Luister
muziek
18 november 2023 - 20:21
Deel dit artikel:

Wol and More aan de Markt gaat sluiten: 'De sfeer wordt door iedereen geroemd'

Met ingang van 1 december sluiten Marijke en Gerard Dielis hun Wol and More aan de Markt in Valkenswaard. Niet dat er alleen garens, breipennen en haakgereedschap worden verkocht, want ook vele tientallen vrouwen vinden hier wekelijks vertier bij het haak- en breicafé. Ook die sociale bezigheid verdwijnt.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Gerard Dielis (62) haalt koffie en Marijke Dielis-van Dijk (61) vertelt intussen dat ze steeds meer bedreven wordt op de computer. Op tafel ligt een schijfje met foto’s om op de PC af te spelen. Gerard: “Vanaf 1980 tot 2023 zijn we altijd met dit groepje op vakantie geweest. Alle foto’s hebben ze bij elkaar gezet.” Het betreft foto’s van de verkennerij, waar de gastheer al vele jaren deel van uitmaakt. Maar de twee Valkenswaardenaren hebben het deze middag hoofdzakelijk over hun winkel Wol and More, waar maatschappelijk gezien bijna dagelijks hoogstandjes plaatsvinden.

Marijke steekt van wal door te vertellen dat ze van ‘ons mam’ het handwerken meekrijgt. “Ons moeder en haar zusjes waren altijd aan het breien en handwerken.” Gerard vult aan: “En een tante van jou in Boxtel had een breimachine waarmee driftig werd geëxperimenteerd. Ons Marij heeft in het begin ook nog zo’n breimachien gekocht.” Het wordt duidelijk dat bij Marijke thuis de breipennen hoofdzakelijk worden gebruikt voor de gezelligheid. “Maar ook uit armoede werd er gebreid. Ik weet nog dat een trui me niet meer paste. Die werd dan uitgetrokken en dan kreeg je van datzelfde garen weer een nieuwe. Of een borstrok die wat langer gebreeën werd omdat ie te kort was geworden.” Ze lacht er mee en vervolgt: “Ons moeder had altijd wel iets op de pennen staan. Zo heb ik het geleerd, en natuurlijk ook op school.”

'Dat wil ik ook'

Tien jaar geleden pikt Marijke de hobby serieus op. Als ze een leuk breivoorbeeld ziet, gaat ze samen met haar zus Emmy naar de weekmarkt en koopt het benodigde garen. Iedere keer als ze in een wolwinkel komt, denkt ze: dat wil ik ook. “Niet alleen de verkoop, maar ook de beleving spreekt me aan. Tussen garen zitten, verkopen en mensen vooruit helpen met bijvoorbeeld een breiclubje.” Steeds vaker komen mensen haar om raad vragen over wol en patronen. In diezelfde tijd zit Marijke in het bestuur van de wijkvereniging en start met Emmy voor de clubleden op woensdagavond een brei- en haakclubje.

Dan besluit de gastvrouw om zelf garens in te kopen voor hobbyisten. Achter haar huis past Gerard de garage aan met wandjes en plafonds. Het echtpaar legt een voorraadje garens aan en start tien jaar geleden een wolwinkeltje. Het aantal klanten groeit snel en één van hen reageert met de opmerking dat ze wel zou willen leren haken en breien. In die periode ontstaat het idee voor een haak- en breicafé. “Ik startte daarmee op dinsdagavond, want dan was de winkel tóch open. Binnen de kortste tijd zaten er acht cursisten.” Daarna komt ook de woensdagavond in beeld en als vanzelf raakt ook die avond vol. De mensen van die avond zijn er nu nog steeds.

Behalve dat er gehaakt en gebreid wordt, staat het koffiezetapparaat voortdurend aan en komt er meestal een lekker koekje bij. Natuurlijk wordt er gezellig gekletst over van alles en nog wat en zo worden meer en meer mensen een gratis bijeenkomst geboden. Na verloop van tijd wordt besloten om per bijeenkomst vijf euro te laten bijdragen, mede op verzoek van de cursisten zelf. Gerard: “Hier thuis moesten de mensen achterom komen, en niet iedereen vond dat even fijn, of had misschien wat drempelvrees. Toen zijn we gaan uitkijken naar een ander pand. Markt 31 kwam in het zicht, waar vroeger de apotheek gevestigd was.” Op 1 maart 2019 opent Brigitte Ederveen Wol and More door een gebreide strik door te knippen.

Koffie en thee belangrijke factor

Al gauw groeit de winkel uit tot een begrip, vooral ook omdat er nog meer weekbijeenkomsten worden opgezet voor liefhebbers van handwerken. Er komt een grote tafel in de winkel te staan en meer en meer blijkt dat het lang niet altijd om het breien op zich gaat, maar dat vooral de ontmoeting reden is van samenkomst. Riek Peeters begint spontaan om de vrouwen te helpen waar nodig is. “Zij was al over de 75 en had haar hele leven gebreid”, zo klinkt het. Daarna komt Trudy Meijs in beeld om de donderdaggroep wekelijks te komen helpen, speciaal met het breien van sokken. Ook dat wordt een succes. De gezelligheid wordt bovendien vaak verhoogd door klanten die via de weekmarkt ook de winkel binnenkomen en zich verbazen over het café. Hierdoor willen meer en meer dames aansluiten, maar de wachtlijst wordt er alleen maar groter mee.

Inmiddels ontdekt ook Met Je Hart het haak- en breicafé en strijkt elke donderdagochtend bij Marijke neer voor haken, breien en ander knutselwerk. Scootmobielen staan dan aan de deur geparkeerd en rollators worden binnengerold. Maar de boekhouder van Gerard en Marijke laat weten dat de kosten de baten overstijgen, met name vanwege de hoge huurprijs. Het echtpaar neemt contact op met de gemeente met de vraag of er subsidiemogelijkheden zijn om de sociale activiteiten te kunnen voortzetten. Helaas loopt dat pad dood en blijft er niks anders over dan de winkel te sluiten, met daarmee de verschillende bijeenkomsten die inmiddels een vaste plek in de week verworven hebben.

Marijke kijkt terug op een mooie periode. “We stoppen met pijn in het hart, maar hebben heel veel positieve reacties ontvangen over de afgelopen jaren. Iedereen vond het geweldig. Velen zullen het sociale karakter van het café gaan missen. Het was steeds een uitstapje. Vooral ook omdat er onderling veel nieuwe contacten werden opgebouwd. Ikzelf kreeg er heel veel positieve energie van.” Er wordt nu geprobeerd om toch nog enkele bijeenkomsten voort te zetten, maar dan op privé-basis. De verkoop van garens zal vanaf nu uitsluitend nog via een webshop worden voortgezet.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie