Huub en Helma Vereggen hebben in hun tuin aan de Jan Vlekkestraat in Valkenswaard twee grote en meerdere kleine bananenplanten staan. Als volleerd hobbytuinman in exotische planten vertelt Huub hoe hij ze voor zijn hobby kweekt. Maar ook palmbomen en vijgenstruiken maken deel uit van zijn assortiment.
Helma (1958) en Huub (1957) zitten in Westerhoven op een terras en lezen in het ED over een bananenboom met bananentros. Zelf hebben zij in Valkenswaard ook twee grote en enkele kleine bananenbomen in de tuin en laten de redactie weten welkom te zijn om te komen kijken. Een breed-lachende Huub maakt de poort open en een prachtige achtertuin ontvouwt zich. Eerst mag je even in de vijver kijken, waar enorme koy-karpers hun rustgevende en sierlijke afstandjes afleggen, samen met steurs. Ze zwemmen in de schaduw van het enorme blad van de bananenboom.
En inderdaad, meerdere bananenbomen of -planten staan aan de ene en aan de andere kant van de vijver. Flinke dikke stammen van een meter of drie, met enorme bladen van 2,5 meter lang. “Ik ben buschauffeur en geen tuinman. Maar je ziet tóch verschillende soorten planten en struiken die ik veelal zelf gekweekt heb.” Dan wijst hij al snel naar de banaantjes die hoog in de planten hangen. De vrouw van Huub, Helma, komt ook even kijken. Huub: “Zo’n twintig jaar geleden ben ik begonnen. We waren voor een vakantie op Madeira en ik vond die planten prachtig. Ik Nederland heb ik nadien enkele plantjes gekocht die prima groeiden. Er kwamen allemaal scheuten aan die ik aan vrienden en kennissen gegeven heb.”
Eens bevriest alles en gaan de planten dood. Huub haalt een nieuwe scheut en alle planten die je ziet zijn nazaten van die eerste scheut. “Ik stek ze dus zelf en geef ze daarna weg.” De vrucht aan de plant is wel heel bijzonder. “Pas na vier jaar gaan ze dragen. De hoofdstam sterft nadien af, maar er zijn intussen weer voldoende jonge scheuten.” De gastheer steekt de nieuwe scheuten af van de dikke stam en zet ze daarna weer elders in de tuin. Zo breidt de familie zich vanzelf uit. Eén plant heeft nu zes stammen maar er staan ook vier jonge scheuten naast, die Huub er afgestoken heeft. Indrukwekkend om te zien.
Terwijl een watervalletje permanent in de vijver stroomt, legt Huub uit dat de bananenplant een waterplant is. “Goed water geven en af en toe koemest. En dan groeien ze prima.” In de winter snijdt hij de losse bladen en de slierten van de bast af en pakt de plant dan in met riet en zeil, tegen de vorst. Zijn planten hebben inmiddels al bijna twintig winters overleefd. Huub: “Ze zijn ook best windgevoelig. De bladen kunnen daardoor snel zwart worden, en dan snijd ik ze af. Zo’n blad groeit in vier dagen tijd van niks tot een dergelijk groot iets.”
Dan wordt de vrucht van de grootste kruidachtige plant ter wereld nader bekeken. Aan het einde van een tak of bloeistengel hangt de vrucht, waarvan twee bladen open staan. Tuinman Huub legt uit dat de vrucht steeds verder groeit, blaadjes laat vallen waaronder dan een krans bananen zit. “Ieder gleufje wat je ziet, was eerst een groeiplek van de bananen. Ze vallen er vrij snel uit, want ons klimaat is niet geschikt om ze te laten volgroeien. Onder het blad van de vrucht is weer een serie piepkleine banaantjes zichtbaar. Binnenkort vallen ze vanzelf in de vijver.” Door de wind verdwijnt de indrukwekkende vrucht steeds aan het zicht, dus wordt de tuin gade geslagen vanaf het balkon op de eerste verdieping. Terwijl hij nogmaals over het plantenrijk van zijn geliefde Madeira praat, zakt de avondzon mooi tussen de immense bladen naar beneden.
Eenmaal weer in de tuin, zegt de gastheer bij een kopje koffie: “Ze zeggen altijd dat bananenbomen wandelen. Zie je dat? Daar staat de hoofdstam en de scheuten staan steeds ’n eindje verder. De oude sterft af en zo wandelt ie voort”, en hij wijst naar de jonge stekken. Helma heeft inmiddels een klein hondje op schoot, een logeetje. Enkele vrienden hebben ook bananenplanten, die soms groeien in een speciekuip.
Op hun vorige woonadres zijn Helma en Huub ooit begonnen met kiwi’s en druiven. Nu zijn er naast de bananenplanten ook vijgen die prima groeien. “Als ik op vakantie ben zoek ik pitjes, stekjes en plantjes. Ik kocht in Italië honderd pitjes en stopte ze hier in de grond. Je ziet het resultaat. Het is een goedkope hobby: één keer investeren en verder doen ze zichzelf.”
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android