Luister
muziek
21 november 2023 - 06:51
Deel dit artikel:

Gemeente kapt 25 bomen in Het Gegraaf: 'Gevaar voor personen en goederen'

Op woensdag 22 november zal de gemeente Valkenswaard 25 amberbomen kappen in de Hortensia in Het Gegraaf. Burgemeester Anton Ederveen nam dit besluit om de bomen met spoed te kappen, vanwege ‘direct gevaar voor zowel personen als goederen’.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

Tijdens de storm Ciarán, op 2 november, waaiden drie amberbomen om in de Hortensia. Als reactie hierop heeft de gemeente Valkenswaard een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren om de oorzaak van het omvallen te achterhalen en om de mogelijke gevaren te beoordelen voor de overige bomen.

Misvorming

Het uitgevoerde onderzoek bracht ernstige afwijkingen aan het licht bij alle amberbomen van het type ‘worplesdon’. De onderzoekers hebben vastgesteld dat de ent van de bomen en de onderstam niet op een stevige of correcte wijze met elkaar vergroeien. Deze misvorming levert een aanzienlijk risico op: alle bomen kunnen vroeg of laat afbreken. Dat is dus een directe bedreiging voor de omgeving. De onderzoekers gaven ook aan dat er geen enkele mogelijkheid bestaat om dat risico te beheersen.

De gemeente heeft een zorgplicht voor een veilige woonomgeving. Daarom is naar aanleiding van de aanbevelingen van de onderzoekers besloten om alle amberbomen van het type liquidambar styraciflua ‘worplesdon’ zo snel mogelijk te rooien.

Informatie

Bewoners en belanghebbenden zijn persoonlijk via een brief op de hoogte gebracht van deze maatregel. In de nabije toekomst zal de gemeente zorgen voor passende herbeplanting in de straat. Met eventuele vragen over dit bericht kun je mailen naar groen@valkenswaard.nl.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie