Luister
muziek
26 Juni 2023 15:13
Deel dit artikel:

Gratis hulp in Valkenswaard voor gebruik van smartphone, iPad of computer

Het Digicafé is eigenlijk niks anders dan enkele bereidwillige mensen die iedereen willen helpen die probleempjes of vragen heeft op het gebied van de digitale wereld. Deze middag zijn Henny van den Boer en Jan van Lankvelt van dienst in De Hofnar in Valkenswaard.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Jan en Henny weten maar al te goed waar ze het over hebben. Beiden komen ze uit de wereld van websites, computers en elektronica. Graag willen ze hun know how belangeloos inzetten voor mensen die het lastig vinden om de computer, de iPad of de smartphone te gebruiken. Via Cordaad Welzijn is enkele jaren geleden een Digicafé opgezet met het doel om mensen te helpen die niet of moeilijk vooruit kunnen met hun apparaat.

Kinderen en kleinkinderen

Als de koffie is ingeschonken komt de vraag op tafel waarom Valkenswaard24 is uitgenodigd. Jan vertelt dan dat het de bedoeling is om de service van het Digicafé regelmatig in de kijker te zetten. “Zo komt er meer bekendheid over ons werk”, vult Henny aan. Er zijn niet per sé extra vrijwilligers nodig; het gaat hoofdzakelijk om meer bekendheid over het Digicafé bij het grote publiek. “Mensen die problemen ervaren met hun apparatuur kunnen hier terecht. Want vaak hebben hun kinderen of kleinkinderen geen tijd”, zo klinkt het. “Elk bedrijf of elke instelling heeft tegenwoordig een app om verder te kunnen in de maatschappij. Voor veel ouderen is het al moeilijk om een app te installeren. Meestal worden apps door de strot geduwd, of je wilt of niet. Vaak weten de mensen niet hoe ze die moeten downloaden.”

Henny legt uit dat er vanwege een verharde maatschappij ook nog allerlei veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. “Er ontstaan problemen met inloggen, er moet een DigiD worden aangevraagd, programma’s lopen vast en het ene na het andere wachtwoord moet worden bedacht dat aan allerlei voorwaarden moet voldoen.” Het is duidelijk dat er veel op mensen af komt, zeker als ze niet van jongs af aan gewend zijn om digitaal bezig te zijn. Jan: “Daarnaast speelt het geheugen van de ouderen een rol. Het valt ons op dat vaak dezelfde mensen terug komen omdat ze niet meer precies weten hoe het ook al weer moest. Ook zien we ze vaker omdat ze te weinig met hun apparaat bezig zijn en er geen routine ontstaat.” Dan staan de beide heren stil bij de Digi-app. “Sommige mensen starten de Digi-app op om ergens binnen te komen. Maar het moet juist andersom: je start bijvoorbeeld het ziekenhuis op met behulp van de Digi-app.”

Complex

Het grote voordeel van het Valkenswaardse Digicafé is dat de vrijwilligers de bezoekers zo veel mogelijk zelf laten doen. Dan is er meer kans dat het blijft hangen. “En als ze na een week weer terugkomen, leggen we het graag weer opnieuw uit. Soms laten we ze een paar keer oefenen en kijken we over de schouder mee”, zegt Henny, die ook wel mensen helpt die ieder stapje opschrijven in een boekje. Jan: “Het is gewoon complex. Zet je telefoon maar eens aan en kijk maar eens hoeveel appjes er verschijnen. De meeste mensen die hier komen krijgen meteen hoofdpijn als ze hun smartphone aan zetten.” Volgens Henny brengen sommige mensen ook hun iPad mee, die ze naast hun smartphone gebruiken omdat die zo klein is voor hun ogen of voor hun vingers.

“Verleden week kwam iemand binnen met een nieuwe telefoon en vroeg een advies. Het was een ideale seniorentelefoon: alleen de hoogstnodige appjes er op, en dan ook nog in het groot weergegeven”, vertelt Henny. “Er stonden slechts zes icoontjes op, verder geen poespas.” De mensen die tot nu toe om hulp komen vragen vinden de weg naar de Hofnar meestal via mond tot mond-reclame. De mensen van het Digicafé zijn daar heel blij mee. Ze ontmoeten regelmatig ‘klanten’ die nog enige schroom hebben om te komen met hun vragen. “Maar een kopje koffie bij binnenkomst laat ze al snel ontdooien”, zegt Jan. “Vooral het installeren van de corona-app maakte veel mensen onzeker.”

Ook helpen de medewerkers van het Digicafé hoe mensen om moeten gaan met spam, updaten of met het vastleggen van wachtwoorden. “Soms hebben mensen allerlei kleine blaadjes bij zich. Het is veel beter om alles in een klein boekje te schrijven. Er is natuurlijk wel weer een app voor, maar dat is voor die mensen vaak net weer een stap te ver”, volgens Jan. Het wordt meer en meer duidelijk dat de vrijwilligers een steunpunt kunnen zijn voor iedereen die het lastig vindt om digitaal te gaan. “We zijn integer, want we gaan met privacygevoelige gegevens om. We werken met hun wachtwoorden, soms moeten we een bank-app installeren en ga zo maar door. Maar we hebben allemaal een Verklaring Omtrent Gedrag in bezit.”, zegt Henny, die ook advies geeft als mensen rare mailtjes krijgen die misschien niet te vertrouwen zijn.

Via de Bibliotheek wordt een cursus gegeven onder de naam Tik en Klik. Iedereen kan daarvoor inschrijven. Maar een bezoek aan de vrijwilligers van het Digicafé kan onmiddellijk en zo vaak als nodig. Iedere dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zitten zij klaar om gratis hulp te bieden bij Cordaad Welzijn, naast de bibliotheek in De Hofnar.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie