Luister
muziek
19 februari 2023 - 12:01
Deel dit artikel:

Brigit Ederveen vertelt over haar bijzondere autootje: 'Deze is zo rond en lief'

Aan de Luikerweg in Valkenswaard staat misschien wel de kleinste auto, en aan de John F. Kennedylaan de grootste, van ons dorp. De voertuigen verschijnen voor de cameralens en de eigenaren vertellen in twee artikelen graag over hun eigen lievelingswagen. Allereerst komt Brigit Ederveen-Otten aan het woord over haar bijzondere autootje.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Achter het glas van de eersteverdiepingsetalage van Jonkers Autobedrijven BV aan de Luikerweg staan enkele donkerkleurige oldtimers. Maar helemaal links daarvan kun je een glimp opvangen van een piepkleine Fiat 500 in de kleur Ferrari-rood. Achter het glas van de etalage van Tilbox aan de John F. Kennedylaan staat een enorme wagen, misschien wel Valkenswaards grootste en de Fiat is daarentegen Valkenswaards kleinste. Die wereld van verschil is de moeite waard om in twee artikelen bij stil te staan.

Verliefd op de Fiat 500

Daarvoor vertelt vandaag de eigenaresse van de Fiat, Brigit Ederveen-Otten, met heel veel enthousiasme dat ze al langere tijd een oogje heeft op deze auto. “Tijdens de middelbare school zag ik bij een vriend in een autoblad zo’n autootje. Toen dacht ik: dit wordt mijn auto! Na verloop van tijd zag ik zo’n auto staan bij de vriendin van mijn moeder en zei tegen haar: als je die ooit wegdoet, laat het me weten. Als ik dan de financiële middelen heb, wil ik 'm kopen.” In het jaar 2000 wordt Brigit in Venray de eigenaresse van haar eerste auto, de rode Fiat 500, waar ze nog meer verliefd op wordt dan ze al was.

Rond en lief

Met stralende ogen vertelt Brigit dat je er niet in kunt stappen zonder een lach op je gezicht. “Al zou je bij wijze van spreken chagrijnig buiten komen; als je in de auto stapt is dat weg. Het is zo leuk om er mee rond te rijden. Die unieke vorm, sommige auto’s kijken zo gemeen, maar deze auto van het type Nuova 500 is zo rond en lief. Het lijkt ook alsof de auto zelf lacht.”

In tegenstelling tot de eenheidsworst in het autopark vindt ze haar Fiat echt een individu. Dan verklapt Brigit dat de rode kleur niet origineel is. De tweedeurswagen is oorspronkelijk wit. “Toen ik in Maastricht woonde, stalde ik hem voor de deur. Mijn vader werkte bij DAF, was erg handig en vroeg zich af waarom de wagen maximaal maar 80 kilometer per uur kon rijden. Tijdens zijn inspectie bleek dat een nieuwe mat ónder het gaspedaal door liep en je het gaspedaal niet diep genoeg kon intrappen. Na bijsnijden kon ie 120 tot 130.”

Restaureren

Brigit realiseert zich dat ze als chauffeur van deze auto zelf de kreukelzone is. “Daarom geen lange afstanden, hooguit Maastricht-Venray. En meer dan voldoende afstand houden met andere voertuigen. In de stad Maastricht was het altijd leuk: mensen zwaaiden, keken om en staken hun duim omhoog.” In de winter vormen zich ijspegeltjes aan de binnenkant van het dak en moet Brigit die eerst afbreken, alvorens te gaan rijden. “Maar hij start altijd.”

Eén keer wordt de wagen opengebroken en wordt het originele witte stuur ernstig verbogen en alle kabels vernield. “Nu zit er ’n ander stuur in. Als ik nog ooit ’n origineel stuur tegenkom, zet ik er dat weer in”, aldus de burgemeestersvrouw, die in 2003 naar Eindhoven verhuist.

Dan komt de Fiat niet door de APK en besluit de chauffeuse het voertuig te laten restaureren. Haar vader is de aangewezen persoon en op secure wijze ontmantelt hij, samen met Fiat-kenner Frank Derksen, de wagen om hem vervolgens weer in elkaar te zetten. “Toen kwamen er nog allerlei verborgen gebreken aan het licht, vooral in de carrosserie. Er moest een hele nieuwe neus aan. De oude koplampen heb ik nog”, zegt ze lachend. Na zandstralen komt er een nieuwe kleur: Ferrari-rood. “Hij is wel iets meer oranje geworden dan de bedoeling was. Voor mij had de kleur wat feller gemogen. Nu zit er net iets te veel geel in het rood. Maar ik ben er desondanks erg blij mee.”

Benzine met loodvervanger

Als haar man (Anton Ederveen) burgemeester in Valkenswaard wordt, komt Brigit in 2007 voor het eerst in contact met de lintjesregen. “Mensen werden toen naar het gemeentehuis gelokt voor de onderscheiding. Ik had eens gezien dat een burgemeester met een oude auto langs de mensen ging voor het opspelden van de medaille en dacht: zou dat niet leuk zijn voor hier? En dan met de Fiat?” Zo geschiedt en in 2008 tuft het wagentje voor het eerst rond met Brigit aan het stuur en haar man Anton ernaast. “Ik weet niet of het kroontje er toen al op stond. Dat kregen we van de Postcode Loterij.”

Inmiddels is het draaiboek bekend: op het gemeentehuis wordt een routelijst gemaakt en het echtpaar Ederveen bezoekt alle decorandi, gewapend met de medailles en bloemen. Veel plaats is er niet in het autootje; de wielbasis is 184 centimeter, het weegt 511 kilo en heeft twee cilinders. “Het rijdt heel anders. Ook het schakelen is altijd weer even wennen. Hij staat nu gestald aan de Luikerweg.” De Ferrari-rode Fiat 500 rijdt op benzine, maar er moet telkens wel een loodvervangende vloeistof bij.

Fiat 500 Club

Op de vraag of de eigenaresse van de bijzondere wagen nog wensen heeft, zegt ze: “Er moeten hele rare dingen gebeuren wil ik hem ooit nog van de hand doen. Alleen de zittingen van de stoelen en de bank zijn nooit opnieuw opgevuld en bekleed. Ik zit echt op de metalen rand en gebruik daarom een kussen. Maar aan die bekleding moet nog echt wel iets gebeuren.” Brigit is lid van de Fiat 500 Club Nederland.

Tot slot komt boven tafel dat het echtpaar Ederveen éénmaal een bekeuring heeft gekregen op de Maastrichterweg. Brigit reed geen 50 maar 55 kilometer.

Hou Valkenswaard24 in de gaten. Binnenkort volgt het interview over misschien wel de grootste auto van onze gemeente.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie