Afgelopen vrijdag zijn leerlingen van Scholengemeenschap Were Di gehuldigd vanwege de uitwerking van hun innovatieve ideeën rondom duurzaamheid. Wethouder Rens Pijnenburg (Duurzaamheid) reikte de awards uit in de aula van het brugklasgebouw.
Het is een drukte van belang in de aula. Op deze laatste schooldag klinkt vrolijke muziek uit de luidsprekers en honderden jongelui verzamelen zich om getuige te zijn van de prijsuitreiking. Het betrof een creatief project over duurzaamheid, in samenwerking met Footprints. Binnen het project zijn de leerlingen afgelopen week aan de slag gegaan met verschillende probleemstellingen rondom het duurzaamheidsthema. Vandaag worden de beste ideeën bekend gemaakt door een medewerker van Footprints, in het bijzijn van wethouder Rens Pijneburg. Eén voor één riep de presentator werkgroepjes naar voren van de afdeling Havo/Vwo, Vmbo1 en Were Di Drie.
Snens is volgens een medewerkster van Footprints het bureau dat het project Footprints heeft ontwikkeld in opdracht van de gemeente Valkenswaard, in samenwerking met de school. “Speciaal voor het voortgezet onderwijs. Ook in Breda is dit project gelanceerd”, zegt ze. “Doel van het project is bewustwording. Alle gedragsveranderingen die wordenmeegenomen zijn mooie bijvangst, maar bewustwording onder de scholieren is de hoofdzaak.” Het draait hierbij volgens haar om wat de leerlingen of de school zelf kan doen rondom klimaatadaptatie, afvalstroombeheer in een circulaire economie en hoe kunnen ze minder energie kunnen gaan gebruiken. “Iedere afdeling van de school heeft het op geheel eigen manier aangevlogen en gejureerd.”
De presentator krijgt op een gegeven moment de driehonderd leerlingen stil en heet iedereen welkom. “Hoe kunnen jullie zorgen dat je eigen footprint vermindert? Niet alleen op deze aarde, maar vooral ook op deze school? Jullie zijn met de drie pijlers bezig geweest: de energietransitie, de klimaatadaptatie en de vermindering van het zwerfafval of zelfs het voorkómenervan.” Vervolgens krijgt wethouder Pijnenburg een applaus en complimenteert de vele werkgroepen. “Belangrijk: jullie doen dat voor jezelf. Jullie zijn de toekomst. Daarom voor jullie niet alleen de awards, maar ook gratis zwembadkaartjes voor De Wedert.”
Vervolgens worden achter elkaar de groepjes naar voren geroepen voor de eervolle vermelding. Als eerste komt een groepje van Havo/Vwo naar voren en wordt het prototype getoond dat het winnende groepje afgelopen week heeft ontwikkeld. De drie leerlingen komen met ‘de waterbak’. Dan wordt het juryrapport voorgelezen. “Deze oplossing met het waterrad is een realistisch en haalbaar idee. Het water wordt opgevangen en gespaard in tijden van droogte. Door het rad in beweging te brengen wordt ook nog stroom opgewekt: een erg slim bedacht plan.” Na het applaus en de fotosessie worden de volgende groepjes één voor één naar voren geroepen.
Als op het einde van de uitreikingen een volledige groepsfoto is gemaakt, komt de bijeenkomst tot een einde. Door Valkenswaard24 wordt één groepje geïnterviewd, bestaande uit Mila, Janne, Leentje en Shadana, eerstejaars van Havo/VWO Were Di Drie. Trots zetten ze hun eindwerkstuk voor zich: twee varkentjes als Holle-Bolle-Gijs-figuren met de naam Poppie en Knorrie. Tussen hen in de tekst: ‘Mik een flesje in Poppie, en krijg er geld voor terug. Mik wat afval in Knorrie en krijg zegeltjes voor op de spaarkaart. Een volle spaarkaart? Ga naar de kantine voor korting! ‘ In twee kleine bakjes staan blanco spaarkaarten klaar om mee te nemen.
De dames leggen uit dat ze deze week begonnen met een klimaatspel en dat ze daarna een idee moesten gaan bedenken. “We wilden zwerfafval gaan doen.” Al gauw komt het idee van een statiegeldautomaat op tafel. Anderen komen op het idee van Holle Bolle Gijs en zo ontstaan Poppie en Knorrie. Shadana: “De lege fles doe je in de neus van het varkentje en het statiegeld komt dan meteen uit de buik van Poppie. Gescheiden afval kan apart in de twee neusgaten van Knorrieen dan krijg je een zegeltje voor de spaarkaart.” De meiden zijn erg opgewonden, nu ze hun prijs hebben binnengehaald. “Ons werkstuk was wel populair, want als we het echt zouden maken zou ie geluidjes kunnen maken, zoals: ‘Dank je wel, kom nog eens langs.’ Bovendien zou je de korting krijgen”, zegt één van hen. Logisch dat vooraf al verschillende complimenten in ontvangst zijn genomen van medeleerlingen, mentoren en docenten. Op de vraag hoe hun groepje tot stand is gekomen, zeggen ze: “Wij kenden elkaar al en het klikt goed, om zo te zeggen. Wij doen niet zo moeilijk bij het groepjes maken.” Inmiddels is de aula leeg en kan de zomervakantie beginnen.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android