Luister
muziek
1 februari 2023 - 13:09
Deel dit artikel:

Riks Werts en Lex van Son hebben Valkenswaardse carnavalsgeschiedenis op YouTube gezet

Tal van carnavalskrakers uit Striepersgat (Valkenswaard tijdens carnaval) zijn nu terug te vinden op YouTube. Dit hebben we te danken aan Riks Werts en Lex van Son. Onafhankelijk van elkaar hebben zij twee grote openbare archieven van 66 jaar Striepersgatse muziek gemaakt.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Heel veel oude films van het officiële Striepersgatse carnaval en evenzoveel Striepergatse liedjes zijn nu voor iedereen te bekijken en te beluisteren. Lex van Son plaatste meer dan 111 liedjes, met bijbehorende hoesjes, op het YouTube-kanaal Groot Striepersgats Liedjesfestival.

Meer dan 111 uur aan video's

Riks Werts digitaliseerde in het verleden, beroepshalve, al het oude beeldmateriaal van en voor de stichting Striepersgat. Mooi, maar niemand kon het zien. Dus besloot Werts om alles op het YouTube-kanaal Striepergatse Bios te zetten. Een serieus karwei; meer dan 111 uur aan films en video's is inmiddels geüpload.

Voorloper van Liedjesfestival

Lex van Son vertelt: “In 1976 werd het Grand Gala du Striep opgericht, de voorganger van het huidige Groot Striepersgatse Liedjesfestival. Door de jaren heen ontstond een schat van eigen, (groot) Striepersgatse muziek. Helaas was die muziek voor vele Striepers en Strieperinnen niet te beluisteren, op enkele nummers op YouTube na." Tot 2022, toen vierde het Liedjesfestival haar jubileumeditie, ze bestonden 44 jaar. In de jubileumeditie zag de organisatie een mooie aanleiding om zo veel mogelijk materiaal te verzamelen en digitaliseren. Het resultaat? Een vrijwel complete muzikale geschiedenis van 1965 tot nu, van de Tongelreep tot de Keersop en van sjoenkelen tot swingen.

Online bioscoop van Striepersgat

Films met en zonder geluid en diverse videotapes al vanaf 1969; alles werd op een externe harde schijf gezet door Riks Werts en ligt in het archief van de stichting. Nu staat het door werk van Werts openbaar online. Intochten, afscheidszittingen, revues en vorstenzittingen. Dat is slechts een greep uit de online bioscoop van Striepersgat.

Het resultaat van de bundelingen: twee nostalgische YouTube-kanalen waar (oud-)Striepers en Strieperinnekes heerlijk en onbeperkt kunnen grasduinen en waar ze veel oude bekenden tegen zullen komen.

Bekijk hieronder een video van Riks in de ton, in 1993.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie