Luister
muziek
25 maart 2023 - 15:39
Deel dit artikel:

Woningen aan Carolusdreef opgeleverd: 'Project met zeer lange aanlooptijd'

De appartementen en woningen aan de Carolusdreef, Die Haghe en de Sint Antoniusstraat, van woningcorporatie Woonbedrijf, zijn klaar. Er is weer een mooi stukje Valkenswaard ontstaan op deze plek die heel lang niet gebruikt werd. Woonbedrijf is heel trots op het resultaat. Donderdag waren de bewoners en de meest-betrokkenen bijeen voor een feestelijke opening.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Om 16.00 uur zitten veel nieuwe bewoners van de 14 gezinswoningen en de 23 appartementen bijeen in de partytenten die voor de gelegenheid zijn opgesteld. Uiteraard is er voor een natje en een droogje gezorgd. Een dame glundert van oor tot oor als je vraagt of ze content is. “Ik woon hier nu drie maanden en het bevalt heel goed. Ik woonde in een groot huis aan de Kreijenbeek, met vijf slaapkamers en twee tuinen. Ik stond al 23 jaar ingeschreven en dat was mijn grootste troef om hier te mogen komen wonen.”

Conceptwoningen

Gijs Wagemakers, directeur van Heijmans Woningbouw, en Roy Beijnsberger van Stichting Woonbedrijf staan bij de ingang van de tent. Ze zijn terecht trots op hetgeen is gerealiseerd op de plek waar eens basisschool De Windroos stond. De duurzame en energiezuinige starterswoningen en de appartementen zijn al enige tijd geleden opgeleverd en de meeste mensen zijn inmiddels gesetteld.

“We hebben gewerkt met conceptwoningen”, aldus Wagemakers, die uitlegt dat het gaat om standaardwoningen met allerlei variaties. “Bovendien werken we altijd met vaste partijen, waardoor je door de jaren heen steeds sneller kunt bouwen.” Het was een uitdaging om zo kort tegen de bestaande woningen aan te bouwen. “Uiteindelijk kwamen de mensen bijna elke week met iets lekkers naar de schaftkeet. Zelfs een pasgetrouwd paar trakteerde na hun trouwerij.”

Door corona is het volgens Beijnsberger vandaag voor het eerst dat de bewoners zijn uitgenodigd. “Weliswaar niet om te kijken of de bouwplannen gestaag voortgaan, maar om samen te vieren dat het project klaar is.” Projectleider Maarten legt enthousiast uit dat er een mooi project is achtergelaten. “Bouwtechnisch zitten er wel wat zaken in die we standaard niet toepassen. Kijk, het metselwerk is hoger dan het dak. Die opstand is altijd een dingetje. We hebben een nieuw product op dat dak toegepast, een soort versterkt tempex. En dat is goed bevallen. En de warmtepompen zijn voor heel veel mensen iets nieuws. Dat is even wennen voor de bewoners, vooral voor de mensen in de appartementen.”

Nestkastjes en buitenruimte

De architecte is ook zeer tevreden. Het is boeiend om van haar te horen hoe de tekeningen tot stand zijn gekomen. Ben je tevreden? “Eigenlijk nooit, want je wilt altijd proberen om zo goed mogelijk in te weven in de bestaande situaties. Bovendien heb je te maken met allerlei bouwkundige eisen van bijvoorbeeld de gemeente en ook de omgeving vindt en wil van alles.” Het blijkt een zeer lang proces geweest te zijn alvorens de tekeningen konden worden afgerond, ik geloof al wel tien jaar.” Ze is blij dat er zo veel nestkastjes in de gevels verwerkt zijn en dat er zo veel buitenruimte is aan de voorzijde. “Het is een mooi project, niet te groot, kort bij het centrum en fijn voor de mensen; iedereen kent elkaar.”

Appelboompje

Dan nemen Wagemakers en Beijnsberger de microfoon ter hand en spreken in de tent de bewoners toe. “Heel bijzonder: een bouwproject met drie straatnamen. We zijn trots op de 37 prachtige sociale huurwoningen die zijn opgeleverd, waar Valkenswaard al lang op heeft gewacht. 70 procent van de woningen is betrokken door Valkenswaardenaren. 25 procent uit de regio en de overige uit de rest van Nederland.”

Tenslotte bieden de beide partijen alle bewoners een presentje aan in de vorm van een appelboompje. “Je kunt het zelf planten in je tuintje of plaatsen op je balkon. Ook hoort bij de boom een bon van Coppelmans. Een blijvende herinnering aan de samenkomst op deze mooie plek. Anderzijds sluit het aan bij de doelstellingen van het Woonbedrijf en Heijmans om te verduurzamen en te vergroenen.”

Bewoonster Senders van nummer 33 krijgt als eerste het boompje officieel uitgereikt. “We woonden 53 jaar heel fijn op de Kreijenbeek, maar we zijn ouder geworden. Ik kom zelf uit de Antoniusstraat en ik werkte hier tegenover bij Den Haaggacker en zag dit plan en wilde hier komen wonen.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie