Opnieuw vordert in Valkenswaard een bouwproject gestaag: zestien huurwoningen en twee vrije-sector-woningen komen uit de grond aan de Stakenborgakker. Projectmanager Irene van Middelaar vertelt enthousiast over de achtergronden van het project en over de bijzonderheden ervan.
In de kantoorruimte hangen allerlei gekleurde briefjes op een flip-over. “Ja, dat is nog van de evaluatie van een training die hier heeft plaatsgevonden”, zegt Irene, die als projectmanager verantwoordelijk is voor het bouwplan aan de Stakenborgakker namens Woningcorporatie Woningbelang.
Ze draait haar computer een beetje en laat een toekomstfoto van een woningblok zien. “In 2016, of misschien iets eerder, is door de gemeente al nagedacht over de invulling van dit stuk grond. Toen hadden wij daar nog niks mee van doen. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat deze locatie gebruikt kon gaan worden voor sociale huisvesting, kwamen wij in beeld. Op basis van het woningbouwprogramma wordt er samen met de gemeente altijd gekeken waar de meeste vraag naar is, zowel bij koop als bij huur en zoeken we naar een goede balans in de woningvoorraad. Er worden prestatieafspraken gemaakt tussen de gemeente en Woningbelang waarin ook de nieuwbouwplannen worden opgenomen." Als de behoeftes duidelijk zijn, wordt vervolgens gekeken of daarvoor geschikte locaties gevonden kunnen worden. Ondanks dat de plek aan de Stakenborgakker altijd gebruikt wordt voor een corsotent, wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en wordt uiteindelijk door de gemeente besloten om hier te gaan bouwen. De de gemeente is eigenaar van de grond. Het bestemmingsplan wordt voor dit project gewijzigd, aangezien het wel voor bebouwing was aangewezen, maar nog nader zou moeten worden ingevuld.
Vervolgens verkoopt de gemeente de grond aan Woningbelang, die op haar beurt inspanningen moet verrichten om er woningen te bouwen. In goed overleg worden dan vervolgafspraken gemaakt, waaronder een nieuwe plek voor de corsotent. “Voor de wijkbewoners hebben we een informatieavond georganiseerd. Met alle opmerkingen van die avond zijn we gekomen tot het uiteindelijke voorstel waarin zoveel mogelijk rekening is gehouden met de gemaakte opmerkingen vanuit de buurt. .” Op de vraag wat voor soorten opmerkingen er tijdens zo’n avond komen, zegt Irene dat die heel wisselend zijn. “Met name het aantal van zestien vonden sommige buurtbewoners te veel. Maar ook het parkeren zou heel goed ingepast moeten worden om overlast in het gebied te vermijden
Ruim zes jaar na de eerste plannen, is de omgevingsvergunning verstrekt en is er na de bouwvakvakantie van 2022 gestart met de bouw. Woningbelang is, naast Woonbedrijf, de enige woningcorporatie in de gemeente die sociale huisvesting realiseert. “Commerciële bouwbedrijven zullen niet zo gauw in deze prijsklasse woningen gaan realiseren. Maar het is natuurlijk prima als er een nieuwe of andere partij opstaat die onder de zogenaamde aftoppingsgrens woningen wil gaan realiseren en verhuren. Graag zelfs. Wij zijn geen commerciële partij. Wij zijn er om de woningvoorraad voor de mensen met een smallere beurs op peil te krijgen en te houden.” Janssen de Jong Bouw Zuid B.V. uit Son en Breugel krijgt de opdracht. Waarom juist zij? Irene: “. Wij hebben goede contacten met verschillende aannemers en zoeken dan welk bedrijf het beste bij dit project past. Zoals vele bouwondernemingen heeft ook dit bedrijf kant-en-klare producten waar het installatieconcept en alles al in verwerkt is. Aan de hand van ons programma van eisen hebben we enkele aannemers naast elkaar gelegd volgens een aanbestedingsbeleid en prijsaanbiedingen opgevraagd. Daar kwamen zij voor ons als beste uit.”
Dan wordt gefocust op de woningen zelf. De nieuwe woningen zijn zogenaamde eengezinswoningen. Je komt binnen in de hal met toilet en trap. Er komt een woonkamer met open keuken en een trapkast waarin de techniek wordt opgeborgen. Op de verdieping zijn twee of drie slaapkamers en de badkamer en een vaste trap naar de zolder. Daar is ruimte voor de wasmachine. In de tuin is een berging en er is een achterom. Natuurlijk hebben de woningen aan de Stakenborgakker hun specifieke eigenschappen. “De keuken kan volledig hergebruikt worden; circulair noemen we dat. Overal in huis ligt vloerverwarming en de woningen zijn gasloos. Ook wordt er een bodemwarmtepomp geplaatst. Deze kan naast verwarmen ook enkele graden koelen. Op het dak komen enkele zonnepanelen zodat er sprake zal zijn van ‘nul op de meter”, aldus de projectmanager. Ook is extra aandacht besteed aan de afvoer van hemelwater. Infiltratiekratten in de achterpaden zorgen voor een goede spreiding van het water. Irene: “We adviseren de toekomstige bewoners om minimaal 30% van hun tuin onverhard te laten.” En aan de voorzijde van de woningen wordt een waterbuffer (wadi) gerealiseerd in het groen.
De plannenmakers van Woningbelang hebben niet bezuinigd op de materialen. Toch is daarbij de betaalbaarheid niet uit het oog verloren. “We zijn blij dat het stuk grond een mooie invulling krijgt! .”
Niet iedereen kan voor de huurwoningen in aanmerking komen. Irene: “Zoals ik al zei, zijn we er voor de mensen met een kleine portemonnee. Zo lang de huurprijs onder de 808,06 euro blijft, de liberalisatiegrens, is er sprake van sociale woningbouw. De huurprijs voor deze woningen zal waarschijnlijk net iets onder de zevenhonderd euro komen te liggen, maar is nog niet vastgesteld. Je moet dan wel ingeschreven staan als woningzoekende. Ook moet een inkomenstoets plaatsvinden. We richten ons voor deze woningen vooral op kleinere gezinnen en starters.” De twee woningen in de vrije sector lopen via de gemeente.
Onvoorstelbaar wat er allemaal bij komt kijken voordat de eerste nieuwe bewoner de sleutel krijgt uitgereikt van een woning aan de Stakenborgakker.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android