Luister
muziek
12 Oktober 2023 15:14
Deel dit artikel:

Kitty schrijft iedere dag het weerbericht op in haar agenda: 'Mijn man wordt wel eens gek van mij'

Al jaren houdt Kitty Niezen uit Dommelen zich bezig met het weer. Niet alleen door steevast de journaals te volgen en websites te raadplegen, maar ook door de gegevens nauwgezet te noteren in een agenda.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Kitty is in 1951 geboren op de Albert Cuyp in Amsterdam. “Op dezelfde dag trouwens als André Hazes, en in dezelfde buurt”, zegt Kitty, die op haar zitbank talloze pluche beestjes heeft staan. “Die heb ik allemaal gekregen van mijn man Jan, die in 2021 overleed. Ik ben gek op die beestjes. Elke keer als hij in het Catharinaziekenhuis een chemokuur had gehad, kocht hij voor mij in het winkeltje een beestje.” Op de salontafel liggen enkele boeken; het blijken agenda’s te zijn met één bladzijde per dag. Op een tafeltje naast de bank staat een weerstationnetje. Het geeft de tijd aan, de datum, de binnen- en buitentemperatuur, de vochtigheid, de luchtdruk en de weersverwachting.

Jan werd soms gek

“Ik schrijf het weer altijd op. Niet lachen; ik zal je laten zien hoe dat gaat.” Ze pakt één van de agenda’s, zet haar bril op en zegt: “Ik noteer steeds de hoogste temperatuur en de laagste van ons land, met de bijbehorende plaats. Bovendien de temperatuur van Eindhoven, want in Valkenswaard wordt volgens mij niet officieel gemeten.” Volgens de gastvrouw wordt rond 16.00 en 17.00 uur de hoogste temperatuur van die dag vastgesteld en om 24.00 u wordt de laagste temperatuur bepaald. “Soms is de nachttemperatuur namelijk hoger dan de dagtemperatuur. Dus ik vul mijn plakboek elke avond tussen 00.00 en 02.00 uur. Mijn man werd wel eens helemaal gek van mij.”

Het KNMI heeft volgens Kitty een lange lijst van weerstations. Iedere keer kan het een ánder station zijn waar de hoogste of de laagste temperatuur gemeten wordt. “Dat kan Eindhoven zijn, Ell, Lauwersoog, Wijk aan Zee of noem maar op.”
Ook de millimeters neerslag worden in de agenda genoteerd. “Dus plek in ons land waar die dag de meeste regen is gevallen”, zegt Kitty. Vervolgens laat ze van het internet de extremen van het KNMI zien, waarmee maximum temperatuur bedoeld wordt, de minimum temperatuur, de maximale windstoot, het maximale uurgemiddelde windsnelheid, de hoeveelheid neerslag, het Sneeuwdek en de zonneschijnduur. “Daar neem ik ook gegevens van over in de agenda. Kijk, afgelopen nacht was de hoogste temperatuur in Wijk aan Zee en de laagste was bij Ell.” Kitty herhaalt dat ze het zó jammer vindt dat er geen officiële cijfers zijn van Valkenswaard. “Je ziet soms wel Valkenswaard staan, maar ik denk altijd dat het Eindhoven is. Ik vertrouw het niet helemaal. Ik zou niet weten waar in Valkenswaard een officieel weerstation staat.

Excel-programma

Er schijnen volgens Kitty verschillende amateurs te zijn die gegevens van het weer van Valkenswaard noteren. Maar hoe of wat is voor haar onduidelijk. Desalniettemin noteert ze zeker al vanaf 1997 gegevens in een agenda, aanvankelijk zonder de hulp van de computer. “Toen schreef ik maar drie dingetjes op: hoogste en laagste temperatuur en de maximale neerslag. Later ging ik dat steeds meer uitbreiden. Ik zette gegevens die ik vond, over in een excel-programma en printte dat dan uit om in te plakken.” En inderdaad, ze laat een agenda zien die op een heus plakboek lijkt van getallen over temperatuur en neerslag. Daarnaast vindt Kitty het leuk om er ook allerlei plaatjes van diertjes bij te plakken. “Sinds mijn man ziek werd, heb ik het niet meer zo uitvoerig gedaan, maar ik ga er toch weer aan beginnen.”

Maar behalve de gegevens van het weer, noteert Kitty ook de belangrijkste nieuwsitems van de dag. “Vaak haal ik dat van teletekst”, en ze laat op haar iPhone de pagina van vandaag zien met het belangrijkste nieuws. Alleen het bovenste nieuws noteert ze. “Vroeger nam ik de complete verhalen over en zette die in mijn computer. Die verhalen kon ik natuurlijk niet in mijn agenda opschrijven, daar waren ze te groot voor. Daarom werd het knippen, plakken, uitprinten en zo in de agenda vastlijmen.” Als het over het nieuws van vandaag gaat zegt ze: “Nu noteer ik de eerste regel van onderwerpen die ik belangrijk vind.”

Als je aan Kitty vraagt wat ze verder met al die gegevens doet, zegt ze: “Eigenlijk niets. Het is een vreselijk werk; al dat uitprinten, uitknippen en plakken. Het kost veel papier en inkt! Dat is wel jammer. Maar ik vind het best wel leuk om te doen, omdat ik erg geïnteresseerd ben ik het weer. Ik vergelijk wel eens de temperatuur met een jaar geleden of zo. Maar het zou nóg leuker zijn als Valkenswaard een eigen weerstation zou hebben. Misschien meldt zich wel iemand!” En wat denk je van het weer in de toekomst? “Ik heb het gevoel dat het geen koude winter zal worden en dat de volgende zomer extra warm zal worden. Dat heb ik trouwens ook in mijn agenda geschreven.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie