Uitleners van arbeid hebben ongetwijfeld weleens van SNA-keurmerken gehoord. Maar misschien is niet helemaal duidelijk wat SNA nu eigenlijk doet en waarom een SNA-keurmerk aanbevolen is.
Een dergelijk keurmerk is niet verplicht, maar het zorgt wel voor grote voordelen. Wat zijn die voordelen? En hoe kun je zo’n keurmerk aanvragen?
De afkorting ‘SNA’ staat voor Stichting Normering Arbeid. Het bijbehorende keurmerk wordt uitgereikt aan ondernemingen die aan de eisen van de stichting voldoen. Het keurmerk richt zich op uitleners en onderaannemers. Het is een zelfregulerend keurmerk, dat ervoor moet zorgen dat er minder misstanden op de arbeidsmarkt zullen zijn. Zo wil SNA bijvoorbeeld uitbuiting van buitenlandse arbeidskrachten aanpakken.
Ook administratieve mankementen worden hiermee aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan de afdrachten die uitzendbureaus verplicht moeten betalen aan de overheid. Met een SNA-keurmerk laat een uitzendbureau, payrollbedrijf of detacheringsbureau zien dat het aan alle eisen voldoet. Dat schept vertrouwen bij de werkende en bij andere stakeholders.
SNA wordt vaak verward met SNF. Dat komt door de overlap op het gebied van buitenlandse arbeidskrachten. SNF staat voor Stichting Normering Flexwonen en heeft ook een eigen keurmerk: het SNF-keurmerk. Dit keurmerk is bedoeld voor werkgevers die ook woonvoorzieningen aanbieden aan hun buitenlandse arbeidskrachten. Het keurmerk zorgt ervoor dat de arbeidsmigranten in een veilig huis kunnen wonen, bijvoorbeeld vlak bij het werk of op het terrein van de werkgever.
De woningen moeten aan allerlei eisen voldoen. Zo moeten er goede sanitaire voorzieningen zijn en moeten ze brandveilig zijn. Het keurmerk is niet verplicht, maar zorgt wel voor vertrouwen bij bijvoorbeeld gemeenten, woningcorporaties en omwonenden. In sommige gevallen moet er eerst een SNA-keurmerk aanwezig zijn, voordat men een SNF-keurmerk aan kan vragen. Dan lopen de keurmerken dus in elkaar over.
Een SNA-keurmerk vragen is relatief simpel. Dit verloopt via inspectie-instellingen. Met een van de instellingen wordt een overeenkomst gesloten. Dan meldt het bedrijf zich aan bij de SNA en betaalt een entreenota. Het bedrijf komt dan op de lijst met aangemelde ondernemingen. Daarna moet het bedrijf een inspectie laten uitvoeren. Het kan zijn dat daar enkele aanbevelingen uit volgen. Na het opvolgen van de aanbevelingen, komt het bedrijf mogelijk in aanmerking voor een keurmerk.
Het kan ook zijn dat het bedrijf direct door de keuring komt. In dat geval komt de aanvrager meteen in het register van SNA. Dan mag de uitlener van arbeid ook het SNA-keurmerk dragen. Voor een SNF-keurmerk geldt een apart register.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android