Luister
muziek
7 juni 2023 - 06:03
Deel dit artikel:

Ingrid van Dooren vertelt over haar kunst: 'Schilderen vind ik iets heel persoonlijks'

Twee dagen stonden voordeuren gastvrij open voor het grote publiek om privé aan huis allerlei vormen van beeldende kunst te kunnen bekijken. Valkenswaard24 stapt op het einde van het weekend nog net even binnen bij kunstenaar Ingrid van Dooren.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De bekende rode banner staat in de voortuin aan de Karel Mollenstraat Noord. Uiteraard staat de voordeur uitnodigend open en via een sfeervolle gang met fraaie tegelvloer en mooie houten trappartij kom je in enkele grote vertrekken die dit weekend als expositieruimte dienen. Ook in de tuin is ruimte gemaakt om te exposeren. ’n Vijftal belangstellenden loopt bedachtzaam door het huis en bekijkt in alle rust de werken van Ingrid van Dooren.

Volgens de catalogus is ze na jaren van experimenteren op het platte vlak een nieuwe richting ingeslagen, waarbij zie zich meer en meer op de diepte concentreert. Dat wordt inderdaad in de grote kamer duidelijk zichtbaar. Naast een aantal schilderwerken staan op een tafel twee kleine werken die op vitrines lijken, met op de achtergrond een schilderstukje. Bij de pui richting tuin staat ’n dertigtal stokken rechtop, die gekleurd zijn. Ingrid Van Dooren (1950) is content over het verloop van het weekend. “Het ging heel goed en het was erg gezellig. Alleen maar geïnteresseerde mensen en enthousiaste reacties.”

Andere kunstuiting

“Dit huis is van ons geweest en is nu van onze dochter. Omdat het leeg is, kan het mooi gebruikt worden voor de expositie.” Als het over haar professie gaat, zegt ze: “Schilderen vind ik iets heel persoonlijks en daarom heb ik mijn meisjesnaam gehouden. Waar we nu staan was vroeger mijn atelier. Dat wordt straks huiskamer van onze dochter. Hier heb ik altijd mijn schilderlessen kunnen geven.” Op de vraag wat het typische is van haar werken, geeft ze als antwoord: “Dat ik nooit iets hetzelfde maak. Want ik maak schilderstukken én ruimtelijke werken. Omdat ik het afgelopen jaar in een kleiner huis woonde, zonder atelier, had ik bedacht om ’n jaar naar de Academie in Arendonk te gaan. Ik ging daar een andere richting doen, en daar zijn deze andere kunstuitingen uit voortgekomen.”

Al heel lang geleden volgde de gastvrouw naar eigen zeggen schilderlessen in Arendonk en het is haar goed bevallen nu een nieuwe weg te verkennen. “Ik zit al te denken om na dit jaar misschien verder te gaan op de Academie.” Als iemand vraagt hoe ze op het leuke idee van de stokken is gekomen, legt ze uit dat het tafelpootjes van Ikea zijn. “Ik schilder op tafelblaadjes van Ikea-tafeltjes, had dus pootjes over en kreeg de opdracht om met ‘zien’ aan de gang te gaan.” Ingrid zet dan rechte en schuine lijnen op de pootjes voor een mooi zicht en geeft de vlakken daarna hun kleur.

1.500 euro

In 1970 volgt ze, zo legt ze uit, haar eerste opleiding L.O.-tekenen. “Niet om het onderwijs in te gaan, want daarvoor ben ik te individualistisch.” Samen met de studie in België resulteren haar opleidingen en haar persoonlijke creativiteit in mooie kunstwerken met een eigen stijl.

Op een zuil in de kamer staat een sportschoen, gemaakt van onder meer papier. Er staat een kaartje bij met een bedrag van vijftienhonderd euro. “Dat is een grapje van ons kleinzoon, hoor”, zegt de professioneel kunstenaar met een glimlach en ze begeeft zich weer onderhoudend tussen nieuwe gasten die haar schilderwerken en losstaande objecten komen bekijken.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie