Luister
muziek
08 September 2023 06:02
Deel dit artikel:

Gevel van historisch pand zonder toestemming gesloopt: 'Wij begrijpen het ook niet!'

Ooit was De Komeet, op het vroegere terrein van de stoomschoenfabriek, een in het oog springend pand aan de Hofstraat in Valkenswaard. Maar de voorgevel is inmiddels grotendeels gesloopt, zonder vergunning. De bouw van de woonplek is door de gemeente stilgelegd.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Rico Vogels / Google Streetview
Advertentie

"Het slopen van de voorgevel op deze locatie vereist een vergunning", legt een woordvoerder van gemeente Valkenswaard uit aan Valkenswaard24. Het betreft hier namelijk een gebouw met ‘cultuurhistorische waarden’. "De gehele voorgevel moest behouden blijven. Dat is ook duidelijk gecommuniceerd met de vergunninghouder", aldus de gemeente.

Gebouw uit 1911

Op het terrein van de vroegere stoomschoenfabriek 'De Komeet' werd een woonplek gebouwd voor meerdere huishoudens. Daarin zouden meerdere appartementen komen en daarachter diverse woonhuizen. Het witte gebouw stamt uit 1911. Niet voor niets dat de gemeente de voorgevel in stand wilde houden.

Op de eerste foto bovenaan dit artikel zie je de huidige status van het pand. Foto twee laat zien hoe het er daarvoor uitzag.

Verontwaardiging bij gemeente Valkenswaard

Hoe het mis heeft kunnen gaan, begrijpt de gemeente Valkenswaard ook niet. "Als gemeente hebben we heel duidelijk aangegeven dat dit niet mocht, we hebben hier duidelijke afspraken over gemaakt. Onze portefeuillehouder Monumenten en Erfgoed, wethouder Bram Bots, is dan ook zeer verontwaardigd dat het toch gesloopt is. We zullen de vergunninghouder daarvoor ter verantwoording roepen tijdens een persoonlijk gesprek."

Voor onbepaalde tijd mag ligt de sloop en bouw van het pand stil. Op korte termijn zal wethouder Bots met de vergunninghouder in gesprek gaan. "Als gemeente hebben we juist als doel ons cultureel erfgoed te beschermen en te behouden en we maken hier duidelijke en goede afspraken over. Dan kan en mag dit niet gebeuren!", aldus de woordvoerder.

Risico op boete van 10.000 euro

Als de vergunninghouder tóch gaat bouwen of slopen, dan riskeert het bedrijf een boete. De hoogte van deze boete is momenteel vastgesteld op 10.000 euro. "Daarnaast is de vergunninghouder gevraagd om met een plan van aanpak te komen waarin is uiteengezet hoe de volledige voorgevel met de functieaanduiding ‘cultuurhistorische waarde’ in ere hersteld zal worden."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie