Luister
muziek
20 december 2022 - 15:47
Deel dit artikel:

Nieuwbouw aan Geenhovensedreef: 'Bouw verloopt prima, maar we kunnen nog timmerlui gebruiken'

De vraag naar woningen in Valkenswaard stijgt. Gelukkig wordt er op verschillende locaties van de gemeente nieuwbouw gerealiseerd en gerenoveerd. Valkenswaard24 zoekt een aantal bouwwerven op. Deze week Willibrorduslaan 87, van Bureau Aard. Uitvoerder Rudy Slegers neemt de tijd om enthousiast te vertellen over het project.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De giek van de gele hijskraan draait dreigend over het bouwterrein tussen Willibrorduslaan, Bonifaciusstraat, Hertog Janstraat en Geenhovensedreef. Ondanks de flinke vorst van afgelopen nacht werken op dit moment veertien mannen en vrouwen aan 24 appartementen en 12 woningen, vanuit Bouwbedrijf Baken. In het bouwkantoor op de eerste verdieping vertelt goedlachse uitvoerder Rudy Slegers over alles wat je wilt weten over deze bouwlocatie. Op de vraag of het niet te koud is voor de bouwvakkers, zegt hij: “De woningen zijn glasdicht. We hoeven maar een klein kacheltje binnen te zetten en dan wordt het tien graden. We zijn aan het aftimmeren en de stukadoors zijn bezig. We stoppen met buitenwerk bij een gevoelstemperatuur vanaf -zes graden.” Op dit moment zijn de mensen van Bouwbedrijf Baken aan het werk om te zorgen dat de woningen rond week negen opgeleverd kunnen worden. “Het is hier nu de drukste periode qua personeelsbezetting”, zo legt Rudy uit, die aanneemt dat rond de bouwvak de appartementen klaar zullen zijn.

Spannend

In april 2022 start het bouwproject met de kelder. Als je nu door het raampje van het kantoor kijkt, zie je alleen nog de enorme hijskraan uit de kelder omhoog rijzen, en verder is alles al dicht gebouwd. Grote hoeveelheden steigers zijn opgetrokken, er ligt veel bouwmateriaal en mannen en vrouwen lopen rond, al of niet met een hamer aan de riem of een portofoon aan de jas. Rudy is blij dat het gelukt is om alle bouwmaterialen op tijd hier te krijgen. “De levering van de prefab-betongalerijen was nog even spannend. Bovendien hebben we materiaal meteen in grote hoeveelheden moeten aankopen vanwege prijsschommelingen. Het isolatiemateriaal bijvoorbeeld, is al in het begin van het project geleverd. De kelder lag er toen helemaal vol mee. Zelfs de 36 warmtepompen zijn allemaal binnen. Daar hebben we wel geluk mee. Want we kunnen wel woningen opleveren, maar als er geen warmte is lukt dat natuurlijk niet. Er is immers geen gas.”

Tekeningen

De uitvoerder is blij, want de bouw heeft nauwelijks stilgelegen vanwege het gunstige weer; nauwelijks regen. “We hadden wel een warme zomer, maar dan stopten we wat eerder als het veertig graden was. Ook voor de kraanmachinist, drieëndertig meter hoog in dat hokje, is het dan niet meer te doen.” Aan de muur hangt een waaier met diverse tekeningen van het bouwplan. “Hier zie je de eerste en daar de tweede verdieping. Je ziet dat bij de bovenste verdieping de balkons iets naar binnen springen.” Hij wijst met zijn balpen naar de verschillen tussen de beide verdiepingen. Ernaast hangt de werkplanning van de woningen. De planning van de appartementen wordt op dit moment aangepast richting afbouw.

Onlangs was er voor de nieuwe bewoners een open dag. Rudy: “Ze zijn toen een uurtje op de bouwplaats geweest. De bewoners van de woningen hebben natuurlijk al volop kunnen meten, binnen. Daarna zijn we met de bewoners en het bouwteam wat gaan drinken met een hapje erbij.” Dan wijst hij naar een tekening aan de andere kant van het kantoor. Daarop is ingetekend hoe het met de groenvoorziening moet als alles klaar is. Enkele bomen worden nieuw aangeplant. “Bovendien leggen wij de trottoirs aan en de parkeerplaatsen. De kelder onder de grond is bestemd voor auto’s. Zodra de hijskraan verdwijnt kan het plafond dicht en dat wordt dan autodek om ook te parkeren. Enkele ingetekende cirkels op de tekening betekenen vier grote betonnen putten die samen 55.000 liter water kunnen opvangen dat langzaam in de grond trekt. Bij extreme wateroverlast kan het water via een overstort uit de bassins lopen. Een rode brandweerwagen is ingetekend bij de hoofdingang van het complex. Erbij staat vermeld Opstelplaats brandweer. Rudy: “Zij moeten met hun slangen naar boven kunnen, daar moeten we allemaal rekening mee houden.”

Grote windwijzer

Dan volgt een wandeling over het bouwterrein. Muziek klinkt tussen de open appartementen. Met zijn gele helm is Rudy van verre zichtbaar. “De mensen die samenwerken met de kraanmachinist daarboven, hebben een rode helm op”, vertelt hij en allerlei gegevens vliegen je om de oren als uitleg wordt gegeven over de kraan. De keldervloer heeft extra bewapening voor de kraan, hij staat op rubbermatten, enorme betonblokken fungeren als contragewicht en de kraan weegt negentig ton. “De giek is vijftig meter lang, dus een behoorlijke vishengel. De machinist gaat met het liftje naar de cabine. Nu is het beneden windstil, maar boven is het windkracht drie!” De toren staat vast, maar de kop wordt ’s avonds los gezet, zodat die door een draaikrans kan meedraaien met de wind. Het is dus in feite een grote windwijzer. Natuurlijk is er ook een eenvoudig liftje om de kruiwagens naar de eerste en tweede verdieping van de appartementen te transporteren. Er ligt al een betonnen trap klaar die kan worden geplaatst zodra de vloer is gestort. De steigers die gebruikt worden, zijn door een extern bedrijf gebouwd. “Je moet gecertificeerd zijn om dat te mogen. Als de steigers klaar zijn worden ze gekeurd door een keurmeester. Ondanks dat onze timmerlui alles kunnen; steigers bouwen laten we anderen doen.”

Rudy vertelt dat er veel rekening wordt gehouden met het milieu en met de buurt. “Onze vrachtwagens rijden zo economisch en dus zo weinig mogelijk. Dat geeft in de straten ook zo weinig mogelijk overlast, ondanks dat soms al om 06.15 u de eerste vrachtwagens aankomen. “We stoppen dan overal een briefje in de bus, zodat iedereen weet waar mogelijk de overlast kan plaatsvinden.” Bij de uitgang van de bouwwerf loopt een dame huiswaarts, met een koelbox aan haar arm. Toch nog steeds ’n beetje bijzonder. Ze zegt terwijl ze lacht: “Ik ben loodgieter.”

Eerdere bestemmingen

Het is prachtig om te zien dat iedere werknemer op het terrein weet wat hij of zij moet doen. Zij brengen de gebouwen langzaam maar zeker in orde, al is dat nauwelijks te geloven als je de appartementen nu ziet staan. Het is al helemaal niet meer voor te stellen dat hier voorheen Stek87 was gehuisvest, Someren Tuinen, Biemans Keukens en daarvoor de Willibrordusmavo.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie