Al zijn enkele details nog niet helemaal uitgekristalliseerd, één van de grootste projecten van Woningbelang gaat medio maart van start in Het Gegraaf in Valkenswaard. Paul de Graef geeft uitleg over het traject dat in totaal ongeveer anderhalf jaar in beslag zal nemen.
Adviseur Vastgoed Frenklin van der Burgt en werkvoorbereider/toezichthouder Paul de Graef vertellen op kantoor over Het Gegraaf, een project waarbij 245 huurwoningen grondig onder handen genomen gaan worden. In het meerjarenonderhoudsplan is opgenomen dat de asbestdaken nu vervangen moeten worden, evenals de houten kozijnen.
Woningbelang heeft ervoor gekozen om tijdens deze renovatie nog meer werkzaamheden uit te voeren. Paul de Graef klapt zijn laptop open en laat allereerst de plattegrond zien van het gebied waar de betreffende woningen staan, zichtbaar gemaakt met een apart kleurtje. “Bij de verkochte woningen leggen we ook een aanbieding neer, in de hoop dat ze mee gaan doen. Maar we kunnen niet in hun portemonnee kijken, natuurlijk.”
Frenklin gaat inmiddels naar een andere afspraak en Paul vervolgt: “De woning aan de Meidoornlaan 1 kwam leeg te staan en wordt de testwoning voor het project. Zowel binnen als buiten is deze woning gerenoveerd en dat leert ons meer over de aanpak van het project. We hebben van alles bedacht en kunnen het nu in de praktijk uitproberen.”
De proefwoning ligt op een gunstig punt: iedereen die over de Nieuwe Waalreseweg rijdt, ziet de woning duidelijk staan, nabij de rotonde met de Hazelaar en de Weegbree. De modelwoning is dus van belang om te zien of het in plaats van alleen papier ook in de praktijk werkt. Klopt de maatvoering? Klopt de detaillering zoals die op tekening staat? Door met deze woning te beginnen is de kans nihil dat er tijdens het project verrassingen ontstaan.
Woningbelang en Knaapen hebben eerst een Klankbordgroep opgericht. Daarin zaten betrokken bewoners die mee konden denken met het onderhoudsplan.
De afgelopen periode is in het gebouw van Stichting De Hijskraan een aantal bewonersbijeenkomsten georganiseerd waarin Woningbelang heeft uitgelegd wat er zal gaan gebeuren met de woningen. “Er was voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen en het plaatsen van opmerkingen. Daar kwamen dingen naar voren die in het plan verwerkt zullen gaan worden”, aldus Paul.
Hij noemt als voorbeeld de bouwplaats: de plek waar een aantal keten komt te staan, waar werkruimte is voor bouwvakkers en waar opslag is van materialen. “We hadden het Vogelkersplein daarvoor in gedachten, maar zoeken nu naar een andere locatie.” Ook persoonlijke vragen worden die avonden gesteld over hoe het met de houtkachel moet en hoe met moet met de spullen op de zolder. “Want”, zo zegt Paul, “de zolder moet helemaal leeg om het dak te kunnen vervangen.” Ook zijn er formulieren verspreid met de vraag of de bewoners zich kunnen vinden in de voorgestelde aanpak van de renovatie. Ruim 70% van de bewoners kan zich vinden in de aanpak. Indien bewoners niet akkoord gaan, kan Woningbelang alsnog met die mensen in overleg om te kijken in hoeverre de bezwaren te verzachten zijn of misschien helemaal weggenomen kunnen worden.
Dan komt er een uitgebreide opsomming van de werkzaamheden die de Woningstichting gaat oppakken. Er komt een nieuw dak, dat wat hoger komt te liggen dan nu het geval is. Op de laptop verschijnt een technische doorsneetekening van de nieuwe situatie. De voordeur en de bergingsdeur krijgen nieuwe houten kozijnen en alle andere kozijnen worden geplaatst in kunststof. De achterdeur wordt ook van kunststof en de voordeur van hout. Door onverwachte prijsschommelingen van enkele materialen houdt Paul er rekening mee dat tijdens het project nog aanpassingen doorgevoerd moeten worden.
Verder zullen de woningen ook verduurzaamd gaan worden. “Aan de hand van een woonbelevingsonderzoek en een enquête vooraf blijkt dat veel bewoners last hebben van vocht in de woning, en tocht. Daarom gaan we de woningen extra dicht maken en voorzieningen treffen om beter te kunnen ventileren. Er komen ventilatieroosters, ramen die je in draai-kiepstand kunt zetten en er komt een afzuigsysteem dat de warmte uit de woning teruggeeft aan de cv-installatie.” Door dit nieuwe systeem en de betere isolatie is de verwachting dat het gasverbruik duidelijk zal verminderen. Op de vraag hoe het met de huidige schoorstenen gaat, zegt Paul resoluut: “Die verdwijnen. Op dit moment zitten er soms per dak wel negen pijpen. Dat wordt teruggebracht naar ’n aluminium schoorsteen waarin alle pijpen samenkomen. Hierdoor kan er veel minder kou naar binnen en veel minder warmte naar buiten.” Aan de buitengevels wordt het nieuwe voegwerk uitgevoerd in de kleuren van het metselwerk, waardoor je een beter aanzicht van de woningen krijgt. Het totale project bevat drie verschillende typen woningen die op dezelfde manier zullen worden aangepakt. Bij de bergingen wordt het voegwerk hersteld waar dat nodig is.
Dan laat Paul een bewonersboekje zien, waarin allerlei handige informatie is opgenomen voor de bewoners. Zo zijn er de namen in te vinden van de medewerkers van Woningbelang en van Knaapen Renovatie en Onderhoud, die benaderd kunnen worden bij vragen. Daarnaast wordt ook regelmatig een informatiebrief verspreid, zodat iedereen zo goed mogelijk op de hoogte kan blijven van de ontwikkelingen. “De bewoners krijgen flink wat comfort na de verbouwingen. Tot 2050 hoeven we niet meer aan het dak te komen en de investeringen komen geheel op het bordje van Woningbelang”, zegt Paul. Woningbelang is zich ervan bewust dat de werken grote impact hebben op de bewoners. Daarom kan de modelwoning tijdens het project ook gebruikt worden als tijdelijk onderkomen bij bijvoorbeeld geluidsoverlast. Ook bij het opruimen van de zolders zal extra ondersteuning worden aangeboden vanuit de verhuurder.
Tenslotte speelt Woningbelang met de gedachte om de oude achterdeuren via de markteen nieuwe bestemming te geven, bij voorkeur in de wijk zelf. Een nobele gedachte in een tijd waarin duurzaamheid een sleutelwoord is.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android