Luister
muziek
20 augustus 2023 - 15:23
Deel dit artikel:

Beekherstelproject bij Dommelen: ‘Ruimte voor water is hard nodig’

Waterschap De Dommel gaat van start met de tweede fase van het project Keersopperbeemden bij Dommelen. Aannemer Jan van den Boomen werkt tussen de Loonderweg en de N397. Het projectgebied is tot eind 2023 afgesloten voor wandelaars. Er komt een breed natuurlijk beekdal waar water de ruimte krijgt. Dat is belangrijk voor heel droge en natte periodes.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Waterschap De Dommel
Advertentie

Waarom heeft de Keersop meer ruimte nodig? “Dat we het water langer vast moeten houden, is in droge zomers goed te zien. Via een noodpomp bij de Beekloop stroomde er dit jaar al water de Keersop in. Als we niks doen vallen de beken droog en verdwijnt al het waterleven”, licht Marnix Verboord, omgevingsmanager van Waterschap De Dommel toe. “De Keersop krijgt straks weer de ruimte. We maken de beek smaller en graven meanders (kronkels). Het water blijft zo langer in het gebied. Planten en dieren hebben voordeel van de wisselende stroomsnelheden van het water. Ook gaat de kwaliteit van het water er op vooruit. In het lage beekdal ontstaat een natuurgebied dat onderwater mag komen te staan. Het water kan in de bodem zakken en het grondwater aanvullen. Zo is er minder kans op wateroverlast bij de landbouw verderop.”

Wandelen

“De komende tijd is de aannemer aan het werk met onder andere grote graafmachines. We sluiten het projectgebied tot eind 2023 af voor wandelaars. Het fietspad aan de Keersopperdreef blijft open. Als we klaar zijn kunnen wandelaars weer genieten van het gebied. Er komt zo’n 25 hectare aan natuur bij. In samenwerking met de Gemeente Valkenswaard leggen we nieuwe wandelpaden aan. Er komt een extra wandelbrug over de Keersop. Wandelaars kunnen hier straks een mooi ommetje maken”, aldus Marnix.

Werkzaamheden en planning

Aannemer Jan van den Boomen start op 21 augustus met de voorbereidende werkzaamheden van fase 2. De aannemer werkt op werkdagen tussen 07.00 en 17.00 uur en zal weinig geluidsoverlast veroorzaken. De aannemer start met het verwijderen van een aantal bomen, die gekapt mogen worden. Daarna start het graafwerk aan de Keersop en het brede beekdal. De grond voert de aannemer af via de N69. Om het werkgebied te verlaten moet het transport het fietspad aan de Keersopperdreef doorkruisen. Het aantal dagen transport is zo laag mogelijk en er komt een verkeersregelaar.

Excursie naar werkgebied Keersopperbeemden

Toch het werkgebied van dichtbij bekijken? Dat kan op zaterdag 16 september 2023. Waterschap De Dommel organiseert bij het Luchtkasteel in Bergeijk de ‘Keersop Middag’ tussen 13.00 en 17.00 uur. Een leerzame middag met verschillende activiteiten. Vanaf het Luchtkasteel vertrekken huifkarren voor een excursie naar het projectgebied Keersopperbeemden. Kinderen kunnen met een ecoloog beestjes scheppen en zien wat er in de Keersop leeft. Het deelproject ‘Keersopperbeemden’ is onderdeel van een groter plan om de gehele Keersop opnieuw in te richten. Dit is ook het moment om mee te denken over het deelproject ‘Keersop Midden’ bij Bergeijk. Samen met partners haalt Waterschap De Dommel wensen, ideeën en opmerkingen uit de omgeving op voor het plan. Aanmelden is niet nodig, trek wel stevige schoenen aan.

Samenwerking en financiering

Het project is een samenwerking tussen Waterschap De Dommel en Provincie Noord-Brabant. Ook werkt het waterschap samen met gemeente Bergeijk, gemeente Valkenswaard, Staatsbosbeheer en GrenscorridorN69.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie