Het lijkt zo logisch: begin september hangen plots weer 21 ornamenten met ieder vele tientallen lampen aan lantaarnpalen in Valkenswaard. Ze hebben te maken met de bevrijding en stralen in het donkerkleurig licht uit. Jeroen Burgers weet er alles van.
Burgers heeft acht jaar geleden de rol op zich genomen als aanspreekpunt van VVR: de Valkenswaardse Vrijheids Route. “Ik onderhoud het contact met de gemeente en zorg voor de planning van de ornamenten. Dan weet de gemeente aan welke lantaarnpalen de wandcontactdozen worden aangebracht. Mocht er bij één van de ornamenten een stroomstoring optreden, dan geeft de gemeente een extern bedrijf opdracht om de storing te verhelpen.” De éénentwintig kunstwerken zijn enigszins anders opgesteld dan andere jaren, vanwege onderhoudswerkzaamheden aan wegen zoals bij de Leenderweg en aan de Eindhovenseweg.
Jeroen Burgers: “Tussen de Markt en de Valkenierstraat zijn kleinere lantaarnpalen geplaatst Als de ornamenten daarop aangebracht zouden worden, kun je er niet meer veilig onderdoor rijden. Dan zou je misschien de afbeeldingen aan de andere kant van de palen kunnen bevestigen, maar daar hebben we dit jaar nog niet voor gekozen. Voor volgend jaar gaan we een nieuw plan maken hoe we dat gaan tackelen.” Jeroen Burgers realiseert zich dat de komende periode meer straten op de schop zullen gaan, en dat alles kan dan worden meegenomen in een compleet nieuwe planning.
In het verleden werd het eerste ornament opgehangen bij Pannenkoekenhuis Suykerbuyck, als één van de vierenveertig sierstukken. Maar omdat de voorbereidingsgroep danig is gekrompen, er werken nog zo’n acht personen aan mee, is dat volgens Jeroen Burgers niet meer haalbaar. “Ik zou wel weer willen beginnen met de Nederlandse vlag bij de Zuidelijke Rondweg, en zo tot aan de Markt en verder naar de noordrand van Valkenswaard.”
Inmiddels worden de lampen van de ornamenten meer en meer vervangen door ledverlichting. De organisatie van de Lichtjesroute Eindhoven koopt de lampen in het groot in, en daarvan mag Valkenswaard meeprofiteren.
Tijdens het gesprek onderstreept Burgers graag dat Valkenswaard in 1944 door de Britse militairen is bevrijd. “Rondom Eindhoven waren niet alleen de Engelsen actief als bevrijders, ook de Canadezen en de Amerikanen. Maar de klaproos die we als één van de afbeeldingen hebben, is bedoeld voor de Britse bevrijders.” In de werkplaats aan de Warande heeft de werkgroep een Nederlandse vlag omgebouwd tot de Oekraïense vlag, met blauw en geel. “Het was in de periode dat ook veel particulieren die Oekraïense vlag buiten hadden hangen. Dit jaar hangt deze op de meest-oostelijke plek van de lichtjesroute, aangezien Oekraïne ten oosten van Valkenswaard ligt. Burgers: “Hij hangt over de kruising met de Europalaan aan de Leenderweg. Het andere ornament op die locatie is de vredesduif, allebei ter ondersteuning voor Oekraïne, omdat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is.” Nieuw is dit jaar ook de versiering over de kruising bij de Geenhovensedreef en Merendreef, richting tankstation.
De VVR is blij met de enthousiaste medewerking van de gemeente. “Er zijn nou eenmaal bepaalde procedures die gevolgd moeten worden om de ornamenten te plaatsen. Ook dit jaar is weer vergunning verleend om het werk te kunnen klaren”, aldus Jeroen Burgers die aangeeft dat tijdens de eerste week van oktober de ornamenten weer zullen worden verwijderd.
Geïnteresseerden van andere organisaties of instellingen, of mensen die graag eens op een klus-avond willen komen kijken, kunnen contact opnemen via e-mail: vvr1944@outlook.com. Dit uiteraard met als doel, om volgend jaar samen op te trekken en er een bijzonder tachtigjarig bevrijdingsfeest van te maken.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android