Luister
muziek
5 april 2023 - 12:08
Deel dit artikel:

FOTOTRIP: Mariakapel op Landgoed Rustenburg is bijzonder plekje

Op het Landgoed Rustenburg, aan de Maastrichterweg in Valkenswaard, is in 2021 een bijzondere Mariakapel verrezen. Voor deze 88ste Fototrip door Valkenswaard wordt koers gezet naar dit bedehuisje, een initiatief van het echtpaar Els en Johan van Boldrik.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Een bruine handwijzer (tegenover de camping) geeft aan dat rechtsaf een Mariakapel te vinden is. Rechts van een breed pad ligt landgoed Rustenburg. De naam van het terrein is verwerkt in een poort die je passeert. Na ’n paar honderd meter is er een hek waardoor je op het landgoed kunt komen. Een bordje geeft aan dat het goed dateert van 1999 en de kapel van 2021. Om iedereen te kunnen laten genieten en de rust te waarborgen, zijn enkele eenvoudige spelregels vermeld, zoals de openingstijden van half tien tot zes, geen afval achterlaten en niet roken. Een gemaaid pad leidt naar de kapel, die je al van een afstand ziet staan.

Vierpasfiguurtjes

De laatste meters van het pad naar de stalen kapel zijn verhard en van verre zie je een Mariabeeld staan, met de sokkel in het water van een meertje. De kapel is ontworpen door de Maastrichtse binnenhuisarchitect en scenograaf Bas Vrehen van Atelier Leise. De wand is veelvuldig voorzien van openingen in de vorm van geometrische vierpasfiguurtjes, waardoor licht en wind vrij spel hebben in de kapel. Het motief doet denken aan een bloemenzee.

Het is niet bepaald het vertrouwde beeld van een kapel, zoals je die in onze streken veelvuldig ziet. Maar dat maakt het gebedshuisje juist zo bijzonder, aan de oever van het water. Een voorjaarswandeling naar de kapel zal je zeker niet teleurstellen. Enkele bordjes geven de bezoeker interessante informatie over de Mariakapel.

Rustenburg

En voor wat betreft de herkomst van de naam Rustenburg vertelt Johan van Boldrik: “Ik ben geboren in de Betuwe in het plaatsje Randwijk en het gehucht daarbij Lakemond. Mijn ouders en (over-) grootouders hadden daar een boerderij, genaamd Rustenburg. We zijn als familie eind zestiger jaren naar Brabant gekomen en toen ik 23 jaar geleden mijn huis aan de Maastrichterweg ging bouwen vond ik het mooi om het huis en nu dus het landgoed Rustenburg te noemen.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie