Luister
muziek
25 maart 2023 - 06:06
Deel dit artikel:

Ziekteverzuim van 9,5 procent bij A2-gemeenten: 'Komt door enorme werkdruk'

De A2-gemeenten (dat zijn Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard) hebben een ziekteverzuim van 9,5 procent. Burgemeester Paul Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende noemde dat 'fors'.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Dit kwam maandagavond 13 maart tijdens de RTG-vergadering naar boven tijdens het agendapunt 'Samenwerking A2-gemeenten'. De drie samenwerkende gemeenten Heeze-Leende, Cranendonck en Valkenswaard hebben een ziekteverzuim hebben van maar liefst 9,5 procent.

Enorme werkdruk

In 2022 zijn er plannen gemaakt in samenwerking met de arbodienst om ervoor te zorgen dat het ziekteverzuim omlaag gaat. Tot op heden is daar weinig tot niets van te merken, volgens portefeuillehouder Paul Verhoeven. Het hoge percentage ziekteverzuim komt volgens Verhoeven door de enorme werkdruk op het ambtenarenapparaat door de openstaande vacatures. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het stilvallen van de ontwikkeling van het dorpsplein in Leende, omdat er geen ambtelijke capaciteit is volgens wethouder Robert Groenewoud.

Voorlopig blijven er vele vacatures openstaan waardoor de werkdruk hoog blijft bij de A2-gemeenten en dus zal ook het percentage ziekteverzuim niet snel dalen.

Ziekteverzuim in bedrijven

Hoe zit het met de cijfers bij andere bedrijven en overheden? Volgens het CBS is bij de kleinste bedrijven nam het ziekteverzuimpercentage met 0,4 procentpunt af tot 2,8 procent. Het verzuim is bij deze bedrijven met minder dan 10 werknemers traditioneel het laagst.
Bij de middelgrote bedrijven is het ziekteverzuim met 0,3 procentpunt toegenomen tot 4,5 procent. Grote bedrijven (5,7 procent) kenden een toename van 0,6 procentpunt.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie