Luister
muziek
21 Februari 2023 06:12
Deel dit artikel:

Kerkklokken spelen in Valkenswaard precies één jaar na start van oorlog in Oekraïne

Op vrijdagavond 24 februari zullen alle beiaardiers in ons land vanaf 19.30 uur gedurende een half uur de carillons bespelen om solidariteit te tonen met de Oekraïense bevolking.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

Op die dag is het precies een jaar geleden dat Russische troepen Oekraïne binnenvielen. Daarom zullen beiaardiers muziek ten gehore brengen in het thema solidariteit, compassie, liefde en vrede.

De beiaard van de Nicolaaskerk aan de Markt zal om 19.30 uur worden bespeeld door gemeentebeiaardier Tommy van Doorn. Hij speelt gedurende dit half uur uitsluitend Oekraïense muziek en zal beginnen met het Oekraïens volkslied Sjtsje ne vmerla Oekrajiny, vertaald: 'Nog is Oekraïnes glorie niet vergaan, noch zijn vrijheid'. Ook klinkt het lied 'Marigolds', bewerkt voor beiaard door de Oekraïense beiaardier Iryna Riabchun. De Marigold (goudsbloem) is een nationaal symbool van Oekraïne. Verder klinken Oekraïense volksmelodieën en religieuze muziek.

Het initiatief voor deze korte manifestatie komt van Rotary International via Rotary Valkenswaard. Veel Rotaryclubs in binnen- en buitenland zijn aangehaakt en hebben verzoeken gericht aan beiaardiers om mee te doen. Ook de beroepsorganisaties van de beiaardiers zijn gemobiliseerd om hun leden op te roepen deel te nemen aan dit solidariteitsconcert.

Gedurende het avondspel van de Valkenswaardse beiaard zal de Nicolaaskerk geopend zijn om eventueel een kaarsje aan te kunnen steken.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie