“Van verdeeldheid naar verbinden.” Zo luidde het motto op de thema-avond van het Inwonerscollectief Cranendonck afgelopen maandag. Om de leefbaarheid in de gemeente na diverse incidenten op en rondom het azc te verbeteren, werden de initiatieven daartoe op deze avond, in De Smeltkroes in Maarheeze, besproken. Staatssecretaris Eric van der Burg en commissaris van de koning, Ina Adema, waren ook hierbij aanwezig. Cranendonck24 doet hiervan verslag.
Initiatiefnemer Bart Kraaijvanger gaf in een passievol betoog aan hoe hij zeker niet ogen en oren wil sluiten voor de vervelende incidenten die er zijn door een kleine overlast gevende groep. Hij spoort inwoners van gemeente Cranendonck juist aan om niet te polariseren, maar verder te kijken en te verdiepen in de verhalen van de migranten die zich wèl inzetten om te integreren. Migranten die hier wèl een vruchtbaar bestaan willen opbouwen en constructief willen bijdragen aan de maatschappij. “Want in de basis verschillen we niet van elkaar”, is Kraaijvanger zijn argument voor zijn positieve missie.
Dat er interesse is ìn en draagvlak voor de achtergrondverhalen, blijkt uit de reactie uit de zaal op de getuigenissen en optredens van enkele azc-bewoners in de loop van de avond. Het dansoptreden en het vluchtverhaal van Muhammed Alafifi, die van Turkije naar Griekenland is gezwommen (!), maakte indruk. Met videofilmpjes liet hij ook zien hoe hij met sport, spel en dans kinderen helpt en stimuleert, die getraumatiseerd zijn. Samen met andere migranten uit bijvoorbeeld Syrië en Libië zit hij in de beweging ‘Movement on the ground’, die dergelijke initiatieven organiseren in vluchtelingenkampen.
“Ongeacht of de spreidingswet er nu wel of niet gaat komen, gemeente Cranendonck zal een constructief beleid nodig hebben en moeten gaan vormen”, vat staatssecretaris Eric van der Burg samen als hij in het panelgesprek bevraagd wordt of het ook mogelijk is dat het azc in Budel weg gaat als er geen draagvlak meer is. Ook hij benoemt dat het gedrag van de overlastgevende groep serieus genomen moet worden, maar niet de boventoon mag voeren.
Of het azc in Budel na juli 2024 blijft voortbestaan in de huidige vorm, kan hij nog niet beantwoorden. “Besluitprocessen en verandering van wetgeving gaan erg traag in Den Haag, wat de situatie niet ten goede komt. Er zijn fouten gemaakt en het zou allemaal sneller moeten”, geeft hij toe.
Ans van der Laar presenteerde het verbindingsplan van het inwonerscollectief ‘Nu-is-het-aan-ons-Cranendonck’ aan de aanwezigen in de zaal, waarmee ‘verbinding in plaats van verdeeldheid’ tot stand gebracht kan worden tussen de inwoners van de gemeentes en de bewoners van het azc. Onder andere betrokkenheid bij feestdagen, sport en spelactiviteiten, culturele workshops en verbetering van leefbaarheid.
Toch was er ook tegengeluid te horen. Niet alleen van de actiegroep, die bij de deur van De Smeltkroes met spandoek en uithangbord aangaf dat het tijd werd dat het azc verdwijnt. Ook vanuit de middenstand, met name de supermarktketens, werd aangegeven dat er ook mensen zijn die zich minder veilig voelen en daarom liever buiten Cranendonck hun boodschappen gaan doen. Door dezelfde supermarktketen werd echter ook aangegeven vrijwilligers uit het azc werkzaam te hebben gehad en dat ook door zouden willen zetten. Er is dus blijkbaar toch ruimte voor verbeterplannen in plaats van volledige afwijzing.
Cabaretier Rob Scheepers sloot de avond af met enkele scherpe, doch verbindende conclusies, dat eigenlijk iedereen wel een ‘buitenbeentje’ of dissonant is in de ogen van anderen. Of je nu ‘die rare buurman’ bent, of ‘die roddelende moeder op het schoolplein waar iedereen met een boog omheen loopt’, of ‘die asielzoeker’. In plaats van meteen een negatief standpunt in te nemen, neem de tijd om de ander beter te leren kennen.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android