Luister
muziek
16 Juni 2023 15:49
Deel dit artikel:

FOTO'S: Het gangenstelsel van de Achelse Kluis

Ook al zijn de monniken allemaal verdwenen uit de Sint-Benedictusabdij van Achel, officieel de Abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-la-Trappe-van-de-Heilige-Benedictus geheten, de Achelse Kluis blijft voor heel veel mensen tot de verbeelding spreken. Ook voor de fotograaf van Valkenswaard24.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De voormalige Cisterciënzerabdij, die voor het gevoel altijd nog een stuk bij Valkenswaard hoort, staat in deze 93ste Fototrip door Valkenswaard (van Valkenswaard24) centraal, tenminste een aantal van de gangen van het kloostergebouw. Als je foto’s ziet van de corridors, heb je niet veel fantasie nodig om de broeders en paters in hun habijt te zien lopen, al of niet met de capuchon op. Hun bijna witte overkleed met donkerbruine scapulier en riem zijn nog steeds onlosmakelijk aan de abdij verbonden.

Soms hebben de gangen als doel om de bewoner van A naar B te leiden, soms biedt de gang een bepaalde rust of wordt de spiritualiteit gestimuleerd. Zo kan het spel van het licht heel belangrijke invloed hebben op de aanblik van de kloostergang. Door de glas in lood-ramen kunnen fraaie schijnsels op muren of vloeren worden geprojecteerd. Sommige ramen hebben een gebrandschilderd tafereel, vaak afkomstig van een Bijbels verhaal.

Er hangt soms een kruiswegstatie aan de wand en bevindt zich op het einde een heiligenbeeld, in een enkel geval voorzien van een eeuwig brandend kaarslichtje. Vanaf het begin van de gang wordt je blik getrokken door de sculptuur.

Twee foto’s laten duidelijk gangen zien met een gewelfd plafond. Over de Cisterciënzer bouwstijl valt te melden dat die geïnspireerd is op het besloten karakter van deze kloosterlingen, waarbij heel vaak een nabij gelegen rivier het enige vereiste was bij het bouwen van een klooster, voor het opwekken van energie en voor het bereiden van voedsel. De bouw was steeds zeer eenvoudig, zonder luxe voorzieningen, vaak in Romaanse stijl.

Uiteraard is aan sommige gangen ook goed te zien dat onderhoud zeer noodzakelijk is geworden. Desondanks zijn deze plaatjes een aardig minimonumentje van De Kluis. Binnenkort een soortgelijke fototrip, maar dan van andere details!

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie