Luister
muziek
5 juni 2023 - 06:05
Deel dit artikel:

Valkenswaardse gilden participeren op Kringgildedag in Eersel

Onder een stralende zon vierden 53 gilden uit de regio Kempenland hun 79ste Kringgildedag. Het organiserende Sint-Catharina en Sint-Barbaragilde uit Eersel had kosten noch moeite gespaard om er een fantastische dag van te maken. Ook de Valkenswaardse gilden waren van de partij.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Voor het grote publiek begint het kleurrijke en culturele feest om 12.15 uur. Dan trekken alle gilden in optocht door Eersel. Op verschillende plekken zijn tribunetenten opgesteld om het publiek - uit de zon - de langskomende gilden goed te kunnen gadeslaan. Hier en daar staan juryleden, die aandacht hebben voor allerlei aspecten zoals, kleding, kleur, originaliteit of orde.

Ook de gilden van Valkenswaard geven acte de présence in de optocht. Het Sint-Nicolaasgilde en het Sint-Martinusgilde van het Heilig Sacrament zijn deelnemers 15 en 16 en gaan in gezamenlijkheid op weg. Vooraan de hopman, gevolgd door tamboers en de beide vaandels. Fraai geklede dames maken deel uit van de groep, die wordt afgesloten met vendeliers.

Ook het Gilde van Sint-Petrus Banden uit Schaft gaat mee (een gilde marcheert niet maar 'gaat') en het gildezilver van één van de gildebroeders schittert in de felle zon. Even later volgt het Gilde Sint-Sebastiaan uit Borkel. Natuurlijk staat deze heilige zowel op het hoofdvaandel als op het vendel afgebeeld. De vele soorten kleurrijke kostuums van de gilden zijn deze middag een lust voor het oog. Regelmatig wordt door het talrijke publiek geapplaudisseerd.

Na afloop van de optocht maken de Valkenswaardse groepen, samen met alle andere gildebroeders en -zusters van de regio, zich op voor een defilé op het feestterrein, waarna gildewedstrijden beginnen. In een grote tent is een tentoonstelling ingericht, waarbij ook onze gilden kostuums en andere gilde-attributen hebben opgesteld.

Geweldig om te zien dat onze gilden hun partij meespelen tijdens deze unieke dag.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie