkers en vrijwilligers van Schuif maar Aan, Buitengewoon, vrijwilligers van de opvang van Oekraïense vluchtelingen en Met je Hart. Deze uitzending vindt plaats bij de VOS in De Hofnar. “Maar ook Suyan doet mee. Ze gaat een uur radiodraaien en licht toe wat ze van plan is om een bijdrage te leveren tegen eenzaamheid.”
Om 18.00 uur gaat de radiouitzending verder bij Café De Fantast aan de Frans van Beststraat. Daar kan vanaf dat moment ook een fakkel gekocht worden. Voor 5 euro krijg je bovendien na de fakkeltocht, rond 20.00 uur, soep, glühwein en een hapje. Vanaf 18.30 uur zal er livemuziek zijn en Joerie van Looij zal weer een ode uitspreken, uiteraard met eenzaamheid als thema.
Of dit evenement al niet genoeg is, vult Geerten aan: “Op vrijdag 23 december kan in de Meerstraat de hele dag voor vijf euro een fakkel afgehaald worden met daaraan bevestigd een kindertekening. Het doel van die fakkel is om aan een ander te geven en die uit te nodigen om deel te nemen aan de tocht. Wil je dus nog een mooi gebaar maken aan de medemens? Dan is dit misschien de moeite waard.”
Dan komt Suyan binnen en legt uit dat ze bezig is met het opzetten van een project tegen eenzaamheid onder jongeren. “Een paar maanden geleden ben ik hiermee gestart via een maatschappelijk deeltijdtraject onder de naam FutureProof.” Op de vraag hoe Suyan (21) aan het idee gekomen is, antwoordt ze dat ze het voorbij zag komen op Instagram. “Ik las dat je eens per week coachingssessies krijgt en workshops om een sociale onderneming te beginnen, samen met een crowdfunding, om het project uit te kunnen voeren.”
Samen met haar drie groepsgenoten tilt Suyan het project van de grond. Ze heeft een tussenjaar in haar opleiding verpleegkunde en wil die periode graag nuttig opvullen als vrijwilligster. Het is niet haar bedoeling om een eigen onderneming op te starten, maar wel om deze activiteit te realiseren en zich daardoor verder te ontwikkelen. “Als het project goed verloopt, ben ik bovendien bereid om het enkele malen te herhalen.” De eerste bijeenkomst dient tevens als proef, om te kijken of jongeren hier daadwerkelijk behoefte aan hebben.
Het project van Suyan is bedoeld voor jongeren tussen ongeveer 20 en 27 jaar die behoefte hebben om in gesprek te gaan met anderen om ervaringen te delen, erkenning te krijgen en mensen te ontmoeten.
Hoe ziet de gratis bijeenkomst er concreet uit? Via de crowdfunding wordt eten gekocht, materiaal voor de kunstinstallaties en eventueel workshops bekostigd. Ook tentjes worden verzameld. Op een locatie in Valkenswaard zal een event plaatsvinden: de tenten komen rond een kampvuur te staan. Mensen kunnen in die tenten in groepjes met elkaar praten, door middel van een spel. Suyan: “Daardoor komen onderwerpen aan het licht die normaalgesproken niet aan de orde komen. Ik hoop dat dit event bij kan dragen aan een begin van het gesprek met anderen en daardoor steun kan bieden.” Ook is er die avond een mogelijkheid om sterren te kijken in een slaapzak.
Waarom Suyan dit doel wil bereiken? “Ik weet nu dat het niet kunnen uitspreken van je gevoelens en ervaringen heel schadelijk is voor je mentale gezondheid op langere termijn. Daardoor ontstaat eenzaamheid zelfs in een kamer vol mensen. Met het event kan die eenzaamheid doorbroken worden.” Suyan heeft zelf ervaren dat ze het in het verleden soms moeilijk vond om met anderen over dit soort zaken te praten. “Ik had nooit echt bij mijn adoptie stilgestaan, maar achteraf gezien heeft dit heel veel invloed op mijn leven gehad. Met symptomen van verlatingsangst, moeilijke hechting en depressie heb ik altijd alleen geworsteld. Ik kon dit ook niet benoemen, want niemand gaf hier woorden aan. Ik hoop dat mensen zich bij dit event open durven op te stellen en door verhalen uit te wisselen zich minder eenzaam voelen”, aldus Suyan, die als ervaringsdeskundige lef toont door het evenement op touw te zetten. “Natuurlijk hoef je niet alles te vertellen; zien dat je niet de enige ben geeft al een gevoel van verbondenheid.”
Mocht je eventueel deel willen nemen aan de crowdfunding; dat kan nog tot 16 december. Het gratis event wordt gepland in de lente en het avondprogramma zal plaatsvinden rond zonsondergang. Voor meer informatie of gratis inschrijven kun je Suyan een appje te sturen via 06-37437935. Tijdens de radiouitzending van RTV VOS op 24 december zal ze zeker terugkomen op dit bijzondere event.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android