Woningbouw en huisvesting zijn hot. Ook in Valkenswaard. Daarom gaat Valkenswaard24 de komende weken op zoek naar plekken binnen de gemeente waar gebouwd wordt of gerenoveerd. Verslaggever Evert Meijs spreekt met projectleiders en uitvoerders, bouwbedrijven en ontwikkelaars en geeft een beeld van de voornaamste (ver)bouwlocaties. Vandaag staat het project Rapelenberg aan de Europalaan centraal.
Aan tafel in het kantoorgebouw van Woningbelang zitten Frenklin van der Burgt, adviseur vastgoed en projectleider Henk Snijders. Deze laatste is verantwoordelijk voor de aanpassingen van het gebouw Rapelenberg, aan de Europalaan, waarin cliënten van Lunetzorg gehuisvest zijn en eigen huurders van Woningbelang. Op de vraag waarom het pand juist nu wordt aangepakt, zegt Henk: “Vanuit het meerjaren-onderhoudsplan. Het dak was aan vervanging toe. Er groeiden planten in de dakgoten en de ventilatie-units waren verroest en voldeden niet meer. Ook vermeldt het plan dat de houten kozijnen aangepakt moeten worden, en voorzien moeten worden van nieuwe geluidwerende voorzieningen.” Frenklin noemt de suskasten die vervangen moeten worden: ventilatierooster-kasten met heel veel geluidwering er in.
Er wordt besloten het plan van dak en kozijnen breder te trekken, mede vanwege de aard van de bewoners. Henk: “Daarbij speelt ook heel erg de communicatie met de bewoners, hoe is het Plan van Aanpak, hoeveel overlast zal er zijn, enzovoort. Want we komen zelfs ín de woning om kozijnen te verwisselen.”
Henk komt oorspronkelijk uit de wereld van de aannemerij en kent de knepen van het vak als het gaat om het traject van aanbesteding. De vier inschrijvende aannemers maken een Plan van Aanpak dat binnen kantoor op meerdere afdelingen circuleert. Het gaat hierbij niet per sé om de laagste prijs, maar ook om facetten als kwaliteit van het plan, hoe is de omgang met de bewoners, hoe is de aannemer geïntegreerd in de maatschappij en welke bouwtips voegen de verschillende kandidaten toe.
Knaapen Groep BV krijgt de opdracht, die intussen alsmaar breder wordt. Behalve het vervangen van het dak, wordt vanuit duurzaamheid besloten een groen dak aan te leggen, bedekt met vetplantjes. “Als je een groen dak maakt, kun je ook een blauw dak maken, waarop het regenwater tijdelijk blijft staan. Voor het opwekken van duurzame energie kwam het plan voor een geel dak: het plaatsen van zonnepanelen”, aldus Henk. De bewoners geven intussen aan dat het binnenklimaat allesbehalve optimaal is. “Zo ontstaat het idee om ook het ventilatiesysteem aan te pakken. Door dat alles word je steeds enthousiaster. Mede daardoor zijn we heel ver gegaan. Een groen-blauw-geel dak, nieuwe kozijnen, geen suskasten meer en een warmteterugwininstallatie”, aldus de projectleider.
Hij is ook van mening dat de buitenkant en het interieur inmiddels behoorlijk gedateerd zijn. “Ook de buitengevel wilden we daarom aanpassen en de aannemer en wij hebben gekozen voor groene gevels met plantjes, met name bij de entree en de trappenhuizen. De plantjes worden gevoed met water van het sedumdak.” Tijdens een fotopresentatie vertellen Frenklin en Henk dat het voegwerk wordt verwijderd en daarna opnieuw wordt aangebracht in de kleuren van het metselwerk. Ook de zonwering wordt vervangen en delen van gevels krijgen een andere kleur. “Tenslotte komen er meer spots bij de entree en komen er solar-tubes: kleine koepeltjes die met spiegels extra veel zonlicht naar binnen brengen.
Tijdens een bezoek aan het werkterrein laten Henk en uitvoerder Bas Scheepers de bloembakjes zien, die straks tegen de voorgevel worden aangebracht, met groene plantjes erin. Buiten vertellen ze over een folie die over andere geveldelen wordt getrokken, ‘gewrapt’. In de zijgevel zijn twee proefmonsters van voegkleuren aangebracht waaruit gekozen moet worden, om het pand een nóg betere uitstraling te geven. Henk: ”Zo wordt het één vlak, in plaats van allemaal aparte stenen.”
Eenmaal op het dak volgt een uitleg over een nieuwe warmteterugwininstallatie die wordt aangelegd voor een beter binnenklimaat. “De afgezogen warme binnenlucht wordt gebruikt om de aangezogen koude lucht mee op te warmen”, aldus Bas, “zonder ze met elkaar te vermengen, natuurlijk.” Van het dak biedt het een mooie blik op de voormalige sigarenfabriek BATEKO en de andere panden aan de Meerstraat en de Karel Mollenstraat Noord. Henk geeft uitleg over het gebruik van het hemelwater; voor de plantjes op het dak en de plantjes tegen de voorgevel. Hij vernoemt hierbij zijn collega Rob Jansen, specialist en initiatiefnemer van diverse duurzaamheidsprojecten.
“Hier zaten eerst dakkoepels van 1m bij 1m die behoorlijk veel warmte doorlieten. Nu zijn die vervangen door de solar-tubes, en die geven net zo veel licht door als een groot dakraam, dankzij de vele spiegels die er in zitten.” Dan gaat het weer de trappen af en wordt een kijkje genomen in enkele kamers die op dit moment onder handen genomen worden. In een badkamer is tijdelijk een douche geplaatst voor de bewoners en het aanbrengen van de nieuwe luchtbehandelingsapparatuur met bijbehorende buizen blijkt de grootste ‘operatie’ per kamer te zijn. Bas en het personeel zijn zes werkdagen bezig met één kamer, waardoor de bewoner genoodzaakt is tijdelijk te verhuizen. Er komen ook nieuwe kunststof kozijnen in met triple glas, draaikiepramen en nieuwe vensterbanken. Nieuwe uitvalzonneschermen maken het voor de bewoners extra comfortabel.
Onvoorstelbaar hoeveel aandacht aan de renovatie wordt besteed, wetende dat het aanvankelijk alleen maar zou gaan om een nieuw dak en nieuwe kozijnen. Volgens Lunetzorg-medewerkster en cliëntenbegeleidster Daniëlle van Rens zal het voor de cliënten nog maanden duren voordat ze zich realiseren wat er allemaal gebeurd is in deze verbouwingsperiode. “Ondanks alle goede zorg van de bouwvakkers is het voor onze mensen wel intensief. Maar we proberen er toch iets leuks van te maken.”
Dan verplaatst iedereen zich weer naar beneden en hebben notitieblokje en cameralens hun werk weer gedaan.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android