Luister
muziek
3 maart 2023 - 06:06
Deel dit artikel:

Wethouder Bots in de weer met een spons, vanwege actie voor meer huishoudelijke hulp

Inwoners van Valkenswaard die op zoek zijn naar een huishoudelijke hulp, komen voorlopig niet aan hun trekken. Met de actie ‘Samen poetsen we de wachtlijst weg’ bezoekt wethouder Bram Bots de weekmarkt en spoort mensen aan om mee te helpen en mee te zoeken.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Er zijn niet alleen veel bezoekers op de donderdagse weekmarkt. Ook de pers is royaal aanwezig om getuige te zijn van de actie door wethouder Bram Bots, die onder meer verantwoordelijk is voor de portefeuille volkshuisvesting, Wmo en zorg, verkeer en mobiliteit en wijkgericht werken. Uit een blauw tasje haalt hij een spons, maar ook één die nog moet zwellen in het water.

Op de vraag hoe de verwachtingen van de wethouder zijn, zegt hij: “Ik moet eerlijk zeggen: vanmorgen was ik al een uurtje hier en er kwamen heel veel positieve reacties. Vooral over het feit dat we het probleem bespreekbaar maken.” Iedereen die hij aanspreekt is het met hem eens dat we met vergrijzing te maken hebben en met personeelstekorten. “De grote vraag is: hoe gaan we dit met elkaar oplossen? Soms is het te gemakkelijk om te zeggen: 'we roepen wel wat buren in'. Dat is niet de oplossing, maar we moeten met elkaar kijken hoe we het tóch voor elkaar krijgen.”

Ben je bereid?

Dan wordt de wethouder spontaan door een marktbezoeker aangesproken en vraagt hoeveel raadsleden er op de lijst staan. "Heb jij daar de namen van? Want ik vind de uitgangspunten verkeerd. Zo los je het niet op. De financiën, die zijn er niet. Als 80 procent van de raadsleden een spons gebruiken, dan zijn jullie goed bezig.” De man loopt verder en Bram Bots zegt: “Dat is de eerste negatieve. Dat hoort er ook bij. Maar vanochtend ben ik veel mensen tegengekomen die zelf al huishoudelijke hulp organiseren. Een mevrouw van 89 zei dat ze het zelf al regelt voor haarzelf vanuit haar netwerk. Ze is wel bang dat dit over een paar jaar ook niet meer kan.”

Jongeren aanspreken

Wethouder Bots geeft toe vanochtend vooral oudere mensen gesproken te hebben, maar hij is ook benieuwd hoe de jongeren hier tegenover staan. “Zijn jullie bereid als er een beroep op je wordt gedaan? Zijn jullie bereid om pro-actief te zijn om je buur, je oma of anderen in je netwerk te helpen?” Hij hoopt ze vanmiddag nog tegen te komen. “Dat is natuurlijk ook meteen het probleem: jongeren werken vaak en zijn daardoor niet beschikbaar. Wel lastig.” Maar het allerbelangrijkste is voor de wethouder het voeren van de gesprekken met de mensen en daar beelden bij te krijgen. “Ik heb de wijsheid ook niet in pacht, maar we moeten het wel samen op gaan pakken. Gemeente, zorgaanbieders en mensen zelf.”

Behalve de actie van vandaag, wordt er op het gemeentehuis hard gewerkt om extra personeel te werven om de wachtlijst voor huishoudelijke hulp in te lopen. “Ook kijken we hoe we meer grip op de situatie kunnen krijgen voor de mensen die het écht nodig hebben. En ook op het gebied van preventie zijn we bezig. Maar we staan pas aan het begin.” Hij onderstreept nogmaals dat de mensen die de hulp écht nodig hebben en die niet kunnen betalen voorrang moeten krijgen. Bots vindt het jammer dat de overheid het zogenaamde abonnementstarief heeft ingesteld, waardoor iedereen aanspraak kan maken op hulp, ongeacht het inkomen.

'Dankzij de gemeente is het gelukt'

Dan komt er een vrouw die vertelt dat ze een groot probleem had met de huishoudelijke hulp voor haar broer, met een licht verstandelijke beperking. “Ik heb bijna tien maanden moeten wachten, maar dankzij de gemeente is de huishoudelijke hulp er gekomen, na eerst nog contact te hebben gehad met drie organisaties. Ik ben echt heel blij met de hulp die we sinds december hebben.”

Een jongeman loopt rond met een grote schaal en biedt iedereen een stukje vis aan. Een groep vrijwilligers duwt mensen vooruit in een rolstoel en een hond bekijkt de passanten. Bots loopt verder en op vriendelijke wijze stimuleert hij de burgerij om een handje te gaan helpen waar dat nodig is.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie