Luister
muziek
25 mei 2023 - 14:32
Deel dit artikel:

PvdA wil rem op groei salaris directeur Cure en pleit voor ‘Dijsselbloemnorm’

De PvdA in Valkenswaard vindt dat het salaris van de directeur van Cure te hard is gegroeid. Ze dienen daarover een motie in.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - PvdA Valkenswaard
Advertentie

De laatste twee jaren groeide het salaris ruim 16 procent in 2021 en in 2022 wellicht zelfs hoger (antwoorden moet het PvdA nog ontvangen). “Dat vinden wij onacceptabel”, zegt Jeroen Weyers van de PvdA. “Het salaris ligt op een vergelijkbaar niveau met dat van de burgemeester van Eindhoven. Daarom pleit de PvdA ook voor een maximaal salaris voor alle door gemeente gefinancierde organisaties, een zogenaamde Dijsselbloemnorm.”

Het was een PvdA-raadslid uit Geldrop-Mierlo, Paul Elsendoorn, die met verbazing de forse salarisgroei las door de begroting van afgelopen jaren naast elkaar te leggen. In de drie deelnemende gemeenten, Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard, werden direct vragen gesteld. In Valkenswaard kwamen deze van Samen voor Valkenswaard.

Uit antwoorden bleek onder meer dat de directeur voor 1,11 fte in de begroting staat. Oftewel, hij krijgt structureel vier uur extra betaald. Jeroen Weyers van de PvdA Valkenswaard reageert verbaasd: “Dat lijkt een boekhoudkundige truc. Heel bijzonder dat hij extra uren uitbetaald krijgt. Van dit soort functies met bijbehorend salaris mag je toch verwachten dat hij soms wat extra uren maakt. Onze burgemeester die ook veel meer dan 36 uur voor de gemeente werkt krijgt toch ook geen extra geld daarvoor”.

Het stoort de PvdA ook dat de groei van dit salaris vele malen groter is dan dat van de mannen en vrouwen op de werkvloer. Weyers: “Juist in deze tijd, waarin veel werkende mensen in de knel komen door de hoge kosten voor energie en boodschappen is het niet uit te leggen dat iemand die vier keer zoveel verdient als de mannen en vrouwen op de werkvloer een hogere loonsverhoging krijgt”.

De PvdA in de drie gemeenten vinden het sowieso opvallend dat de directeur nu bijna op het niveau van de burgemeester van Eindhoven zit wat betreft salaris. Zij pleiten dan ook voor een zogenaamde Dijsselbloem-norm. Jeroen Weyers: “Die geldt niet alleen voor de directeur van Cure, maar wat ons betreft voor alle door de gemeente gefinancierde organisaties”.

Donderdag wordt de motie besproken in de raadsvergadering van de gemeente Valkenswaard.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie