Tijdens een zeer drukbezochte open dag laat het echtpaar Pieter en Corrie Beks ruim 350 belangstellenden via een rode loper hun nieuwe etablissement bekijken. De splinternieuwe bed & breakfast krijgt de naam B&B De Oude Melfabriek.
Vorig jaar schrijft Joop van Appeldorn in het heemkundeblad ‘’t Periodiekske’ over Coöperatieve Stoomzuivelfabriek De Nijverheid in Borkel en Schaft. Op een aangename manier lees je in het boekje dat in 1894 bij het kerkplein een stuk grond wordt gekocht voor een boterfabriek in Borkel en Schaft. Binnen enkele jaren worden honderdduizenden kilo’s melk aangevoerd; 660.093 in 1908 om precies te zijn; goed voor 22.372 kilo boter. In 1916 wordt naast de molen een nieuwe boterfabriek gebouwd. Kort daarna wordt een stoommachine geïnstalleerd met bijbehorende schoorsteen en krijgt Jan Maas (1889) in 1917 de functie van directeur.
De fabriek draait zeer succesvol totdat de oorlog uitbreekt en alle apparaten en machines uit de fabriek worden meegenomen door de bezetter. Het bedrijf komt stil te liggen en dat betekent meteen het einde van de coöperatieve fabriek. Het pand wordt gebruikt als woonhuis en later komt er een kousenfabriek in. Zodra het pand verkocht is, komen er volgens ’t Periodiekske van Heemkundekring Weerderheem Valkenswaard steeds andere families in te wonen en wordt het fabriek langzaam maar zeker opgeknapt.
Zonen van directeur Maas, Bart (1931) en René (1932), knippen een lint door, waarna de officiële opening een feit is. Bart geniet nog na van de openingsdag. “Het was een hele happening”, en hij pakt zijn telefoon om foto’s en filmpjes te laten zien van dat moment. “Ik heb zelfs nog een toespraak gehouden.” Enkele dagen later wordt Valkenswaard24 in de gelegenheid gesteld een pers-bezoek te brengen. Pieter heeft de rode loper opnieuw uitgerold. Hij werkt nog in de tuin langs de straat, maar stopt onmiddellijk. “Zullen we eerst maar door de B&B lopen, vóór we koffie pakken?”
De uitbater loopt als geroutineerde gids door het pand, dat hij zelf helemaal heeft verbouwd, gerestaureerd en opgeknapt aan de hand van oude tekeningen. “Hier kom je via de voordeur binnen in de gemeenschappelijke keuken voor de gasten die op een kamer verblijven.” Een schitterende foto van hoe het vroeger was, siert de wand. De gastheer vertelt over de oorlogsschade die het fabriekspand heeft opgelopen en over een gewelfd plafond van ijzeren balken uit 1916 waartussen stenen werden gemetseld. Al gauw blijkt dat Pieter door steeds dezelfde vloeren en steeds dezelfde kleuren te gebruiken heeft bereikt om rust uit te stralen in het grote aantal vertrekken dat hij gerealiseerd heeft. Op een andere grote foto uit 1934 staan de opa van Pieter, ome Frans en ome Mies. “Gemaakt in de melkfabriek te Eindhoven. Opa was centrifugist bij Campina.”
De drie kamers en de twee appartementen stralen inderdaad sfeer uit. Wonderlijk om te zien hoe oud en nieuw fantastisch bij elkaar zijn gebracht. Tijdens de rondleiding gaat het over de vroegere schoorsteen, de machinekamer voor de stoommachine en de kast die een luikje heeft om de was doorheen te duwen. Er is veel licht in de kamers en in één van de vertrekken komt nog een beamer die aangesloten zal worden op een tv. Pieter is zeer tevreden over het eindresultaat van de appartementen, de overige gastenverblijven en de werkruimten. Inmiddels komt echtgenote Corrie in beeld en brengt koffie naar het terras, aan de straatzijde van het pand. “We zijn nog niet helemaal klaar met alles, na de zomer hopen we echt helemaal te kunnen starten.”
De oude schoorsteen is tot op enkele meters afgebroken, wit geschilderd en geschikt gemaakt om een barbecue in aan te steken. Er liggen nog enkele originele radiaalstenen, in de vorm van taartpunten, speciaal gebakken om schoorstenen te bouwen.
Eenmaal aan de koffie kun je genieten van een uitzicht op de windmolen en heb je het zicht op de Dorpsstraat, richting N69. “We hebben 23 jaar in de Nieuwstraat gewoond”, zegt Corrie, “Pieter verkocht zijn bedrijf, hij is heel handig en in 2016 kochten we dit pand, want we hebben altijd wel iets gehad met Borkel. ’n Jaar later zijn we verhuisd en we vonden het leuk om het pand met anderen te gaan delen. Zo ontstond het idee van een B&B.”
Pieter laat op zijn telefoon nog enkele foto’s zien van de oude situatie. “Die boom hebben we verzet, zie je?” Op de vraag wat de verwachtingen voor de toekomst zijn, zegt het echtpaar te hopen dat de gasten hier zichzelf kunnen zijn, tot rust zullen komen en ook van de omgeving zullen kunnen genieten. “Ik hoop dat dat een bepaalde ruimte in hun hoofd geeft”, zegt Corrie, die de relaxte en ongedwongen sfeer noemt als specialiteit van De Oude Melkfabriek. “We streven een leuke en ontspannen sfeer na”, zo besluit Pieter. “Dat stralen wijzelf ook uit.” Inmiddels is de eerste boeking al binnen.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android