Luister
muziek
17 februari 2023 - 12:02
Deel dit artikel:

FOTO’S: Eerste carnavalsoptocht zit er al op, bij basisschool De Smelen

De meeste kinderen hebben ernaar uitgekeken: carnavalsvrijdag. Binnen en buiten het schoolgebouw van basisschool De Smelen in Valkenswaard is van alles georganiseerd om de jeugd een mooie ochtend te bezorgen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Meester Jop van Veldhoven van de basisschool is vooraf al enthousiast. Graag vertelt hij dat de kinderen op de normale tijd naar school komen. “Hun versierde fiets, bolderkar of wagen mogen ze mee naar school nemen. Om half tien vertrekt de stoet vanaf de speelplaats voor een rondje door de wijk. De tocht zal ongeveer drie kwartier duren.” De kinderen hebben thuis hun versierde vervoermiddel kunnen maken. Er zijn door de school geen voorwaarden aan verbonden. “Confetti is wel verboden, net als spuitserpentines. Er worden geen prijzen uitgeloofd.

Jop: “Vorig jaar waren winnaars vooral door hun ouders geholpen. Om iedereen gelijk te behandelen, hebben we daarom besloten om geen prijzen te laten winnen. Verder wordt iedereen helemaal vrij gelaten.” Het is de bedoeling dat iedere leerling meeloopt, ook al heeft hij geen eigen versierde fiets of step gemaakt. Voor het veilig oversteken zijn enkele ouders gecharterd. Na afloop komen de kinderen weer naar school en is er hosmuziek in de aula. Ook is er een spelcircuit in ieder lokaal en om 12.30 uur mag iedereen na een afsluiting in de eigen groep naar huis en kan de carnavalsvakantie beginnen.

Tule jurkjes

Het is eindelijk vrijdagochtend 09.15 uur. Groep acht is al buiten en Spiderman waagt zijn leven door over een smalle vensterbank te lopen. Ouders verzamelen zich bij de poort en enkele ogenblikken later komen de kinderen naar buiten. De kleuters voorop en de groepen acht achteraan. Ondanks de donkere lucht geeft het toch een fleurig aanzicht. De één met een 24-karaats ketting om de hals, de ander feestelijk geschminkt. Veel kleuters hebben natuurlijk een tule jurkje onder hun overjasje en hier en daar loopt een brandweerman en een zeerover. Boeren zijn er niet te vinden, dit jaar. Zodra een dame buiten komt met een mobiele geluidsinstallatie, trekt de stoet de straat op. Kinderen kijken verwonderd naar elkaars uitdossing.

Prachtig

Versierde fietsen blijven achter op de speelplaats; er gaat wel een enkele step mee. In totaal zijn er vier wagens die meegetrokken worden; een politiewagen, een kasteeltje met de tekst Fijne Carnaval, een koek en zopie-huisje en een papa dieeen piratenschip voort trekt. Via de Bosstraat gaat jong en oud door de Kreijenbeek richting Sparrenlaan. Langs de Valkenierstraat staan ouders en grootouders te zwaaien en te fotograferen. Aan De Smelen staat een jong echtpaar met cocker Bobbie. “Wij zijn verhuisd vanuit Eindhoven naar hier, en het is de eerste keer dat we dit meemaken. Prachtig”, zeggen ze zichtbaar verwonderd. Een meisje heeft een paarse pruik op en ’n ander kind is prachtig verkleed als omaatje. Compleet met schouderdoek om en rollator in de hand. Gelukkig is het droog gebleven als de jeugd weer op school arriveert.

Zaklopen

In de klas gaan de leerlingen fruit eten en na de pauze krijgt iedereen uitleg over het spelcircuit dat in het gebouw is uitgezet. Consumptiebonnen liggen klaar. Eén leerling is niet meegegaan met op optocht. Hij zit in ’n klaslokaal en tikt er flink op los op zijn laptop. “Ik vind het leuker om hier te blijven”, zegt hij zelfverzekerd. Op de verschillende lokaaldeuren staan de spelactiviteiten aangeplakt: koekhappen, zaklopen, blikken gooien, pingpong blazen, pittenzak werpenen zo meer. Na afloop van de spellen kan er gehost worden in de hal. Een heus mengpaneel moet ervoor zorgen dat de stemming er goed in komt. In de gangen liggen overal serpentines en op de whiteboards en de digitale scholborden wordt iedereen een fijne carnaval en een mooie vakantie toegewenst. Alaaf!

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie